Barolo

Barolo. Este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate vinuri italiene. Din pricina asta, când o să te duci la o cină importantă cu preparate grele cum e vita sau vânatul și gazdele au nasul fin, ia-l de undeva și oferă-l, că nu dai greș!             

Așezată idilic la poalele munților Apenini, regiunea Piemonte din Italia găzduiește subcomitatul Barolo. Acesta este locul de proveniență al unuia dintre cele mai prestigioase și faimoase vinuri italiene. De la zonă împrumută numele cu rezonanță nobiliară cunoscut în întreaga lume. Provenit din soiul de strugure Nebbiolo ( probabil derivat din nebbia- ceață), nimic nu vorbește mai bine despre pământul piemontez decât acest vin roșu. Notele sunt distincte și maturare lungă.

Barolo, regele vinurilor?

Un Barolo adevărat este catifelat și robust, cu postgust prelung și persistent, cu tanini puternici. Are nevoie de 10 ani ca să se înmoaie și să fie excelent când e băut. Zona cuprinsă de comunele Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba și alte câteva din Cuneo produce acest vin care a început să cunoască faima de prin secolul 19. Produs din viile Marchizei de Barolo, degustat de Carlo Alberto de Savoia și perfecționat de enologul contelui de Cavour, Barolo este azi un vin DOCG ( Denumire de origine controlată și garantată). Deseori citat ca ”regele vinurilor și vinul regilor”, Barolo are nevoie de cel puțin 38 de luni de maturare, dintre care 18 în butoi.

              Trandafiri și gudron sunt aromele ce îl definesc fără echivoc. În cei 10 ani de învechire ideali pentru netezirea taninilor și obținerea corporalității catifelate se mai adaugă note de cireșe și zmeură, ciocolată și condimente dulci, vanilie sau piper și trufe. ”Barolo riserva” ne spune că vinul a stat cel puțin 5 ani la maturat.

Cu ce bunătăți se potrivește

Un vin complex, Barolo cere feluri de mâncare importante, ca și el. E perfect pentru carne de vânat, risotto cu trufe, fritto misto al piemontese ( pe bază de carne de vițel). Acompaniază bine și brânzeturi maturate ( ex. Castelmagno), precum și preparate pe bază de tartuffo alb. Pare că un preparat tipic piemontez le întrece pe toate. Acesta necesită o marinare de minim 8 ore a cărnii în Barolo, și anume ”brasato al Barolo”.

Din Barolo învechit, prin îmbogățirea cu condimente macerate inițial provenite din China, a luat naștere ”Barolo Chinato”. Acesta este un vin aromatizat, folosit ca aperitiv sau digestiv, sau chiar consumat cald, împreună cu dulciuri, de preferat pe bază de cacao și ciocolată.

Este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate vinuri italiene.

Eu zic că măcar o dată în viață să-l încerci. Oricum, dacă ai lipsit la cursul de ”Mici și mari snobisme italiene perfect justificate” poți și tu acum să-ți scoți scobitoarea dintre dinți la petrecere și să oftezi: ”Barolo, ah, Barolo!”

CategoriesFără categorie
  1. Pingback:Prosecco - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *