P

Piept de rață cu sos de portocale roșii și piure de țelină

Piept de rață cu sos de portocale roșii și piure de țelină

Piept de rață cu sos de portocale roșii și piure de țelină. O rețetă rapidă și spectaculoasă pentru un moment festiv. Ce consideri tu moment festiv e strict treaba ta: Valentines Day, Dragobete, divorț, logodnă de-a doua, musafiri gurmanzi sau pur și simplu orice fată sau femeie aflată la masa ta.

Rața place fetelor extraordinar de mult, iar pieptul de rață nu-l refuză niciodată. Sosul de portocale roșii e dulce-acrișor și dacă nu e roșu ca iubirea, e în cel mai rău caz roz. Dacă mai pui și piureul de țelină la socoteală, ”De țelină?? Vai am văzut la televizor, dar cum îl faci?”, totul e minunat.

Nu intru în multe amănunte tehnice, rețeta e scrisă de data asta ca să-ți iasă repede și bine. O să-ți mai zic eu câte ceva după indicațiile de preparare, dar până acolo: NU UITA să scoți pieptul de rață din frigider cu măcar ½ de oră înainte de a te apuca de treabă.

Piept de rață cu sos de portocale roșii și piure de țelină

Piept de rață cu sos de portocale roșii și piure de țelină

 • Porții: 2
 • Dificultate: usor
 • Imprimare

Ingrediente

 • Piept de rață 2 bucăți
 • Țelină 1 bucată mare
 • Portocale roșii zeamă 100 ml
 • Unt 150 g
 • Salvie uscată 1 linguriță
 • Zahăr 1 linguriță
 • Lapte 300 ml
 • Apă 300 ml
 • Zeamă de lămâie 1 lingură
 • Sare și piper

Indicații

 1. Curăță țelina de coajă, tai-o cuburi și pune-o la fiert, foc mediu, în lapte și apă. Adaugă sare și salvia uscată. Va fierbe în 30 de minute.
 2. Aprinde cuptorul la 190 de grade static sau 180 ventilat. Pregătește o tavă mică cu hârtie de copt pentru pieptul de rață.
 3. Usucă bine cu șervete de hârtie pieptul de rață. Curăță-l de resturi de pene și crestează doar pielea în formă de romburi. Presară sare fină și piper din abundență.
 4. Pune pieptul de rață cu pielea în jos într-o tigaie rece. Aprinde focul pe mediu și lasă-l așa pentru 7-8 minute. Întoarce-l cu pielea în sus și mai frige 3 minute.
 5. Transferă pieptul de rață în tava pregătită și pune-l la cuptor pentru 6-7 minute. Scoate-l și lasă-l la odihnit neapărat 7-10 minute. Va fi fraged și plin de zeamă.
 6. Stoarce portocalele și pune sucul într-o crăticioară împreună cu zahărul. Fierbe-l până se reduce la jumătate. Nu te speria dacă rămâne puțin. Adaugă în sucul redus 50 de grame de unt rece tăiat cuburi și amestecă bine. Când untul e topit oprește focul și ține-l la cald.
 7. Când țelina e fiartă, strecoar-o de lichid și paseaz-o foarte bine cu un blender. Adaugă-i o lingură de zeamă de lămâie.
 8. Trece piureul obținut printr-o sită deasă. Adaugă-i 100 de grame de unt rece și mai amestecă la blender până e fin și onctuos.
 9. Tamponează pieptul de rață de zeama lăsată(nu e sânge, e mioglobină) presară-l cu un praf suplimentar de sare și taie-l felii subțiri. Servește cu piureul de țelină și cu sosul de portocale roșii.


Piept de rață cu sos de portocale roșii și piure de țelină

Indicații prețioase

Pieptul de rață trebuie să fie gătit medium rare fiindcă altfel e tare, ațos, are gust de talpă de papuc. Dacă nu ești de acord te rog să mai ieși din când în când din fixațiile tale. Noi ăștia de pe planetă care îl mâncăm așa nu am pățit nimic, iar restaurantele nu ar risca să te otrăvească doar ca să-ți facă în ciudă.

Piureul de țelină trebuie dat prin sită, chiar de două ori ca să iasă fin și bun. Eu am fost băiat bun, nu am vrut să te chinui. Fă te rog efortul să-l treci măcar o dată. E o legumă fibroasă, iar bucătăria nu e despre viteză ci despre gust și textură.

Sosul de portocale se poate face în multe feluri minunate. Eu ți-am dat o variantă simplă. De deștepții care or să mă certe am eu grijă, tu bucură-te de preparat.

Între una și alta nu e o rețetă scumpă, porția e clar sub 20 de lei. La restaurant îți iau fața cu titlul și te usucă la buzunar, eu doar îți iau fața cu titlul și îți urez petrecere faină.

Vrei ceva tipic italian cu rață? Aruncă o privire pe rețeta de AICI!

De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

CategoriesCarne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.