Coniglio al limone/Iepure cu lămâie
Carnea de iepure de casă a început să apară într-un volum destul de serios și pe piața românească. În Italia are pe lângă o tradiție zonală și una legată de istorie. Cum în timpul celui de-al doilea război mondial carnea celorlalte animale se rechiziționa pentru armată, mulți au recurs la creșterea iepurelui.
Iepurele are carnea fragedă și foarte ușor de digerat, gustul este asemănător cu al puiului, iar la consistență este mai aproape de carnea de curcan. Fondul neutru îl face potrivit pentru feluri de mâncare foarte variate.
Este carnea cu cel mai mic nivel de colesterol, grăsimi saturate, calorii si sodiu. Pe de altă parte, carnea de iepure are cel mai mare nivel de proteine. O porție de 100 de grame de carne de iepure conține 173 de calorii, în comparație cu carnea de pui, care conține 201 calorii, și cu carnea de vită, care conține 295 de calorii. Porcul are aproximativ 400 de calorii la aceleași 100 de grame, iar carnea de miel circa 300 de calorii.
Coniglio al limone/Iepure cu lămâie
Eu i-am alăturat acestui iepure cu bucăți mari de legume și sos cremos un piure de mazăre. Rețeta o găsiți cu un click aici.
Carnea de iepure am cumpărat-o din supermarket de la raftul cu refrigerate. Era deja porționat. A costat aproximativ 30 de lei.
Coniglio al limone
Ingrediente
750 gr. carne de iepure
2 lămâi bio
măsline după gust(180 g)
½ litru supă de legume/apă
1 morcov(100 g)
1 tijă țelină apio(80 g)
1 ceapă(60 g)
2-3 căței de usturoi
4-5 frunze de salvie proaspătă/o linguriță salvie uscată
2 foi de dafin
1 rămurică de rozmarin
50 ml ulei de măsline
sare și piper
Indicații
- Puneți la foc mediu o oală încăpătoare cu ulei de măsline cât să acopere fundul vasului
- Presărați bucățile de iepure cu sare și piper și puneți la rumenit pe toate părțile
- Spălați, curățați și tocați legumele în bucăți mari. Morcovii în rondele groase, apio în bucăți de 2-3 cm, ceapa tăiați-o în sferturi și apoi desfaceți-o cu mâna în foi ca în imaginea de mai jos, iar usturoiul doar zdrobiți-l cu latul cuțitului.
- O lămâie foarte bine spălată în apă caldă, tăiați-o în bucăți ca în imaginea de mai jos. Cealaltă lămâie stoarceți-o bine de zeamă.
- Scoateți bucățile de iepure într-o farfurie și puneți în uleiul fierbinte rămas frunzele de dafin, salvia, rozmarinul și legumele.
- Amestecați bine și lăsați și legumele să se călească 2- 3 minute.
- Adăugați lămâia tăiată, măslinele și zeama de lămâie. Curățați bine fundul cratiței cu o spatulă sau lingură de lemn.
- Puneți în cratiță bucățile de iepure și supa de legume fierbinte și lăsați la foc mic, să fiarbă acoperit cu capac pentru 45 de minute. Reglați de sare și piper. Luați capacul și mai lăsați să fiarbă 15 minute descoperit pentru a se mai reduce sosul.
Coniglio al limone/Iepure cu lămâie
Am ales pentru astăzi această variantă de preparare italiană, dar este departe de a fi singura. Chiar și dacă vorbim doar despre iepurele cu lămâie am mai avea de povestit câteva rețete cumva asemănătoare, dar totuși diferite.
Îmi iau angajamentul să vă mai prezint și alte moduri de preparare, mai ales că Silviei acest fel i-a plăcut mult și a propus să includem mai des iepurele în meniu. Dacă v-ați hotărât și voi să fiți mai atenți la cantitățile de colesterol și grăsimi animale, vă propun să faceți la fel. Înlocuiți cât de des puteți carnea grasă de porc cu iepure, curcan sau pește. Aveți numai de câștigat.