S

Salată de cartofi cu năut, măsline verzi și curry

Salată de cartofi cu năut, măsline verzi și curry

Sub numele de mai sus am făcut o minunată salată de post foarte aproape de ceea ce denumim noi ”salată orientală”.

De ce curry și ce e cu el?

Curry în accepțiunea largă a cuvântului e un amestec de condimente de origine indiană, foarte aromat și în același timp echilibrat. Cuvântul curry deriva din “kari” însemnând “sos” în limba tamilă. De fapt, cuvântul este foarte puțin utilizat în India, unde se preferă denumiri locale, dintre care cea mai cunoscută este “massala” care înseamnă „amestec”.

Ei bine, acest curry pe care noi îl vom prepara într-o variantă cât se poate de prescurtată nu doar va înlocui maioneza, ci va aduce cu el un gust mult mai bogat.

Năutul pentru cei care nu îl folosesc în mod curent e o boabă foarte bogată în proteină vegetală aducându-și aportul nu doar la realizarea cremozității sosului, ci și la hazul general al salatei.

Noi folosim măsline verzi pentru că avem unele foarte bune la borcan și considerăm că gustul lor se potrivește cel mai bine cu salata asta.

Salată de cartofi cu năut, măsline verzi și curry

Feniculul îi dă prospețime și ajută la digestie, dar dacă sunteți din cei care strâmbă din nas la tot ce e nou chiar dacă nu încearcă, folosiți doar ceapă roșie.

Salată de cartofi cu năut, măsline verzi și curry

  • Porții: 2
  • Dificultate: usor
  • Listare

Ingrediente

6 cartofi medii

1 cutie de năut prefiert

1 lingură de amestec de condimente curry

100 ml lapte de soia sau de cocos

1 bulb mic de fenicul

1 ceapă roșie

măsline după plăcere

sare

Indicații

  1. Fierbeți cartofii în coajă în apă cu sare 40 de minute. Lăsați-i să se răcească, curățați-i de coajă și tăiați-i în jumătate pe lung, pe urmă felii.
  2. Într-o tigaie, încingeți 3-4 linguri de ulei cu lingura de condimente. Când încep să sfârâie adăugați laptele și năutul și amestecați bine.
  3. Zdrobiți bine câteva boabe de năut și lăsați 2-3 minute la foc mic să se aromatizeze totul.
  4. Tăiați capetele feniculului, tăiați-l în două și pe urmă în felii subțiri.
  5. La fel procedați și cu ceapa.
  6. Amestecați totul, inclusiv năutul, sosul, măslinele, gustați de sare și bucurați-vă de salată.

Eu am pus în sos și 4-5 firișoare de șofran dizolvate într-un strop de apă călduță. Contribuie și el cu aromă, dar mai ales cu un galben splendid.

Cui îi place poate să toace și să presare pe salată și frunzulițele verzi de fenicul. Sunt foarte aromate!

Iată cum v-am scăpat eu de niște maioneză cu o salată dulce-picantă și plină de arome exotice.

Rămâneți veseli și gătiți! Bucătăria de acasă e cel mai frumos teren de joacă.

CategoriesAperitiv Salate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *