Ce este semola?
Făina este celula primară a alimentației noastre. În ziua de azi suntem foarte atenți la ceea ce mâncăm. Acest lucru ne-a determinat să variem foarte mult meniul nostru și să cunoaștem niște mâncăruri noi, care nu fac parte din cultura noastră gastronomică tradițională. Această tendință de a descoperi mâncăruri din alte tendințe și culturi privește o largă arie de alimente și mai ales o bază la care nu se poate renunța cu nici un chip: făina. Așa că azi cunoaștem și folosim făina de secară, de kamut, de cocos, de ovăz, de orez și așa mai departe. În ceea ce privește grâul se pare că nu se înțelege bine care este diferența dintre făină și semola.
Obiectivul este acela de a face diferența între făină și semola atât teoretic cât și practic. Trebuie să le înțelegem bine caracteristicile în așa fel încât să le folosim în mod conștient pentru a le valoriza la maxim.
Făină și semola: să facem lumină
Confuzia când se vorbește de făină și semola se face chiar și de către cei mai informați dintre noi. Asta pentru că și semola este tot o făină care se obține prim măcinarea grâului. Faptul că e vorba de o tipologie diferită de grâu duce la un alt nume al rezultatului final.
Prin făină se înțelege deci în mod convențional făina rezultată în urma măcinării grâului moale, în timp ce prin semola se înțelege rezultatul măcinării grâului dur. Aceste două tipologii de grâu sunt foarte diferite între ele. Asta se poate constata și la nivel vizual, dar și la nivelul caracteristicilor nutriționale.
Grâul moale e mai rotund, opac, mai friabil, grâul dur în schimb are bobul prelung, translucid și foarte tare. Rezultatul măcinării grâului moale este o făină mai fină, de culoare mai mult sau mai puțin albă, în funcție de gradul de rafinare. Făina semola obținută din grâul dur este mai granuloasă, de culoare galben deschis.
Ce este semola
În ceea ce privește caracteristicile făinii din grâu moale, trebuie văzut gradul de rafinare al acesteia. O făină 00 pierde cea mai mare parte din nutrienți, care în schimb rămân intacți într-o făină integrală măcinată la piatră.
Această făină are granule mai mici și o capacitate mai redusă de absorbție a apei. Pasta obținută din amestecul cu făină din grâu moale este clar mai extensibilă, dar mai puțin rezistentă față de amestecurile cu semola. Se lucrează mai ușor cu mâna, ceea ce o face mai potrivită pentru dulciuri unde trebuie să crească aluatul, în panificație, la pizza și pentru pastele cu ou.
Cu semola, în schimb, se obțin aluaturi mai dure, mai dificile de lucrat la mână, dar cu caracteristici optime pentru panificație și producția de paste. Faptul că reușește să absoarbă mai multă apă permite să se faca paste fără adaos de ou.
În ceea ce privește proprietățile nutriționale, semola este plină de proteine și are o putere de sațietate mult mai mare. Este plină și de carotenoizi, care îi dau culoarea galbenă. Aceștia sunt niște super antioxidanți, foarte utili în eliminarea radicalilor liberi.
Semola și semola remăcinată- care e diferența?
Atât făina din grâu moale cât și semola se fac cu diferite granulometrii. Acestea au caracteristici potrivite pentru utilizări diferite.
Pentru grâul moale găsim o scară care merge de la făină integrală și pentru a ajunge la 00 trece prin tipul 2, 1 și 0. Semola se împarte în 3 tipuri : semola, integrală și remăcinată.
Semola remăcinată este mai rafinată, are o granulometrie mai fină, o culoare mai deschisă și este mai potrivită pentru panificație. Semola este mai puțin rafinată, are o culoare intensă și este indicată pentru prepararea pastelor.