Pici toscani cu usturoi verde.
Pici sunt niște spaghete mai groase, preparate manual. Fac parte din ceea ce se numește în Italia ”cucina povera”, tradus aproximativ drept ”bucătăria săracului”. Ingredientele sunt puține și ieftine, dar asta nu înseamnă că gustul nu e unul pe deplin satisfăcător.
Așa cum noi suntem nu numai legați în cea mai mare măsură, dar și încântați pe deplin de felurile de mâncare făcute la țară cu te miri ce de prin curte, așa și verii italieni apreciază cu entuziasm acest gen de bucătărie.
Pici
Pici se fac numai cu făină, apă și sare, adică fără ou și erau serviți în mod tradițional, aici mă refer la tradiția antică, doar cu ceva ceapă prăjită și un fir de ulei. De multă vreme coexistă în Toscana două variante, cea fără roșii, dar cu pesmet grosier făcut în casă și cea cu roșii. Amândouă conțin usturoi și ardei iute uscat. Primii se numesc Pici alle briciole, iar ultimii Pici all’aglione.
Cum Silvia nu se omoară după sosurile cu roșii, dar nu e acasă, profităm și facem azi împreună cea de-a doua variantă. Dacă e cineva prin cartier care iubește sosurile de roșii la paste e invitat să vină să mănânce cu mine, cu condiția să spele vasele.
Paste am să fac mai multe pentru că pici pot fi mâncați în fapt cu orice sos care vă place, inclusiv cu nucă măcinată și zahăr. Dacă le puneți și zeamă aromată cu vanilie și răzătură de lămâie dați în mucenici muntenești, dacă le puneți trufe dați și mie. Până atunci rețeta este pentru 4 persoane serioase.
Pici toscani cu usturoi verde
Pici toscani cu usturoi verde
Ingrediente
500 g de făină
250 ml apă
100 g gris
sare și zahăr
4 fire de usturoi verde
4 roșii coapte, decojite și fără semințe sau 1 cutie de pomodori pelati
4 linguri de ulei de măsline extravirgin
ardei iute după gust
Indicații
- Puneți făina într-un vas încăpător. Faceți o adâncitură în mijloc și turnați treptat apa în care ați dizolvat un vârf de linguriță de sare. Încorporați încet și mai adăugați apă până o terminați.
- Răsturnați aluatul pe o planșetă sau pe masa curată și frământați aluatul 5-10 minute până devine omogen.
- Puneți aluatul în folie alimentară și lăsați la odihnit 30 de minute la loc călduț.
- Între timp tocați usturoiul verde și roșiile.
- Puneți pe foc mediu o tigaie cu ulei de măsline. Puneți în ulei usturoiul și ardeiul iute și lăsați un minut-două să se aromatizeze. Aveți mare grijă să nu ardeți usturoiul pentru că devine amar.
- Adăugați roșiile sau conserva de roșii decojite, amestecați și lăsați la foc mic pentru un sos bine aromat. Reglați de sare și adăugați un vârf de linguriță de zahăr pentru a contrabalansa aciditatea roșiilor.
- Întindeți aluatul cu un sucitor sau o mașină de paste, dar nu în foaie subțire, ci într-un soi de foaie groasă de 1 cm.
- Tăiați din aluatul întins, felii de 1 cm și lucrați-le la mână încet în fire lungi și subțiri. Începeți din mijloc spre exterior cu mișcări de rulare repezi și curajoase. Aluatul nu se rupe ușor. Eu am terminat în 15 minute.
- Așezați-le rând pe rând pe o tavă cu griș pentru a nu se lipi între ele.
- Fierbeți pici 5-7 minute în funcție de grosimea lor în apă clocotită și sărată. Scurgeți de apă și puneți în sos.
- Amestecați cu grijă și mai adăugați apă de la paste pentru o consistență perfectă.
- Puteți rade la servire pecorino.
Sărbătoarea ”Pici”-lor
Aceste ”pici” sunt foarte importante în Toscana și în regiunile limitrofe. Atât de importanți încât își au propriile sărbători și concursuri. Mai mult decât atât, au atributul de Prodotti Agroalimentari Tradizionali (PAT). Acest lucru le ocrotește denumirea și face posibilă valorizarea lor în manifestări cultural culinare. Faptul se datorează doar vechimii lor și respectării mândre a tradiției pe mesele familiilor din zonă
Ce înseamnă asta mai exact? Pici aduc bucurie, serbări, turiști și bani din sulărici fierte obținute din făină, apă și sare.
O altă rețetă toscană celebră care te îndeamnă la băutură mai abitir decât prietenii găsești AICI.