Piure din cartofi copți. Cu siguranță fiecare dintre noi apreciem mult mai mult gustul cartofului copt decât al celui fiert. Organismul nostru se dovedește și în acest caz o mașinărie extrem de inteligentă.
Cartoful în coajă pierde prin fierbere comparativ cu coacere aproape 50% din cantitatea de fosfor și potasiu și 25% din cea de magneziu. Dacă vorbim despre acidul folic atât de necesar femeii însărcinate, pierderea este de 75%. Dacă este decojit, tăiat și fiert se mai pierd încă aproximativ 25% dintre nutrienți.
Atunci de ce facem piureul din cartofi tăiați și fierți. Probabil pentru că ne grăbim.
În bucătărie, graba este cea mai proastă idee. Timpul și grija acordată gătirii fiecărui ingredient fac enorma diferență între excelență și submediocritate. Economia de resurse se justifică în restaurante, dar acasă scuzele sunt false.
Pentru cei ce se află la începutul drumului în bucătărie spun că un cartof curățat și tăiat cuburi fierbe în 20 de minute, unul în coajă în 40 de minute iar unul la cuptor în 60 de minute.
Această diferență de 40 de minute de așteptare, nu de muncă, ilustrează pierderile nutriționale și de gust evidențiate mai sus.
Înainte de rețetă vă mai spun că piureul de cartofi se amestecă doar cu telul. Nu se folosește blender-ul. Din cauza conținutului ridicat de amidon al cartofului, blender-ul va transforma piureul în lipici. E distractiv, dar nu e de mâncare.
Piure din cartofi copți
Piure din cartofi copți
Ingrediente
6 – 7 cartofi albi, făinoși de mărime medie
300 ml lapte
100 ml unt
sare
Indicații
- Încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius, treapta înaltă la cele fără afișaj
- Spălați cartofii bine, ungeți-i pe toate părțile cu un strop de ulei bun, presărați cu sare fină
- Dați la cuptor 60 de minute. Încercați cu o furculiță. Aceasta trebuie să pătrundă ușor.
- Puneți laptele și untul într-o crăticioară. Aduceți aproape la fierbere.
- Curățați cartofii de coajă și pasați-i bine să nu rămână bucăți.
- Adăugați lapte cu unt câte puțin și amestecați energic cu un tel pâna la o consistență nici tare, nici moale. În nici un caz piureul nu curge. Deloc.
- Reglați de sare și poftă mare!





Iată rețeta unui piure de cartofi cremos, plin de gust și hrănitor.
Poți să pui lângă el chifteluțe de somon cum am făcut AICI.
Și vreau să vă mai spun ceva. Am mâncat acum vreo 10 ani un piure extraordinar la un mic local din Moldova. Am rămas minunat de gust și pentru câțiva ani am spus tuturor cum am întâlnit singurii cartofi cu aroma de altădată. Am aflat ulterior că nu era nicio sămânță deosebită ferecată într-un beci de rumân adevărat. Am mai aflat și că aceasta trebuie oricum reînnoită la 4-5 ani.
Era un piure din cartofi copți. Dăcât.
Pingback:Costin Bărbuț - Galletto al forno/Pui d-ăla mic la cuptor
Pingback:Costin Bărbuț - Chiftelute de somon cu piure ”antirăceală”