Gnocchi alla sorrentina.
O rețetă cu gust puternic mediteraneean, proaspătă și plină de parfumul vacanțelor italiene. Marele Vanghelie spunea: ” Nu există fiinţă umană, fie că locuieşte în Africa, în Asia sau în Rahova, care să nu fi văzut un film, să nu fi rupt o floare, o fată sau un băiat, după cazul care este fiecare.” În același mod vă spun că nu există ființă umană sau om care să fi fost sau nu într-o vacanță la Mediterana și să nu-i fie dor de ea. Din pricina asta, o să găsești Gnocchi alla sorrentina în restaurante italiene din toată lumea.
Eu zic că nu e deloc greu să o faci acasă. Ce e un pic mai greu de preparat sunt gnocchi. Din fericire au apărut pe piața românească în mod constant. Eu îi găsesc permanent în Lidl, dar sunt și pe rafturile altor supermarket-uri.
Gnocchi
Gnocchi sunt în fapt niște gălușcuțe de cartofi fierți în coajă ținute la un loc de ou și făină. Cum spuneam nu e mare filozofie, dar când viața îți dă gnocchi ambalați nu are rost să dai cartofi prin mașina de tocat.
Sosul de roșii redus aproape jumătate de oră la foc mic cu usturoi și busuioc. Bucățele de mozzarella care se întind. Parmezanul ras plin de savoare. Toate acestea, împrietenite 5 minute în cuptor fac din rețeta asta ceva de care să-ți fie mereu poftă.
Gnocchi alla sorrentina
Gnocchi alla sorrentina
Ingrediente
- Gnocchi 500 g
- Roșii pasate 700 g
- Usturoi 2 căței
- Mozzarella pentru pizza 250 g
- Parmezan ras 60 g
- Busuioc 6 frunze mari
- Ulei de măsline 50 ml
- Piper măcinat după gust
- Sare
Indicații
- Curăță usturoiul, turtește-l cu latul lamei cuțitului și pune-l într-o tigaie încăpătoare la foc mediu împreună cu uleiul de măsline.
- După un minut adaugă roșiile pasate, frunzele de busuioc rupte și un praf de sare.
- Pune capacul neapărat și lasă să fiarbă la foc mic pentru 20-25 de minute.
- După cele 20-25 de minute scoate usturoiul din sos și scoate două linguri de sos într-o cană. Toarnă restul conținutului într-un vas încăpător.
- Într-o oală cu apă fiartă și sărată pune gnocchi la fiert în tranșe mici. Apa trebuie să fiarbă liniștit, nu violent. Când gnocchi s-au ridicat la suprafață scoate-i cu o sită și pune-i în vasul cu sos
- Când ai terminat de fiert gnocchi preîncălzește cuptorul la treapta maximă.
- Taie mozzarella în cuburi și rade brânza maturată dacă nu e deja rasă.
- Unge un vas pentru cuptor cu sosul de roșii din cană și un fir de ulei de măsline.
- Pune un strat de gnocchi cu sos în vas, piper măcinat, cuburi de mozzarella, o parte din brânza rasă. Repetă operația cu următorul strat până termini cu un ultim strat de parmezan.
- Dă la cuptor pentru 5 minute și servește fierbinte.
Alla Sorentina
În general când vezi ”alla” într-o rețetă înseamnă ”ca la”. Alla Sorentina însemnă așadar ”ca la Sorrento”. Dacă ești mai tânăr poți traduce expresia și cu ”gen”. Spaghetti alla putanesca – Spaghete gen curvă sau Varză a la Cluj – Varză gen Cluj.
Rețetele care provin din Campania, regiunea în care este inclus și Sorrento sunt toate pline de acest gen de prospețime. E o zonă solară, aproape de mare, la intrarea către Coasta Amalfitană.
Sorrento e un zumzet, e Italia aia agitată pe care o vezi în filme. Portocali, lămâi, granite, ficuși uriași, stânci, miros de cafea prăjită la foc de lemne, scutere, mașini minuscule, muzică, strigăte. Totul se termină în port împreună cu o plajă îngustă la o mare ireal de albastră și limpede.
Îți spun asta ca să înțelegi logica gustului acestui preparat plin de prospețime. Pentru un Italian gustul copilăriei la mare nu e de pește și lămâie, nu e de hamsii prăjite și porumb fiert. Este de sos de roșii aproape caramelizat și busuioc. Cumva parfumul mării amestecat cu aceste ingrediente creează un echilibru perfect.
Poți să bei un vin alb, sec și rece lângă acest preparat. Mai potrivit e însă ca la final să deguști câteva lingurițe de granita din lămâie de Sorrento și să bei un espresso în stil meridional.
De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!