Peperonata

Peperonata e o mâncărică rapidă de ardei în stil italian. Gustul dulce și parfumat o face preferata multora. Familia mea o adoră!

Peperonata e în principiu o rețetă de vară-toamnă atunci când ardeii grași sunt în deplinătatea aromei lor. Este în același timp o garnitură și un fel de mâncare. Ca și garnitură italienii o așează de obicei lângă lucruri ușoare: pește sau pasare, iar ca și fel de mâncare propriu zis reușește să te seducă cu gustul dulce-aromat atât caldă, cât și rece.

Pe masa mea a aterizat ca urmare a unei pofte exprimate de un bătrân prieten italian izolat în România între pizze și paste. I-am gătit-o și a mai cerut-o. Când i-a fost jenă să o mai ceară m-a întrebat dacă nu pot să fac ceva mai multă și să o păstreze în borcan pentru mai multe luni. Să-ți dea ”lăcrimile”, nu altceva! Habar nu am! La congelator însă ar trebui să reziste destul de mult.

Peperonata e o poezie

Oricum, dată fiind noua economie mondială, ardei găsești tot timpul la supermarket chiar dacă sunt mai scumpi.

Dacă își merită ”povestea” sau nu, decide tu! E prea simplu de făcut ca să nu o încerci.

Ce este esențial? Să nu faci improvizații, ajustări de timpi sau de cantități prost proporționate.

Peperonata

  • Porții: 4
  • Dificultate: usor
  • Listare

Ingrediente

  • 1 kg de ardei gras
  • 400 g ceapă
  • 400 g roșii zdrobite proaspete, la sticlă sau cutie
  • 2 căței de usturoi
  • 40 ml de ulei de măsline
  • sare și piper

Indicații

  1. Spălați ardeii, curățați-i de cotor, uscați-i și tăiați-i fâșii nu foarte subțiri a.
  2. Tocați ceapa în solzi subțiri
  3. Curățați cățeii de usturoi, zdrobiți-i cu latul cuțitului și puneți-i în cratița cu uleiul de măsline la foc mediu.
  4. Adăugați ceapa, un praf de sare și dați la foc mic pentru 10 minute având grijă ca ceapa să nu se ardă
  5. Când ceapa este foarte moale și ușor arămie adăugați fâșiile de ardei. Condimentați cu sare și piper, amestecați bine și lăsați la foc mediu, neapărat sub capac pentru 15 minute!
  6. Ridicați capacul, amestecați, scoateți usturoiul și adăugați roșiile zdrobite. Mai lăsați pe foc mediu 15 minute, tot cu capac amestecând din când în când


Dacă respectați timpii cu sfințenie peperonata o să vă iasă perfect.

Servită ca atare, cu o pâine prospătă și bună e o poezie. Eu i-am adăugat și ceva fulgi de brânză maturată. Eu brânza mi-o iau de la Lactitalia din cauza raportului excelent preț-calitate. Mă atrage și faptul că e făcută de muncitori români din lapte 100% de la fermieri din zona lor.

Să vă bucurați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *