Gnocchetti sardi.
Sardinia e și nu e Italia. Depinde pe cine întrebi.
Astăzi vorbim doar un strop despre paste.
Deși pastele sunt foarte prezente în insulă, forma lor și modurile de preparare sunt un pic aparte.
Una dintre formele cele mai iubite, apreciate și folosite în Sardinia sunt Gnochetti. Primesc automat denumirea de ”sardi” pentru că nu au nicio legătură cu gnocchi preparați din cartofi. Când sunt mai mărunței, aceștia din urmă sunt numiți gnochetti, fapt care poate să creeze confuzie printre amatorii de mâncare italiană din afara țării.
Gnochetti sardi sunt niște paste excelente pentru sosuri abundente datorită capacității lor de a ține lichidul în căușul format și bucățelele de carne între șanțurile exterioare. Geometric vorbind sunt de fapt niște paste geniale. Merită să învățați să îi faceți măcar pentru faptul că nu vă forțează să întindeți o foaie, fapt care știu că îi îngrozește pe mulți.
Gnocchetti sardi
Gnocchetti sardi
Ingrediente
300 g făină – ”grano duro” dacă e posibil
150 ml apă
½ linguriță de sare
Semiopț. câteva firișoare de șofran
Indicații
- Se pun câteva firișoare de șofran în apă călduță, se amestecă bine și se lasă 5 minute să cedeze apei culoare aurie.
- Se pune făina cu sarea într-un vas încăpător și se face o adâncitură. Se toarnă apă treptat amestecând cu o furculiță, pe urmă cu mâna până se desprinde aluatul de vas.
- Se răstoarnă aluatul pe un plan de lucru curat și se frământă energic 5 minute.
- Se acoperă aluatul cu folie alimentară și se lasă la odihnit 30 de minute.
- Se taie aluatul în patru și se modelează cu degetele în formă cilindrică groasă de cam un centimetru.
- Se taie bucățele cât un bob de fasole mai mare. Aceste bucățele se rulează pe spatele dinților unei furculițe de la baza dinților spre vârf, apăsând foarte ușor cu buricul degetului mare și rulând un pic pe planșetă.
- Dacă se utilizează pe loc se pun în apă clocotită și sărată pentru aproximativ 3 minute. Dacă nu îi utilizați imediat aveți grijă să îi tăvăliți prin puțină făină ca să nu se lipească.
Gnocchetti sardi
Dacă din punct de vedere istoric discuția este deschisă, iar din punct de vedere lingvistic e țară separată, culinar vorbind se încadrează în primul rând tot în bucătăria mediteraneeană, în secundar având covârșitor de multe elemente de bucătărie italiană. Dincolo de această apartenență dată de prezența peștelui, a fructelor de mare și a pastelor, Sardinia este leagănul unei civilizații pastorale milenare, destul de asemănătoare cu a noastră.
Exemple de nume de familie din Sardinia? Porcu, Romanu, Spanu, Mereu, Burriccu, Murittu.
Exemple de cuvinte în sardă? Agiutoriu, abba, cantigu, limba, giosso, piticu, arvure.
V-am făcut curioși, este?
Dacă vrei să prepari acești Gnocchetti sardi cu un sos specific Sardeniei, ai rețeta AICI.
Oaia Sardă
Sardenia are o tradiție milenară în ceea ce privește creșterea ovinelor. Sunt atât de importante pe splendida insulă pe care în general o recunoaștem pentru turism încât ca și număr sunt mai multe decât locuitorii.
Specia de ovine crescută pentru lapte poartă denumirea insulei. Crescătorii de la noi o numesc ”Sardă”. E renumită pentru rezistență și pentru producția de lapte. ”Performanțele” ei extraordinare i-au făcut pe specialiști să încerce încrucișarea cu alte tipuri de oi, dar rezultatele au dus de fiecare dată la o scădere a producției de lapte.
Pecorino Romano
Laptele din zonă este unul extraordinar. Faptul se datorează ierburilor mediteraneene parfumate. Din lapte se fac mai multe tipuri de brânză, dar Pecorino Romano este cel mai cunoscut internațional. Da, acest tip de pecorino se face în Sardenia și are eticheta Denumire de Origine Protejată. Nu este singurul. Dacă aveți ocazia, vă recomand să încercați Pecorino Sardo. E o brânză maturată, extrem de parfumată din motivul evocat mai sus, cu un gust decis care te cucerește instantaneu.
Despre alte tipuri de brânză ale insulei urmează să vă povestesc altădată.
Prepararea cărnii de oaie în Sardenia
Deși specia nu este crescută pentru carne, locuitorii insulei sunt cu siguranță cei mai pricepuți din Italia la prepararea ei. În Sardenia o să găsiți extrem de multe feluri de mâncare având la bază oaia. Dacă nu faceți parte dintre cei care nu suportați carnea de ovine, vă recomand ca în vacanța pe insulă să vă alocați timp pentru descoperirea acestor preparate.
Așa cum se întâmplă pe toate insulele cu tradiție în creșterea oilor, cu cât înaintați spre interiorul teritoriului, cu atât preparatele sunt mai gustoase și mai apropiate de rețetele originale.
Paste tradiționale din Sardenia
Gnocchetti prezentați în această rețetă sunt cei mai cunoscuți pe plan internațional. Pastele tradiționale din Sardenia sunt însă unice în spațiul Italian. Vă spun pe care nu ar trebui sub nicio formă să le ratați în mâncărurile pentru care au fost gândite.
Filindeus sunt paste preparate manual din ”semola di grano duro” și apă. Seamănă cu celebri noodles și se obțin în același mod, prin întinderi repetate ale unui aluat foarte elastic. Sunt preparați tradițional la anumite sărbători. O să îi întâlniți des în celebrele supe de oaie din insulă.
Lorighittas sunt dintr-un aluat asemănător cu cel de la Filindeus. Aluatul se răsucește în formă de spirală și apoi se unește în forma unui ineluș. Arată ca o adevărată bijuterie. Se prepară la Sărbătoarea tuturor sfinților. Este o formă de pastă valoroasă. Pentru obținerea unui kilogram de Lorighittas sunt necesare câteva ore bune de muncă.
Fregola se face din aceeași ”semola di grano duro” și apă. Forma specifică de biluțe se obține prin rotirea continuă într-o formă specială de teracotă. Ulterior este uscată în cuptor și folosită la supe, preparate din pește sau din carne de oaie.
Culurgiones sunt o minune de paste umplute. Sunt preparate din făină și apă. Umplutura clasică este din cartofi și o brânză ușor acidă (casu de fitta). Forma este una delicată, care cere multă îndemânare. Chef-ii din insulă umplu Culurgiones cu diverse alte lucruri, dar menținând permanent ideea produselor tipice din Sardinia. Aceste paste se fierb sau se prăjesc. Se savurează ca atare sau cu sosuri simple din roșii, presărați cu una dintre celebrele brânzeturi sarde.
Pingback:Costin Bărbuț - Gnocchetti al ragu con pecora/Gnocchetti cu sos și carne de oaie