Pâine în oală

Pâine în oală cu 1,5 g de drojdie perpetuă.

A venit un moment pe care ni-l vom aminti multă vreme de acum. Lumea e oprită din bunul ei mers pentru a face față unei pandemii pe care medicii o anticipează de cel puțin două decenii. Suntem speriați pe bună dreptate de multe lucruri și pentru că avem nevoie în primul rând de apă și hrană ne temem și de o eventuală criză alimentară. Reacționăm emoțional și e absolut normal. Cum mulți și-au făcut stocuri enorme, au dispărut de pe piața unele produse.

Las aici scris, azi în 21 a lui Martie 2020, ca să ne amintim faptul că de o săptămână a dispărut drojdia.

Batjocoriți de bucătari, luați în tărbacă de unii șmecherași de multinațională, bloggerii culinari au pus imediat la dispoziția tuturor variante pentru pâinea cea de toate zilele. Am ținut să spun asta pentru că, spre deosebire de bucătari care primesc salarii bune și pe bună dreptate sau chibiții de diverse feluri care și ei primesc bani pentru cunoștințele lor, majoritatea bloggerilor nu primesc bani sau primesc sume foarte mici drept recompensă pentru cunoștințe acumulate de multe ori în zeci de ani și timp neplătit în care au încercat și ratat pentru a aduce în online o rețetă corectă.

Prietena Laura Laurențiu este cea care a adus din punctul meu de vedere cea mai simplă variantă de salvare, oferind rețeta unui starter, plămadă dacă vreți, menită să vă ofere un agent de creștere de foarte bună calitate pentru pâine.

Practic dintr-un ultim plic cu 7 g de drojdie, a făcut două lucruri:

Din 2-3 g de drojdie a făcut o plămadă care hrănită o dată la 5-7 zile ne salvează de grija crizei de drojdie

Restul de 6 g le-a împărțit cu alte două persoane pentru ca la rândul lor să poată face pâine atunci când au nevoie.

Sigur, nu a descoperit nimic nou, dar a oferit cunoștințele ei celor care nu aveau de unde să știe astfel de lucruri.

Pâine în oală

Pâine în oală

Urmând cele făcute de ea și pentru că o pâine făcută cu un astfel de starter are nevoie de o noapte de dospire am încercat să văd cât pot să scurtez timpii pentru cei grăbiți și în același timp am făcut pentru prima oară pâine nu în tavă, nu în tăvița de cozonac, ci în oala de fontă.

Așadar, o pâine fără frământare cu 3 timpi de așteptare fără muncă, unul de 1,5 ore, unul de 4 h și ultimul de 45 de minute realizată cu 1,5 g de drojdie.

Nu aveți nevoie de robot, nu trebuie să frământați, aveți nevoie de 1.5 g de drojdie uscată în condițiile în care un pliculeț conține 10 g și nu trebuie să aveți mari cunoștințe în bucătărie

Am început la 15.30, am dezlipit un pic aluatul la 17, am pregătit oala și aluatul la 21 iar la 22.30 am avut pâinea pe masă. Pâinea e una destul de mare și mie și Silviei ne ajunge 4 zile.

Pâine în oală

PLĂMADA

Pentru plămadă puneți într-un borcan sau cutie cu capac 3 g de drojdie, 100 g de apă un pic mai caldă decât degetul, un praf de zahăr și 100 g de făină. Amestecați bine, puneți capac și dați la frigider de pe o zi pe alta.

De fiecare dată când faceți pâine, scoateți 100 g de plămadă și înlocuiți cu 50 g de făină și 50 de g de apă. Așa, starter-ul are făină proaspătă din care să se hrănească.

