Piept de pui cu parmezan

Piept de pui cu parmezan.

Uite o rețetă simplă cu piept de pui care îți pune pe masă o minune de care o să te îndrăgostești pe loc. Sigur ai încercat acasă sau la restaurant Pieptul de pui cu gorgonzola. Rețeta o găsești și pe acest blog și crede-mă e foarte simplă. La fel e și aceasta. Secretul la amândouă este pieptul de pui gătit corect și cremozitatea sosului.

Pieptul de pui

Dacă e posibil, te sfătuiesc să alegi mereu un piept de pui de calitate. Decât cantitate, mai bine calitate. Dacă îți place să-l vezi rumen la suprafață e bine să cumperi bucăți mai groase. Crestează-l cu un cuțit foarte ascuțit ca să se condimenteze bine și să aibă un aspect frumos. Neapărat unge-l bine cu ulei de măsline ca să pornești la suprafață o reacție de caramelizare. Asta o să-l facă să fie cu adevărat gustos.

Piept de pui cu parmezan

Parmezanul

Pentru ca sosul să fie omogen, te sfătuiesc să alegi un parmezan mai puțin maturat. Cel pe care scrie maturat 24 de luni are gustul mai intens, dar se topește mai greu. Oricum scoate-l din frigider cu ceva vreme înainte de a te apuca de gătit. Înainte de a te apuca de altceva, rade-l și lasă-l la temperatura din bucătărie.

Dacă alegi un parmezan deja ras doar scoate-l din frigider și din ambalaj măcar cu un sfert de oră înainte de a prepara Pieptul de pui cu parmezan.

Piept de pui cu parmezan

Cremozitatea sosului

Când se prepară paste cu sos de parmezan obții mai ușor cremozitate. Așa cum îți povesteam și la Fettucicne Alfredo reacția dintre apa cu amidon și grăsime îți oferă deja tot ce ai nevoie.

La rețeta de Piept de pui cu parmezan ești nevoit să te ajuți de smântâna de gătit. Pentru asta e născută. Este un corector de sos. Cine îți spune că e rea, câh, nu pune mâna e bolnăvior cu capul. Nu se pune în orice preparat, clar, dar nici nu e ceva de evitat cu orice preț.

Acestea sunt indicațiile generale, zic să trecem la rețeta propriu-zisă.

Piept de pui cu parmezan

Piept de pui cu parmezan

  • Porții: 2
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • Piept de pui 500 g – 2-4 bucăți în funcție de grosime
  • Unt 82% 60 g
  • Parmezan ras 90 g
  • Smântână de gătit 100 ml
  • Ulei de măsline 30 ml
  • Piper măcinat după gust
  • Sare

Indicații

  1. Rade parmezanul și lasă-l în bucătărie să se încălzească.
  2. Crestează cu un cuțit foarte ascuțit pieptul în diagonală.
  3. Freacă bucățile de piept de pui cu ulei de măsline pe ambele părți. Condimentează-le cu un praf de sare și unul de piper.
  4. Frige pieptul de pui pe tigaia foarte încinsă aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Dacă feliile de piept sunt mai subțiri, două minute, două minute și jumătate.
  5. Scoate bucățile de piept de pui și lasă-le la odihnit.
  6. Dă focul foarte mic la aceeași tigaie și topește jumătate din unt.
  7. Adaugă parmezanul și smântâna și amestecă foarte bine jumătate de minut.
  8. Adaugă și restul de unt și amestecă bine.
  9. Pune bucățile de piept de pui și tăvălește-le bine prin sos câteva secunde.
  10. Nu lăsa prea mult tigaia pe foc fiindcă brânza va trece de la topire la coagulare și nu vrei asta.


Piept de pui cu parmezan

Trebuie să ai mare grijă în general cu sosurile pe bază de brânză. Cum îți spuneam și în ultima indicație, după topire, brânza începe să se coaguleze în grămăjoare gumoase. Gătește relaxat și repede rețeta asta. Imaginează-ți că ești un mare chef și totul o să meargă bine.

Piept de pui cu parmezan

Cum gătești corect carnea de pui

Dacă respecți timpii indicați, pieptul de pui o să iasă fraged, dar făcut. E foarte important la carnea de pui. Dacă vita și chiar carnea de porc din zilele noastre pot fi mâncate ”rare” sau ”medium”, la pui nu se pune problema. Orice urmă roșie la interior e un semn că mai trebuie gătită. Aceasta ar fi metoda empirică. Ideal este să verifici cu un termometru de bucătărie care costă cam 15 lei dacă la interior și exterior se ating măcar 75 de grade Celsius.

Metodele populare nu sunt destul pentru a reduce patogeni precum Slamonella și Campylobacter. Dacă totuși nu ai termometru și nici experiență semnificativă verifică la ochi. Când carnea din interior e fibroasă și nu lucește, a atins o temperatură sigură.

În bucătăriile profesioniste carnea de pui este un adevărat buton roșu. Manevrată greșit poate contamina totul și poate naște probleme grave. Se folosesc tocătoare de plastic separate, cuțite care după folosire se spală cu mare grijă. Bureții folosiți la spălarea ustensilelor care au atins carnea de pui sunt separați de ceilalți. Chiuveta este de multe ori diferită.

Nu o să faci tu toate lucrurile astea acasă. Folosește totuși un tocător separat, spală bine cuțitul cu detergent și folosește șervete de hârtie, dar mai ales spală-te pe mâini absolut de fiecare dată după ce ai atins carnea de pui crudă.

Până atunci, vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesCarne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *