Salată cu somon.
Salata asta are o mică poveste. Mie a reușit să-mi dea o lecție foarte importantă în bucătărie și anume, când cineva refuză mâncarea nu intra în panică și mai ales nu o transforma într-un afront personal. Mâncarea nu e despre tine, nu e despre ingredient, ci e despre a-i oferi ceva bun celui ce așteaptă înfometat.
Când gătești o farfurie pe gustul tău, despre care tu crezi că e extraordinară, sigur vor fi și alții care o vor aprecia în aceeași măsură. Nu toți. Pentru ei trebuie să faci altceva, fiindcă tu ești cel care face de mâncare. E treaba, plăcerea și filosofia ta.
Nu ești totuși sclavul nimănui, iar atunci când ai în față un om răuvoitor personalitatea ta trebuie să tragă linia de la care insul poate să fie trimis la dracu. Îți zic doar să nu o tragi în grabă.
Printre felurile de mâncare oferite la o masă cu un musafir italian s-a numărat o dată și somon la grătar. E bine să știi de la mine că nu se dau în vânt după specia asta, fiindcă la ei în țară au multe feluri de pește mult mai bune. Ca să nu stea degeaba cât restul lumii mânca, m-am mobilizat și i-am ”ascuns” somonul într-o salată cu frunze italienești, andivă, fenicul și roșii cherry, adică ceva la care un italian cumsecade nu rezistă.
A ieșit o salată pe care cu mici schimbări am tot repetat-o de atunci. Constituie cu ușurință o cină. Cantitățile sunt pentru 4-6 porții!
Salată cu somon
Salată cu somon
Ingrediente
1 file mic de somon (250 g)
2 pungi amestec de salată italiană – vezi Nota (2 x 140 g)
2-3 andive (500 g)
1 fenicul mic (300 g)
1 ceapă roșie opțional (70 g)
10 roșii cherry (220 g)
zeama de la ½ lămâie
o lingură de maioneză opțional (15 g)
sare
piper
Indicații
- Fileul se verifică de oase trecând cu degetul pe suprafața acestuia. Se porționează. Se sărează și piperează și se pune cu pielea în jos în tigaia încinsă. Se lasă la foc mediu până carnea se albește până la jumătate. O să dureze un pic. Se întoarce și se mai lasă până marginile sunt albe. Dacă fileul e gros, se ține cu cleștele de bucătărie și pe laturi pentru câteva momente. Se scoate pe o farfurie și se lasă să se răcească 15 minute.
- Se curăță și se spală legumele, fructele, frunzele care necesită spălare
- Se pune mixul de salată într-un bol uriaș
- Se taie andiva felii de 1 cm.
- Feniculul și ceapa se taie în jumătate și apoi felii subțiri
- Roșiile se taie în jumătăți sau sferturi, după mărime
- Se desface cu ajutorul unei furculițe cărnița de somon în fulgi
- Se pune totul peste mix-ul de salată, se condimentează, se adaugă zeama de lămâie singură sau amestecată în maioneză.
Amestecul căruia poți să-i spui italian și care e unul foarte bun trebuie să cuprindă radicchio (frunzulițe roșu-grena cu alb) și rucola (arată ca și frunza de păpădie).
Unii nu se înțeleg foarte bine cu gustul răcoritor de fenicul și îi sfătuiesc să pună ceapă roșie.
Se poate lua a doua zi la serviciu, caz în care este de dorit varianta inițială. Evident sunt și oameni fără fițe și loc de muncă, pe care îi îndemn să pună de toate!
Maioneza este și ea opțională, dar parcă aduce o consistență plăcută întregului și la cât de mare e cantitatea de ingrediente zic eu că nu e multă.
Ce mai vreau să vă mai spun? Face impresie foarte bună dacă aveți musafiri la masă.
Găsești aici o rețetă extraordinară de Chifteluțe de somon. Spor să ai!
Pingback:Costin Bărbuț - Andiva
Pingback:Uova alla greca/Ouă umplute - Costin Bărbuț
Pingback:Salată de cartofi - Costin Bărbuț
Pingback:Chiftelute de somon cu piure - Costin Bărbuț
Pingback:Salata Caprese - Costin Bărbuț