Aripioare la cuptor

Aripioare la cuptor.

Pe lângă masa de sărbători în familia restrânsă și cea alături de părinți sau rude, cam la toată lumea se întâmplă și masa cu prietenii. Recunoaștem sau nu, e cea mai plăcută, cea mai plină cu băutură și cea care evită cât poate standardele acelor zile. Dacă e Crăciun, toți refuză produsele din porc, dacă e Paști, nimeni nu vrea ouă sau chestii din miel. Toți vor o pauză, dar parcă nici sticks-urile și alunele nu absorb tot alcoolul care se dorește a fi consumat.

Aripioarele astea sunt crocante și lipicioase, picante și dulci, dar mai ales au un serios parfum italian dat de oregano și de crema de oțet balsamic.

Crema de oțet balsamic se găsește în supermarket la același raft cu oțetul, undeva lângă oțetul balsamic, dar în sticlă de dimensiuni mai mici.

Aripioare la cuptor

Aripioare la cuptor

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: ușor
  • Imprimare

Ingrediente

1-1,2 Kg aripi de pui

1 linguriță oregano uscat

1 linguriță sare

1 linguriță piper

1 linguriță boia

½ sau 1 linguriță boia iute după gust

2 linguri miere

2 linguri cremă de oțet balsamic

Indicații

  1. Se curăță aripioarele de pui de eventuale resturi de la pene. Dacă sunt întregi se taie în jumătate. Se găsesc și deja tăiate la același raft în cutii mai compacte.
  2. Se pun într-o pungă care se poate sigila sau închide bine. Se pun deasupra condimentele uscate, se închide punga și se amestecă foarte bine în așa fel încât să fie condimente pe toate aripioarele. Se pun la frigider pentru cel puțin 2 ore, dar țin și de pe o zi pe alta.
  3. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade cu ventilație sau la treapta înaltă la cele fără afișaj. Se pun aripioarele în tavă, având grijă să nu se suprapună și se dau la cuptor pentru 60 de minute.
  4. După primele 30 de minute se întorc pe cealaltă parte ca să fie rumenite uniform.
  5. Când aripioarele sunt gata, se pun într-o tigaie sau oală care să le cuprindă mierea și crema de oțet balsamic și se lasă la foc mic până apar primele semne de fierbere. Se răstoarnă aripioarele în vas și se amestecă temeinic pentru ca fiecare să primească ceva din sosul dulce și lipicios.
  6. Se servesc

Vi se poate părea mică cantitatea de miere și balsamic. NU e. Aripioarele trebuie să rămână crocante iar stratul dulce să fie foarte subțire.

Dacă toți musafirii întârzie, trageți aripioarele în miere și balsamic doar când au intrat pe ușă. Dacă doar unii întârzie puteți reintroduce pentru 10 minute aripioarele în cuptor cu tot cu sosul dulce. Din pricina asta vă recomand să nu închideți focul cuptorului până când nu a sosit toată lumea.

Cu ce garnituri să le mănânci

Aripioarele de pui, când sunt făcute bine sunt o chestie foarte deșteaptă. Dacă le pui alături și un dip, și ceva cartofi faini, treaba e rezolvată. De Crăciunul ăsta, le-am alăturat acest dip de gorgonzola și ceva cartofi țărănești făcuți mai cu grijă. Dați click pe cuvintele subliniate pentru rețetele lor!

Salata a fost și ea o combinație de amar și acrișor menită să spele palatul de chestii grele și să învioreze totul. Luați o pungă de salată amestec care să conțină și radicchio, adică frunzulițele alea mov-roșii și o cutie zdravănă de rucola. Mixați-le în proporții egale, puneți un praf de sare și o storsătură mică de lămâie și amestecați bine cu mâna

Cam asta e. Ah, să faceți aripioarele astea și vara la 39 de grade. Dați cuptorul la 200 de grade și trageți un scăunel în fața lui. O minune!

Mno, asta fu, arrivederci și sanatati!

  1. Pingback:Costin Bărbuț - Aripioare condimentate și cartofi zdrobiți la cuptor

  2. Pingback:Cartofi țărănești - Costin Bărbuț

  3. Pingback:Sos/Dip de gorgonzola - Costin Bărbuț

  4. Pingback:Pui la cuptor cu lămâie - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *