Legume în ”agrodolce”
Agrodolce este un celebru sos italian cu origini siciliene. Se traduce simplu prin ”sos acru-dulce”. ”Agro” înseamnă ”acru”, iar ”dolce” este evident. Aduce în felurile de mâncare combinația de savoare care alăturată gustului sărat și aportului de grăsime face orice mâncare splendidă. Genul acesta de abordare al mâncării aparține bucătăriei universale, dar tu o cunoști cel mai bine din mâncarea asiatică.
”Agrodolce” la garnitură
Genialitatea acestor legume în agrodolce constă și în versatilitatea lor. Se descurcă excelent lângă preparate din carne de pasăre așa cum o face și în bucătăria chineză. Lângă pește este indiscutabil o idee excelentă. Nu vei mai adăuga lămâie peste el lăsându-i savoarea perfect naturală. Nevoia de acrișor va fi suplinită de garnitură. Porcul și vita cer legume, iar amestecul de gusturi și arome dulci-acrișoare scot aroma naturală a cărnii în evidență.

Despre oțet
Înainte să te sperii degeaba îți spun că gustul de oțet dispare. E obligatoriu să dispară. Rămâne o urmă din aciditatea lui, doar cât să balanseze cu zahărul. Dacă e să compar cu ceva senzația, numai ca să te conving, gândește-te la o limonadă dulce.
Am trecut în rețetă faptul că oțetul balsamic e opțional. Este. Îi aduce savoare în plus pentru iubitorii de senzații tari caramelate. Având însă în vedere că oțetul balsamic pe care îl găsești în magazine nu e chiar ce scrie pe ambalaj poți să nu te agiți. Te simt nelămurit și îți spun că oțetul balsamic adevărat e altceva și e mult mai scump. Dacă simți un imbold de nestăpânit găsești aici sticluța de 100 de ml la 978 de lei. Poate prinzi o reducere!
Tot acum îți spun că nu e problemă dacă folosești dovlecei în loc de zucchini. Sunt totuși un pic diferite. La dovlecel trebuie să cureți coaja din cauza conținutului mai mare de celuloză. Nu mori, dar rămâne tare.
Să trecem odată și la rețetă!
Legume în ”agrodolce”
Legume în ”agrodolce”

Ingrediente
- Zucchini 150 g
- Ceapă roșie 1 medie
- Ardei 150 g
- Roșii cherry 100 g
- Oțet 50 ml
- Zahăr brun 1 linguriță
- Ulei de măsline 100 ml
- Piper măcinat după gust
- Sare
- Oțet balsamic opț.
Indicații
- Curăță ceapa și tai-o în sferturi Taie fiecare sfert în jumătate pe lățime și desfă foile una câte una.
- Spală zucchini și taie-l în jumătate pe lungime. Taie fiecare jumătate în felii de aproximativ un centimetru. Dacă e mai gros, taie-l în sferturi pe lungime la început. Dacă folosești dovlecel, curăță-l de coajă înainte.
- Spală roșiile și taie-le în sferturi.
- Spală ardeii, curăță-i de semințele și părțile albe din interior și taie-i cuburi de dimensiunea bucăților de zucchini.
- Într-o tigaie pune uleiul de măsline la foc mediu. Când s-a încălzit pune ceapa și ardeiul și frige-le 5-6 minute până se înmoaie ceapa, iar ardeiul capătă mici urme de prăjeală.
- Adaugă dovlecelul și prăjește-l și pe acesta 8-9 minute până prinde culoare, dar nu se înmoaie excesiv.
- Amestecă într-o căniță oțetul și zahărul. Toarnă-l peste legume cu grijă să nu ia foc. Pune imediat și roșiile.
- Dacă vrei și ai, acum poți adăuga și o lingură de oțet balsamic. Acesta va ajuta în plus la caramelizare, dar va colora mâncarea. O va face mai închisă la culoare.
- Presară piper și un praf generos de sare, amestecă și așteaptă 3-4 minute să se evapore oțetul de tot. Este evaporat când nu-i mai simți mirosul specific în aburul de la mâncare.
- Servește această garnitură călduță sau rece.









Legume în ”agrodolce”
După cum îți spuneam și la început, în Italia este considerat un sos de origine siciliană. Pare să fi intrat în bucătăria zonală prin influență arabă. Aceștia au cucerit Sicilia în anul 965 și au stat acolo vreo 200 de ani. Amprenta lor e mare și vizibilă, dar asta e altă poveste.
De ce amintesc totuși originile? În Sicilia îl vei întâlni des pe amestecuri de sâmburi și semințe. E urmarea a ce am scris mai sus. Sosul de bază se poate amesteca cu mirodenii sau frunze aromatice.
Tipuri de sos ”agrodolce”
Rețeta originală prevede că partea lichidă e formată din două părți oțet și o parte vin. Ce vin alegi tu. Dacă îți mai spun și că în locul vinului simplu se poate folosi vin aromatizat cu diverse lucruri înțelegi cât de multe și complexe pot fi aromele sosului. Mai mult, există și variante în care parte din oțet este înlocuită cu diverse sucuri proaspete de fructe. În regiunile centrale ale Italiei sosul poate să conțină la bază unt aromatizat cu arpagic sau șalotă. Evident adaugă mai multă complexitate sosului. Găsești la mine pe blog o astfel de găteală: Arpagic în agrodolce.
Crezi sau nu, acest amestec se folosește uneori și la deserturi. Pornind de la acest fapt, zahărul e înlocuit în această rețetă cu ciocolată.

La ce se folosește sosul ”agrodolce”
În afară de legumele în agrodolce și arpagicul în agrodolce, ca și garnitură sosul se folosește și ca atare. În Sicilia de exemplu este adăugirea preferată pentru cărnurile la grătar. Tot aici, îți vine să crezi sau nu, se savurează ca și sos în paste.
Fiecare este propriul stăpân al variantei preferate. Dacă o să constați că îți place, te încurajez să-ți creezi propria rețetă și să mi-o trimiți și mie. Poate dăm împreună lovitura și nu mai trebuie să muncim.
Până atunci, vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!