P

Panna Cotta cu lămâie și portocale roșii

Panna Cotta cu lamaie

Panna Cotta cu lămâie și portocale roșii.

Panna Cotta este unul dintre cele mai cunoscute deserturi italiene. Faptul că este un dulce ușor, menit să încheie masa delicat, fără să devină o bombă de zahăr și creme a făcut ca acesta să se răspândească în întreaga lume.

Nu e greu de realizat, dimpotrivă. Ceea ce îl face în plus atractiv este faptul că siropul care este mereu parte componentă aduce cu sine arome foarte variate și care se mulează pe gustul oricărui autor. De obicei zmeura este alăturarea aleasă, dar orice coulis de fructe sau chiar din unele legume poate să fie prezent, dulcețurile și marmeladele nu sunt excluse și nici chiar siropurile de ciocolată.

Vă mai spun și că ”smântâna” aleasă nu e obligatoriu de origine animală, poate să fie de cocos iar elementele cu care este aromată pleacă de la nimic și se întind până la fructe absolut exotice.

În concluzie, atunci când faci panna cotta ești ”The master of your own disaster” adică stăpânul propriului dezastru.

Varianta mea de azi la ora asta este cea de mai jos, mâine cine știe cu ce am chef să o fac?

Panna Cotta cu lămâie și portocale roșii

Panna Cotta cu lamaie și portocale roșii

  • Porții: 6
  • Dificultate: ușor
  • Imprimare

Ingrediente

500 ml smântână dulce pentru frișcă

80 g zahăr

8 g foi de gelatină

1 păstaie de vanilie sau echivalentul în esență

1 lămâie coaja rasă

Pentru sosul simplu de fructe/coulis

2 portocale roșii zeamă aprox 140 ml + ½ portocală felii tăiate cuburi

100 g zahăr

Pentru decor la alegere

Portocală confiată, frunze de mentă sau busuioc

Indicații

  1. Puneți foile de gelatină în apă rece pentru 15 minute
  2. Dacă folosiți păstaie de vanilie, tăiați-o în două pe lungime și extrageți semințele cu vârful unui cuțit. Puneți apoi totul în smântâna lichidă.
  3. Puneți smântâna, zahărul, coaja rasă de lămâie și vanilia într-o crăticioară, la foc mic și amestecați până aproape fierbe.
  4. Trageți de pe foc și scoateți tecile de vanilie dacă ați folosit.
  5. După timpul indicat, extrageți cu mâna foile de gelatină scurse un pic de apă și puneți-le în smântâna caldă
  6. Amestecați cu un tel în formă de pară până când gelatina s-a dizolvat total în lichid
  7. Turnați în forme speciale sau în cele pentru brioșe.
  8. Dați la frigider pentru 5 ore.
  9. Pentru extragerea mai ușoară din forme, înmuiați 3 secunde fundul recipientelor în apă fierbinte.

Sosul de fructe

  1. Decojiți o portocală, desfaceți-o în felii și tocați-le cuburi
  2. Stoarceți portocalele și cântăriți zeama strecurată
  3. Puneți zeama într-o crăticioară mică cu o cantitate egală de zahăr și cu portocalele cuburi.
  4. Puneți la foc mic până zeama scade la jumătate și se formează un sirop. 3-5 minute.
  5. Decorați panna cotta cu acest sos și eventual cu frunze de mentă sau busuioc.

Indicații prețioase despre Panna Cotta

Varianta propusă de mine astăzi, pe lângă genialitatea ei vă oferă baza pe care să vă jucați atât cu aroma din panna cotta cât și cu siropurile de fructe. Schimbați doar elementul care dă gust.

Dacă nu aveți chef de făcut sirop puteți să folosiți cu încredere o dulceață de casă. E la fel de bună, nu reprezintă sub nicio formă o scurtătură. Ce vizează profesioniștii când fac acele siropuri simple din fructe proaspete este să balanseze caracterul dulce și cremos cu ceva ușor acid. Au dreptate. Panna cotta cu dulceața românească de cireșe negre nu are nimic acid, dar e genială oricum.

Panna Cotta cu lamaie

Atenție, vă rog să țineți seama că panna cotta este elementul principal. Orice sos adăugați trebuie să fie în cantitate foarte mică! Nu are voie sub nicio formă să copleșească delicatețea laptelui vanilat.

Dacă vă rămâne sirop, amestecați-l în iaurt simplu sau beți cu sifon! V-a plăcut asta, nu?

Spor vă doresc și trăiesc cu speranța că nu veți face panna cotta de ciorbă de burtă cu dulceață de leurdă!

Dacă sunteți adepții deserturilor ușoare, vă recomand și această Tartă cu cremă de Nutella și mascarpone

CategoriesFără categorie
  1. Ani says:

    Constantine, m-ai omorât! Nu mai am loc nici de aer! Buna rău! Sincer, e mult peste ceea ce am mâncat la restaurante cu renume prin zona! E clar ca ce-i făcut cu drag, e făcut bine! Siii…sa-ti mai spun un secret, una bucata întreaga a mâncat Panseluța noastră! Deci, o rețeta inclusiv pentru mofturoși!

  2. Pingback:Zeppole alla ricotta/Gogoșele cu urdă - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *