Ce e bottarga. Bottarga sunt icre, de obicei de chefal sau ton, prezervate prin presare, sărare și uscare la soare sau prin afumare.
Botarga, caviarul sard
Cu gust sărat și parfum de mare și o culoare care merge de la aur la chihlimbar, bottarga este o delicatesă supranumită și caviarul sard. Numele îi vine de la battarikh, termenul arab cu care era recunoscută această delicatesă. La început au produs-o fenicienii, primii colonizatori ai Sardegnei. Sacul ovarian al chefalului este desprins cu delicatețe din pește, operațiune ce este făcută neaparat manual, pentru a nu-l strica. Se spală în apă și gheață, apoi se sărează și se lasă la uscat. Câteva zile stă chiar la întuneric, fapt ce îi conferă un parfum tipic. Cumva e ca ciorba de burtă, o iubești de la început sau o urăști toată viața. Totuși, pentru iubitorii produselor din mare, gustul e unul ce prinde în el soare, mare, plajă, pește și stimulează imaginația celor care apreciază produsele gourmet.
Poate că nu aș fi reușit să pun mâna cu atâta ușurință pe niște bottarga, dacă unii dintre colegii de serviciu ai soției mele nu ar fi provenit din Sardegna. Insula este sursa unei bucătării foarte interesante, cu ingrediente specifice, cum ar fi și aceste icre uscate. Da, bottarga practic sunt icre uscate de chefal sau chiar de ton, obținute printr-un proces ce datează de cam 3000 de ani.
Cum se mănâncă bottarga
Se poate servi tăiată în feliuțe subțiri, răzuită peste diverse feluri de paste, merge la aperitive. Nu uita: e mereu senzațională lângă un vin alb. O veți găsi ca ingredient în faimoasele Spaghetti alla bottarga, Fregula sarda, rețete cu anghinare sau aperitive.
Prietenii noștri din Sardegna sunt mândri de bunătățile insulei și de când ne cunoaștem au împărțit mereu cu noi rețete. Deseori ne-au trimis ingrediente speciale cu o bucurie care te face să îți dorești să ajungi pe la ei și să guști din tot ce îți oferă această insulă.