Oase cu măduvă la cuptor și gremolata.
Oasele de vită cu măduvă sunt un aperitiv fantastic, mai ales în perioada rece a anului. Dacă le vezi în vitrina unei măcelării nu ezita să le cumperi. Sunt un produs cu un preț foarte accesibil și nu implică din partea ta decât efortul de a te apleca și a le pune în cuptor. Rezultatul este un festin regesc.
Cum inspirația italiană este parte a acestui blog, am îmbogățit rețeta cu o gremolata menită să-i dea acestui fel de gustare un aer sărbătoresc, dar și un gust, zic eu, mai complex. În aceeași idee eu am pus în tavă, pentru o ușoară afumare și trei rămurele de rozmarin.
Un singur lucru îți mai spun înainte de a scrie indicațiile de preparare. Am mâncat povestea asta la cină. Dintr-un os am scos măduvă pentru patru felii de pâine. Nu știu ce planuri îți faci tu pentru ele, dar îți spun că mie, și nu sunt un fandosit, mi-au ajuns și mi-au prisosit. Ce încerc să subliniez este că, deși e considerat aperitiv, constituie fără drept de apel o masă întreagă. Mă rog, așa zic eu.
Oase cu măduvă la cuptor și gremolata
Oase cu măduvă la cuptor și gremolata
Ingrediente
4 oase de vită cu măduvă (1 kg)
1 legătură de pătrunjel
2 căței de usturoi
răzătură de la jumătate de lămâie
răzătură de la jumătate de portocală
4 felii pâine prăjită
30 ml ulei de măsline
sare
piper
opțional crenguțe de rozmarin
Indicații
- Preîncălziți cuptorul la 200 de grade, treapta mare la cele fără afișaj
- Puneți într-o tavă, în picioare, oasele de vită și rămurelele de rozmarin. Condimentați cu sare, piper și un strop de ulei de măsline
- Dați la cuptor pentru 45 de minute
- Prăjiți ușor feliile de pâine
- Pentru gremolata zdrobiți bine, de preferat într-un mojar, cățeii de usturoi, adăugați frunzele de pătrunjel tocate fin, răzătura de lămâie și portocală, un praf de sare și unul de piper. Amestecați bine!
- Serviți măduva pe felii de pâine prăjită și presărați cu gremolata. Nu puneți multă măduvă pe felie, este foarte sățioasă!
Se spune că măduva asta aduce cu sine mult colesterol. E adevărat. La fel de adevărat este că e foarte bogată în grăsimi monosaturate, adică din cele bune. Acum, ca în orice lucru secretul e măsura. Măduva de vită e o tratație, adică se savurează când și când, de poftă.
Partea cea mai bună este că după ce ai citit ce am scris aici poți să îți faci singur pofta asta, fără să o cauți din restaurant în restaurant. Dacă mai adaugi și gremolata ai un aperitiv cu care sigur îți vei impresiona musafirii.