Paste cu ton și lămâie.
Am găsit rețeta aceasta pe un site italian la categoria ”Rețete de la cititori”. Inițial am ales să mi-o prezint mie :)) ca și alternativă la pastele cu ton și sos de roșii.
Gustul pe care mi l-am imaginat inițial a fost mult depășit de realitate. Zeama de lămâie se caramelizează ușor și adaugă dulceață. Ceapa sotată cu multă apă, nu prăjită devine doar un fundal cald. Răzătura de lămâie parfumează tonul altfel decât o face la dulciuri. Cimbrul proaspăt se potrivește atât de bine cu lămâia încât am să încerc amestecul și într-o limonadă.
Paste cu ton și lămâie. Cină rapidă.
Pastele cu ton la conservă sunt în general ceea ce italienii denumesc ricetta „salvacena”. O rețetă rapidă și bună pentru cină atunci când nu ai timp sau chef deloc. E atributul burlacilor, studenților, petrecăreților în general. Asta dacă vorbim despre bărbați. Corespondentele feminine ale celor de mai sus, fac tonul direct salată. Sunt mai leneșe? Nu răspund. Să zicem că e vorba despre mirosul de gătit și spălatul pe cap.
Uitam să vă spun despre ardeiul iute. E foarte important aici. Cât de puțin ai pune, amestecul lămâie cu picant-dulce de ardei e fantastic. Un pic de ardei iute nu a omorât pe nimeni. Când aud că cineva nu suportă deloc picant, mă gândesc imediat cum face o criză dacă gustă din greșeală apă minerală.
Obligatoriu respectă cantitățile de apă, dacă ai prăjit ceapa sau ardeiul iute strici tot!
Paste cu ton și lămâie
Paste cu ton și lămâie
Ingrediente
- Paste 160 g
- Ton la conservă 150 g cantitate netă
- Lămâie coajă netratată 1
- Sucul de la lămâie 25 ml
- Ardei iute după gust
- Șalotă sau ceapă 30 g
- Ulei de măsline 50 ml
- Sare după gust
- Piper măcinat după gust
- Cimbru verde frunze opț
Indicații
- Scurge tonul de lichid.
- Pune la fiert apa cu sare pentru paste.
- Spală, usucă lămâia și rade coaja. Stoarce zeama și oprește-ți 25 ml. Cam jumătate de la o lămâie medie.
- Toacă mărunt ceapa și pune-o la călit la foc mic împreună cu uleiul de măsline pentru 5 minute. Adaugă-i imediat un polonic din apa care fierbe.
- Curăță ardeiul iute de semințe și de fibra iute din interior. Toacă-l și adaugă-l peste ceapă.
- Pune pastele în apa care fierbe.
- Adaugă peste ceapă și ardei iute răzătura de lămâie și încă un polonic din apa în care fierb pastele.
- Adaugă tonul și zeama de lămâie, un praf de sare și unul de piper și amestecă bine pe focul ridicat la mediu.
- După două minute stinge focul, adaugă frunzele verzi de cimbru dacă le ai și le vrei și așteaptă să se fiarbă pastele.
- Când pastele sunt al dente, adaugă-le în sos și amestecă totul foarte bine.
Paste cu ton și lămâie. Conservare.
Dacă îți rămâne ceva din paste, le poți conserva în frigider într-un vas închis ermetic pentru o zi, maxim două. E important ca vasul să fie bine închis și pentru că prin evaporare, totul devine uscat, iar tonul capătă o culoare și o textură neplăcută.
Despre conservele de ton
Pentru că aceste conserve de ton se folosesc destul de des, vă invit să citiți câte ceva despre ele.
Pentru că mâncarea pe bază de ton se folosește des în regimurile de slăbire îți spun și că fiecare porție de paste cu ton și lămâie conține 457 de calorii. Nu uita că porția normală de paste așa cum o primești în Italia în majoritatea restaurantelor pornește de la 80 de grame de paste uscate de persoană.
Conservarea în ulei sau în apă îi pot afecta valoarea nutritivă
”Sursă bogată de proteine, cu un conţinut scăzut de grăsime şi puţine calorii, tonul conservat în ulei are un conţinut caloric mai ridicat, decât cel conservat în apă.
Totodată, tonul în conservă conţine mult mai mult sodiu, decât varianta proaspătă. Valoarea nutriţională poate să varieze de la un brand la altul, de aceea este important de fiecare dată să verificăm ambalajele.
Se pare că tonul conservat în apă, are un conţinut mai mare de acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras Omega-3 care este o componentă structurală primară a creierului uman, a cortexului cerebral, pielii şi retinei. Acest acid este deosebit de important pentru sănătatea creierului şi a ochilor. Atât tonul în conservă, cât şi cel proaspăt sunt o sursă importantă de vitamine şi minerale, inclusiv vitamina D, seleniu şi iod.” Farmacia ta.ro
Beneficii
”Tonul în conservă este o sursă accesibilă de proteine, care menţine senzaţia de saţietate timp îndelungat. În plus, se poate păstra chiar şi până la 5 ani. Conţine puţine calorii, fiind o variantă ideală şi pentru dietele de slăbire.
Are un conţinut scăzut de grăsimi, fiind o bună sursă de Omega-3. Astfel, tonul în conservă poate ajuta la creşterea dozei de Omega-3 din meniul zilnic, care ajută la menţinerea sănătăţii inimii, a creierului şi a ochilor. Anumite studii arată că poate chiar diminua inflamaţia din organism.
Bogat în vitamina D şi seleniu, tonul în conservă aduce un aport important de vitamine şi minerale, putând fi cu uşurinţă integrat într-o dietă sănătoasă.
Este recomandat ca tonul în conservă să fie consumat ocazional, iar eticheta produsului să fie citită cu atenţie.
Alegeţi tonul conservat în apă, care reprezintă o variantă mai sănătoasă şi mai puţin bogată în calorii.” Healthline.com
Îți las aici și altă rețetă de paste cu ton.
De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!