Focaccia cu brânză, roșii și usturoi.
Focaccia, pentru cei care nu știu, e o poveste între pâine și pizza. E mult mai înaltă ca cea din urmă, având grosimea a două felii de pâine puse una peste alta.
De obicei la suprafața unei focaccia o să găsiți doar ceva rozmarin și cristale de sare. Așa se întâmplă când rolul ei este unul general, de pâine. Nu foarte des duce cu sine o încărcătură mai bogată și atunci se poate savura ca atare lângă un pahar de vin.
Foccacia nu e pizza și bine face. Sărăcia de topping-uri are ca și rezultat faptul că poate să fie mâncată cu plăcere și după o zi sau două de la coacere.
Eu am ales cu această rețetă de astăzi să profit de existența ei pentru a-mi alcătui pâinea ideală pentru sandwich. Roșiile sunt clar mai pline de dulceață și aromă după ceva timp petrecut în cuptor, usturoiul lasă numai o aromă, dar îmi permite să mă bucur de el în siguranță, iar brânza topită nu are nevoie de argumente.
Tăind-o ulterior în două pe grosime obțin deja pâinea, roșia, sosul de pătrunjel, aroma de usturoi și brânza ușor topită. Mai rămâne să arunc între cele două felii carnea sau mezelul preferat și sandwich-urile sunt multe și gata.
Focaccia cu brânză, roșii și usturoi
Focaccia cu brânză, roșii și usturoi
Ingrediente
400 g de făină
100 g de griș
7 g de drojdie
1 linguriță de sare
1 linguriță de zahăr
300 ml apă
200 ml ulei de măsline
80 g bucățele (resturi) de brânză grasă sau cașcaval
5-6 roșii cherry
1 legătură de pătrunjel
2 căței de usturoi
Indicații
- Puneți într-un bol apa călduță, zahărul și drojdia, amestecați și lăsați 5 minute drojdia să se activeze.
- Într-un bol mai mare puneți, făina, grișul și sarea. Când au trecut cele 5 minute, adăugați treptat peste făină apa cu drojdia,amestecând cu o lingură până la încorporare.
- Curățați lingura și bolul de aluat și frământați aluatul 5 minute până devine omogen și ușor elastic. Când apăsați cu degetul, revine.
- Puneți în bolul curat 2 linguri de ulei de măsline și ungeți bine pereții. Adăugați bila de aluat, acoperiți cu un prosop de bucătărie sau cu folie alimentară și lăsați la loc călduț 30 de minute să crească.
- Tăiați roșiile cherry în jumătăți, tăiați bucata de brânză în bucățele, curățați usturoiul.
- Îndepărtați tijele foarte groase de la pătrunjel și puneți-l într-un blender împreună cu usturoiul, un praf de sare și uleiul de măsline. Dați totul prin blender până se transformă într-un ulei verde și gros.
- Puneți aluatul într-o tavă de aproximativ 40 x 30 cm. Întindeți-l pe toată suprafața și faceți în el cu vârfurile degetelor adâncituri multe și adânci.
- Împrăștiați uleiul cu pătrunjel pe toată suprafața. Puneți jumătățile de roșii și bucățile de brânză din loc în loc.
- Lăsați aluatul să mai crească 20 de minute în tavă.
- Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius, treapta cea mai înaltă la cele fără afișaj.
- Dați la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Despre ingrediente
Ingredientele sunt puse atât de regulat tocmai pentru ca fiecare sandwich să se bucure de toate bunătățile.
Brânza mea a fost Caciotta cu ardei iute de la Lactitalia. Deocamdată doar pe la Timișoara o găsiți.
Minunatul platou de servire este de la Decartis via Raluca Pușcău. Mulțumim!
Caracteristica esențială a focacciei este conținutul bogat în ulei de măsline. Datorită acestui fapt poate să constituie ușor un fel de mâncare în sine, dar poate să și subtituie pâinea, fie alături de un platou de brânzeturi și mezeluri, fie alături de un fel de mâncare foarte slab în grăsimi. Una peste alta e o chestie sănătoasă și mai ales extraordinar de gustoasă.
Am ales astăzi să o savurez cu mezeluri italienești tăiate în felii subțiri. E o chestie ideală de luat la iarbă verde împreună cu o sticlă de vin sau de spumant și câțiva prieteni. Ce bine de toți că nu beau și pe lângă bucătar mai sunt și șofer de serviciu!