Telina Apio

Ce e Apio

Sigur v-ați întâlnit cu aceste tulpini verzi când ați fost la cumpărături în supermarket. La fel de sigur e că, dacă nu sunteți preocupați de mâncarea italiană sau de regimuri alimentare, ați și dat ochii peste cap când le-ați văzut.

Poate ați înțeles, poate nu, sunt tulpini de țelină. Răspunsul la prima întrebare care vă vine pe buze, și anume: ”Dar țelina noastră ce dracu are?” este ”Nu are nimic, dar rădăcina de țelină este mai tare”. Ce importanță are? Ei bine, în bucătăria italiană, cel mai folosit soffritto, lucru despre care am povestit AICI, are la bază și țelina. Cum multe preparate nu au timpi lungi de gătire, aceste tulpini se gătesc mai repede. În plus, gustul lor este mai pregnant și mult mai proaspăt.

Aceste două caracteristici evocate mai sus fac ca apio să fie folosit foarte des și în salate, aducând gustul minunat de țelină fără textura tare și ușor gumoasă a rădăcinii. Mai mult, se mănâncă inclusiv simplu în celebrul ”pinzimonio” despre care o să vorbim curând.

De ce am pomenit regimurile alimentare? Pentru că o tulpină mare conține numai 10 calorii.

Alte aspecte de menționat sunt conținutul foarte mare de magneziu, care ajută la combaterea stresului, prezența generoasă a vitaminei A, cantitatea mare de apă combinată cu fibre atât de necesare unei digestii sănătoase. Are efect antiinflamator, iar luteloinele din ea inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

Foarte interesant este conținutul semnificativ de ftalidă care reduce semnificativ tensiunea arterială. Androstenonul și androstenolul conținute cresc semnificativ apetitul sexual.

În concluzia calităților nutritive, dacă vreți să umblați relaxați, fără tensiune, cu acuitate vizuală bună și excitați, mâncați apio!

Ce e apio

Foarte important!

Din pricina caracterului de oarecare ”noutate” pe piața autohtonă, am văzut mulți bucătari mari și barmani (se folosește în Bloody și Virgin Mary) care nu îl curăță atunci când îl servesc în stare crudă. Nu-i bai. În acest caz vă spun că trebuie curățate acele fibre excesiv de tari de pe spatele tulpinii. Trageți cu peeler-ul (instrumentul pentru curățat cartofi) pe întreaga partea bombată. Gustați! Ei, nu-i altă treabă?

Cumpărați o dată, curățați și gustați, puneți la supă, la tocană, la salată. Eu zic că o să vă placă.

CategoriesLegume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *