Gnocchetti sardi

Sardinia e și nu e Italia. Depinde pe cine întrebi.

Astăzi vorbim doar un strop despre paste.

Deși pastele sunt foarte prezente în insulă, forma lor și modurile de preparare sunt un pic aparte.

Una dintre formele cele mai iubite, apreciate și folosite în Sardinia sunt Gnochetti. Primesc automat denumirea de ”sardi” pentru că nu au nicio legătură cu gnocchi preparați din cartofi. Când sunt mai mărunței, aceștia din urmă sunt numiți gnochetti, fapt care poate să creeze confuzie printre amatorii de mâncare italiană din afara țării.

Gnochetti sardi sunt niște paste excelente pentru sosuri abundente datorită capacității lor de a ține lichidul în căușul format și bucățelele de carne între șanțurile exterioare. Geometric vorbind sunt de fapt niște paste geniale. Merită să învățați să îi faceți măcar pentru faptul că nu vă forțează să întindeți o foaie, fapt care știu că îi îngrozește pe mulți.

Gnocchetti sardi

  • Porții: 4
  • Dificultate: medie
  • Listare

Ingrediente

300 g făină – ”grano duro” dacă e posibil

150 ml apă

½  linguriță de sare

Semiopț. câteva firișoare de șofran

Indicații

  1. Se pun câteva firișoare de șofran în apă călduță, se amestecă bine și se lasă 5 minute să cedeze apei culoare aurie.
  2. Se pune făina cu sarea într-un vas încăpător și se face o adâncitură. Se toarnă apă treptat amestecând cu o furculiță, pe urmă cu mâna până se desprinde aluatul de vas.
  3. Se răstoarnă aluatul pe un plan de lucru curat și se frământă energic 5 minute.
  4. Se acoperă aluatul cu folie alimentară și se lasă la odihnit 30 de minute.
  5. Se taie aluatul în patru și se modelează cu degetele în formă cilindrică groasă de cam un centimetru.
  6. Se taie bucățele cât un bob de fasole mai mare. Aceste bucățele se rulează pe spatele dinților unei furculițe de la baza dinților spre vârf, apăsând foarte ușor cu buricul degetului mare și rulând un pic pe planșetă.
  7. Dacă se utilizează pe loc se pun în apă clocotită și sărată pentru aproximativ 3 minute. Dacă nu îi utilizați imediat aveți grijă să îi tăvăliți prin puțină făină ca să nu se lipească.

Sardinia e și nu e Italia. Depinde pe cine întrebi.

Dacă din punct de vedere istoric discuția este deschisă, iar din punct de vedere lingvistic e țară separată, culinar vorbind se încadrează în primul rând tot în bucătăria mediteraneeană, în secundar având covârșitor de multe elemente de bucătărie italiană. Dincolo de această apartenență dată de prezența peștelui, a fructelor de mare și a pastelor, Sardinia este leagănul unei civilizații pastorale milenare, destul de asemănătoare cu a noastră.

Exemple de nume de familie din Sardinia? Porcu, Romanu, Spanu, Mereu, Burriccu, Murittu.

Exemple de cuvinte în sardă? Agiutoriu,             abba, cantigu, limba, giosso, piticu, arvure.

V-am făcut curioși, este?

CategoriesFără categorie
  1. Pingback:Costin Bărbuț - Gnocchetti al ragu con pecora/Gnocchetti cu sos și carne de oaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *