Cum se fierb corect pastele

Cum se fierb pastele.

Regula de aur în bucătăria italiană spune că la 100 de grame de paste se pun 10 grame de sare și 1000 ml de apă. Aceste proporții se aplică însă când folosiți peste 200 de grame de paste. Sfatul meu și nu numai al meu este să porniți de la cantitatea minimă de 2 l de apă și 20 de grame de sare atunci când vă aflați în fața a 100 – 200 de grame de paste. Vă mai spun că 10 g de sare înseamnă o linguriță normală.

În concluzie: Pentru 100 – 200 g paste folosiți 2 l de apă și 2 lingurițe de sare. Pentru fiecare 100 de grame de paste adăugate mai puneți 1 l de apă și o linguriță de sare.

Pastele se fierb ”al dente” respectând timpii indicați pe ambalaj, adică atunci când mușcăm din ele simtim o minimă rezistență, avem ce mesteca, nu sunt o fleșcăială care se plimbă prin gură. Acest gen de fierbere este nu numai mult mai gustos, dar și indiscutabil mai sănătos. Nu treceți nici în cealaltă extremă!

Cum se fierb pastele

  1. Puneți apa la fiert. Când clocotește adăugați sarea.
  2. Când clocotește din nou adăugați pastele.
  3. Amestecați de câteva ori pe parcursul fierberii cu o furculiță ca să nu se lipească una de cealaltă.
  4. Fierbeți conform timpului indicat pe ambalaj minus un minut
  5. Nu adăugați ulei în apă. Nu folosește la nimic!
  6. Opriți întotdeauna într-o ceașcă, un pic de apă de la paste. Poate fi necesară pentru adăugarea în sos.
  7. Scurgeți pastele, nu le clătiți!
  8. Majoritatea pastelor se amestecă în sos temeinic înainte de servire. Această amestecare durează cam un minut, aducând pastele la timpul de fierbere ideal indicat de fabricant.
  9. Dacă sosul este prea gros, se adaugă câte puțin din apa ținută. Această apă plină de amidon este esențială pentru obținerea unui sos cremos.

Folosiți paste de bună calitate pentru obținerea unor rezultate bune.

Dacă folosiți paste făcute de voi în casă, timpul de fierbere este de aproximativ 3 minute.

Cum am mai spus și mai sus, pastele se amestecă întotdeauna în sosul din tigaie. Îndelung, temeinic, în așa fel încât apa cu amidon scursă de pe ele împreună cu grăsimile din sos să formeze o cremă.

Pastele puse în farfurie cu o ”pleașcă” de sos deasupra sunt nu o greșeală, ci o aberație uluitoare. Acest gen de gătire vă poate determina să ”urâți” pe nedrept pastele.

Pastele împreună cu sosul trebuie să formeze un ansamblu deloc uscat, dar nici foarte zemos. Dacă se pot ridica cu furculița în ghemotoc nu sunt nici măcar mâncare pentru câini.

Dacă am scăpat ceva din vedere în privința fierberii îmi spuneți voi.

Despre tipuri de paste, forme și alte lucruri vă scriu altădată. Până atunci, spor!

CategoriesTehnici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *