Crostini toscani

Crostini Toscani.

Un bicchiere di vino con un crostino, la felicità! Da, știu că e panino, dar crostino e mai bun. Cu alte cuvinte astăzi vă povestesc repede despre cum să savurați viața lent.

Crostini sunt un aperitiv italian clasic și constau în felii de pâine prăjită de bună calitate care duc în spinare fie mezeluri excepționale, fie brânzeturi, fie legume, de obicei amestecate cu bun gust și pricepere. Primesc alături un pahar de vin potrivit soiului lor și formează împreună o cină veselă sau o gustare de după-amiază tihnită.

Crostini toscani presupun o pâine de calitate bună prăjită la grătar cu un pateu din ficat de pui savuros, făcut după o rețetă un pic diferită de ceea ce obișnuim noi.

La bază, ca mai tot ce e bun pe lumea asta, e o gustare țărănească. Ficatul rămânea săracului după ce vindea pasărea, din alte căzături făcea o supă de pui și înnobila pasta cu un păhărel de Vino Santo, capere căzute din copaci în borcan la saramură și câteva fileuri de anșoa pentru umami.

Ca să nu intrați în panică, Vino Santo e un vin pentru desert extrem de aromat făcut din anumite soiuri de struguri. Chiar și așa el apare în variații de la foarte sec până la foarte dulce. În cazul de față folosiți un vin alb sec de foarte bună calitate. În rețetele de desert unde îl vedeți, folosiți dacă nu aveți originalul, Lacrima lui Ovidiu.

Dacă nu aveți disponibilitate pentru o călătorie în Toscana, încercați rețeta asta sub un plop, acompaniată cu un pahar de vin roșu din aceeași regiune. Vă uitați pe geamul apartamentului când apune soarele, ascultați un pic de operă și concluzionați că Arezzo și Drumul Taberei e cam tot aia.

Crostini Toscani

Crostini Toscani

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: ușor
  • Imprimare

Ingrediente

400 gr. ficat de pui

250 ml supă de pui

1 ceapă mică

100 ml vino santo sau vin alb sec

1 linguriță de salvie uscată

25 gr. de capere

3 fileuri de anșoa

20 gr. unt

20 gr. ulei de măsline

sare și piper

Indicații

  1. Spălați, tăiați în bucățele potrivite și curățați de ligamente ficatul de pui. Curățați și tocați ceapa.
  2. Puneți uleiul într-o tigaie la foc mic. Adăugați ceapa, un praf de sare și lăsați 10 minute să se înmoaie amestecând din când în când.
  3. Dați focul la mediu. Puneți peste ceapă salvia mărunțită și ficatul și prăjiți-l ușor pe toate părțile pentru 5 minute.
  4. Adăugați vinul, amestecați și lăsați 3-4 minute să se evapore alcoolul.
  5. Adăugați supa, dați la foc mic și lăsați aproximativ 30 de minute să fiarbă molcom. Ficatul trebuie să rămână cu ceva zeamă, nu să fie uscat. Gustați și condimentați cu sare și piper.
  6. Luați cu lingura sos și puneți câte puțin pe feliile de pâine. Cantitatea de ficat este pentru 6-8 felii de pâine de dimensiunea franzelei.
  7. Puneți ficatul într-un blender împreună cu caperele, fileurile de anșoa și untul. Tocați, dar nu foarte fin!
  8. Întindeți pe pâine pasta de ficat și serviți cu un pahar de vin roșu sec.

Tradiții italiene

Vă spun că tradiția țărănească cere să muiați înainte de servire pâinea în puțin sos. Pâinea se păstra mai multe zile în vremurile vechi și se usca, astăzi avem pâine proaspătă mai des. Faceți totuși acest gest ca semn de respect pentru un italian bătrân de la 1634.

Tot tradiția cere să nu pasați pateul foarte fin, trebuie să rămână bucățele mici. Străbunii tocau ficatul cu mezzaluna. 

Dacă nu vreți să faceți rău ficatului, dar doriți totuși să-l surprindeți, puteți savura aceste crostini toscani și cu un pahar de suc de mere natural. Dacă sunteți hipster, cidrul este și el o idee bună.

CategoriesAperitiv Carne
  1. Pingback:Pici toscani cu usturoi verde - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *