Ce paste să mănânci la Roma ?
Dacă vă numărați printre pasionații de paste, eu însumi sunt unul, și dacă v-a fericit viața cu o vacanță la Roma nu trebuie să ratați celebrul careu de ași.
Deși se află într-un climat relativ blând, capitala Italiei aduce în farfuriile lumii patru rețete de paste nu tocmai ușoare. Faptul se datorează în primul rând tradiției pastorale de pe dealurile dimprejurul Cetății Eterne. În al doilea rând stilului de viață specific unei metropole. Cetățenii Romei muncesc mult și se hrănesc consistent, însă nu totdeauna au timpul relaxat al provincialului, uneori mâncând un singur fel, contrar tradiției din restul Italiei. Dar să vedem foarte pe scurt cum s-au născut aceste patru tipuri de paste care au străbătut deja secole.
Povestea începe ca și la noi cu un cioban. Nu același, dar la fel de muncit și nevoit să ducă în spinare tot ce trebuie pentru o masă hrănitoare. Ciobanul lor avea brânză de oaie învechită, puternic aromată, paste uscate și boabe de piper. Așa s-a născut Cacio e pepe. Rețeta atât cuprinde, dar e de o savoare și o cremozitate incredibilă. În fapt, primiți o porție de spaghette pe care se scurge o cremă de Pecorino Romano obținută prin amestecare la cald cu un strop de apă de la paste. Peste, a nins cu piper proaspăt zdrobit.
La toată această poveste de mai sus, adăugând guanciale, adică o slăninuță maturată de la gușa porcului, se obține Pasta Gricia, pe drept cuvânt o mândrie a bucătăriei din Roma și întreaga provincie Lazio.
Paste de mâncat la Roma
Celebra Carbonara, pe care o puteți găsi în capitala italiană având la bază spaghette, spaghettoni, bucatini sau paste scurte, deci nu vă speriați. Este de fapt o consecință a Pasta Gricia prin adăugarea de ou sau doar a gălbenușului. Că o mâncați la Mimi e Coco, la Nannarella sau la orice restaurănțel cât de cât curat din Roma, e la fel de bine făcută. Aici e patria ei.
Cealaltă consecință a Pasta Gricia și, nu vă ascund, preferata mea, este Amatriciana obținută prin adăugarea de roșii la cea dintâi. Așadar, guanciale fript ușor, pulpă de roșie crescută sub soare italian, piper zdrobit și mult pecorino.
Dacă aveți chef de ceartă și de multe gesturi din mâini întrebați oriunde în Roma dacă se pune și ceapă la Amatriciana. În general, nu evitați să intrați în dezbateri despre mâncare, să faceți asta în locuri aglomerate și să vorbiți tare.
Ce paste să mănânci la Roma?
„Quando A Roma, Fai Come I Romani!”