Pâine în oală

Pâine în oală cu 1,5 g de drojdie perpetuă

  • Porții: 1
  • Dificultate: medie
  • Imprimare

Ingrediente

100 g plămadă + 380 ml apă

750 g făină + făină pentru presărat

1 linguriță de sare

1 lingură de ulei

Indicații

  1. Scoateți jumătate din plămadă, adică 100 g și dizolvați-o în apa un pic mai călduță decât degetul.
  2. Într-un castron mare de sticlă, plastic sau lemn puneți făina și faceți în mijloc o adâncitură. Turnați apa cu drojdie treptat amestecând cu o spatulă sau cu degetele. CALMARE. Aluatul e unul mai degrabă moale însă nu lichid. Mai puneți făină dacă e extrem de moale.
  3. La un moment dat adăugați sarea. Nu uitați de ea! SFAT. Când amestecați cu degetele în aluat, folosiți doar degetele răsfirate, nu toată mână. Simulați practic un soi de cap mecanic pentru amestecare. Dacă introduceți toată mâna veți avea mult aluat lipit de ea și o amestecare ineficientă.
  4. Când totul este omogenizat și aluatul se desprinde în fâșii de pe pereții vasului, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l la loc călduț 1,5 ore.
  5. După acest timp, dezumflați aluatul împungându-l de 2-3 ori cu vârfurile degetelor, desprindeți ușor aluatul de pereții vasului cu o spatulă presărând pe locul desprins făină. Faceți operațiunea de jur-împrejurul vasului până la fund. Reacoperiți și lăsați la loc călduț încă 4 ore. NOTĂ. Timpul mai lung de creștere e determinat de cantitatea mică de drojdie. În mod normal ar trebui lăsat peste noapte, dar am încercat să scurtez timpii pentru cei mai grăbiți până la un raport acceptabil între creștere și timp de așteptare.
  6. După cele 4 ore, răsturnați aluatul pe o suprafață bine presărată cu făină. Presărați și pe suprafață. Spălați vasul, ungeți-l cu ulei pe suprafața interioară. Ajutați-vă cu un șervețel de hârtie. Presărați cu făină peste ulei și puneți aluatul în vas, acoperit.
  7. Acum puneți oala de fontă cu tot cu capac în cuptor la 230 de grade pentru 45 de minute. Scoateți-o din cuptor cu foarte, foarte mare grijă. Este extrem de fierbinte!! Răsturnați aluatul în cratiță, crestați-l în cruce cu vârful unui cuțit foarte ascuțit, puneți capacul și dați la cuptor pentru 45 de minute.
  8. După 30 de minute scoateți capacul cu grijă pentru ca pâinea să se rumenească 15 minute.
  9. Scoateți-o din vas și lăsați-o la răcit cel puțin o oră pe un grătar special sau pe unul improvizat din linguri de lemn. E important să circule aer și pe dedesubt.

Eu zic că nu a ieșit rău.

Pâine în oală

Pâine în oală cu 1,5 g de drojdie perpetuă

Și mai zic ceva. Dacă aveți în casă drojdie, faceți ca Laura. Folosiți 2-3 g pentru plămada proprie și dați și altor oameni care au nevoie împreună cu rețeta.

Eu am de dat pentru 3 oameni din Timișoara care fac pâine în casă și au rămas fără drojdie sau sunt nevoiți să stea în casă. Jumătate din pâinea făcută azi am dat-o unui italian. Are de unde să cumpere, dar așa am simțit eu nevoia ca român să îmi împart pâinea cu un italian.

Știu că mulți faceți pomeni și parastase. Știu că mulți nu faceți. În ambele cazuri, ce dar mai frumos de bogdaproste decât plămada pentru pâine!

Să trecem cu bine!

CategoriesFără carne
    1. Bănuiesc că este vorba despre 20 de grame de drojdie proaspătă. 7g drojdie uscată = 25 g de drojdie proaspătă. Cam aceasta este cantitatea uzuală pentru 500 de grame de făină. Folosiți în fapt aceeași cantitate de plămădeală indicată, 100 de grame pentru 500 g de făină, respectați cantitatea de apă din rețeta dumneavoastră cu tot cu aceste 100 de grame. Doar timpul de creștere al aluatului este mai lung. Cel ideal este în rețeta Laurei Laurențiu. https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-paine/paine-fara-framantare-cu-faina-integrala-si-plamadeala-din-drojdie-de-casa.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *