Cartofi țărănești ingrediente

Cartofi țărănești.

Acești cartofi țărănești se fac în familia mea de când mă știu doar în felul acesta. Sub denumirea aceasta primești și primesc la restaurant o chestie care pe mine nu mă impresionează și cam și știu de ce. Nu zic că am dreptate, dar îți sugerez să-i încerci așa. E o rețetă foarte răspândită de fapt, dar numai în zona casnică.

Stadiile de savoare la preparatele din cartofi zdrobiți, și nu e doar cazul lor, depind de felul inițial de gătire. De exemplu, un piure făcut din cartofi tăiați și fierți va fi cel mai sărac în gust, dacă aceștia sunt fierți în coajă gustul este deja mai intens, dacă sunt copți în cuptor, aromele sunt foarte complexe.

Eu am făcut cunoștință cu această rețetă prin intermediul mamei mele. Fierți în coajă i-am văzut, fierți în coajă vi-i dau. Dealtfel, de picul acela de umiditate în plus în comparație cu cei de la cuptor au nevoie de cele mai multe ori.

Ce le-am adăugat uneori este rozmarinul care se înțelege foarte bine cu ei și place multora.

Cartofi țărănești

Cartofi țărănești

  • Porții: 4
  • Dificultate: ușor
  • Imprimare

Ingrediente

1 kilogram de cartofi

300 grame de ceapă

100 ml ulei de măsline

50 g unt

sare

piper proaspăt măcinat după gust

2 crenguțe de rozmarin

Indicații

Cartofii se pun la fiert într-o oală încăpătoare cu o lingură de sare și apă cât să îi acopere. Focul mediu. Durata 40 de minute. Încercați cu o furculiță cel mai mare cartof.

Se scot într-o sită și se lasă să aburească și să se răcească un pic până pot fi curățați de coajă.

Spală oala folosită la fiert și usuc-o. Pune în ea uleiul, untul și crenguțele de rozmarin. Când untul s-a topit se adaugă ceapa tăiată Julien și se lasă la foc mic până se îngălbenește.

Se scoate rozmarinul.

Se adaugă cartofii și cu ajutorul dispozitivului pentru piure sau a unei spatule din lemn se zdrobesc amestecând bine cu ceapa. Nu trebuie să devină un piure. Trebuie să fie bucăți zdrobite de cartofi de diverse mărimi legate de ceea ce devine piure.

Adăugați piper proaspăt măcinat în cantitate foarte generoasă.

Zdrobiți și amestecați 5 minute pe foc mediu până când începe să se prindă de fundul oalei. Lăsați să se prindă câte puțin și amestecați din nou. Aceste lipituri au un gust extraordinar.

Farmecul acestui fel de cartofi constă în parfumul pregnant de piper și bucățelele mici de arsură.

Cartofii țărănești sunt de peste tot

Ca să nu existe discuții, rețeta este cu siguranță derivată din cartofii rântăliți ardelenești, dar prin repetiție a devenit tradiție și deci, în capul meu e de sine stătătoare. Dealtfel, rețetele simple din cartofi coincid în tot spațiul în care acesta este prezent. Le punem titluri după cum avem chef și ne taie capul și bine facem. Ar trebui să fiu bolnav psihic să am impresia că felul ăsta de a face cartofi nu se mai întâlnește în altă parte. În general problema lui ”cine a fost primul” în domeniul gastronomiei e de competența psihiatrului nu a mea.

Eu i-am savurat cu aceste minunate, aromate, lipicioase Aripioare la cuptor.

Eu vă zic, mno, asta fu, arrivederci și sanatati!

  1. Pingback:Costin Bărbuț - Aripioare la cuptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *