Supă muntenească italiană cu boabe

Supă de cereale .Italienii nu sunt pasionați de mâncare pe direcția ”mamă câtă crăpelniță” și nici pe cea ”cel mai bun tartar de legume cu balotină de fazan umplută cu farsă de prepeliță”, cât mai degrabă ”cum gătim lintea de Altamura, specie antică, salvată în anii 70 de la dispariție”. Rețeta o să fie una foarte locală, care a trecut proba timpului cu un examen de 300-400 de ani pâna la 2000.

Astfel, una dintre pasiunile mari ale poporului italian constă în identificarea, salvarea și prepararea unor specii de cereale, legume, fructe și animale aflate în pericol de dispariție. Perpetuarea speciei respective se face prin emisiuni de televiziune și articole de presă prezentate cu entuziasm în scop de marketing regional gratuit.

Acest fenomen generalizat în Italia de cel puțin două decenii atinge deseori și cerealele, semințele și boabele de tipul fasole, linte, năut, toate în variantele lor foarte vechi.

Am primit un amestec din astfel de produse cultivate la o mică fermă de familie de la Silvia Bassi, buna noastră prietenă din Italia, și am procedat întocmai ca niște buni italieni. Am gătit din ele o ”supă muntenească”, adică principala formă de utilizare indicată de tradiție.

Rezultatul a fost unul mult peste așteptări.

Supă de cereale

Supă muntenească italiană cu boabe

  • Porții: 6
  • Dificultate: ușor
  • Imprimare

Ingrediente

6 pumni amestec boabe și cereale pentru supă

1.5 l supă de pasăre

1 ceapă medie

300 gr. cârnat subțire proaspăt

1 ceșcuță de roșii pasate

1 ardei iute uscat mic

sare

piper ulei de măsline

Indicații

  1. Rețeta are la bază o supă de pui realizată dintr-un pachet de ”tacâmuri de pui”, o ceapă, un morcov, și 2 tulpini de țelină verde – apio. Se pun la fiert în 3 litri de apă rece împreună cu 2 lingurițe de sare și câteva boabe de piper. Înainte de primul clocot se adună spuma care se formează la suprafață de 2-3 ori. Se mută pe ochiul mic și se lasă la foc mic 2 ore și jumătate. Se strecoară.
  2. Amestecul de boabe se pune într-o oală medie. Un pumn de persoană. Pentru fiecare pumn se pun 250 ml de supă (o cană). Pentru 6 porții, 6 pumni și 1,5 l de supă.
  3. Boabele se fierb conform indicațiilor de pe ambalaj, de obicei 20 de minute la foc mediu.
  4. Între timp se pune la călit, la foc mic, în două linguri de ulei de măsline ceapa tăiată cuburi mici și ardeiul iute uscat și sfărâmat. Eu am pus un amestec foarte picant de ierburi și ardei iute.
  5. Când s-a îngălbenit un pic ceapa, se pun cârnații tăiați bucățele destul de mici și se lasă și ei la foc până se prăjesc.
  6. Se adaugă sucul de roșii, se amestecă bine și se lasă și acesta la foc un minut.
  7. Când amestecul de cereale și boabe e fiert, se adaugă amestecul de ceapă și cârnați peste supă și se mai lasă la foc mic 10 minute.
  8. Se gustă și se drege de sare și piper după gust și se dă la masă.

Amestecuri de cereale

Aceste amestecuri de boabe și cereale sunt fascinante. Au gusturi și consistențe foarte diferite, unele au arome neașteptat de intense fiind vorba despre specii foarte vechi, altele încălzesc pur și simplu sufletul. Sunt supremul ”comfort food”.

Calitățile nutriționale ale cerealelor și boabelor ”antice” cum le spun italienii sunt uluitoare, de la minerale și vitamine în relații complexe, la fibre și compuși cu rol terapeutic. Acestea sunt adevărate cadouri pe care natura ni le-a pregătit cu mult timp în urmă. Treaba noastră este să le menținem pentru generațiile care urmează.

O să întrebați unde le găsiți. Pe cele italiene le puteți cumpăra pe internet, de la magazinele bio mai mari sau de la cele italiene deschise prin orașele mai mari. Pe cele românești vă sugerez să le solicitați prin mail la televiziunile cu puternică tentă națională. Poate renunță la o emisiune despre viața maneliștilor în favoarea uneia despre viața fermierilor.

Ai mai jos și rețeta de Supă de alac și fasole.

Până atunci susțineți persoane publice ca Oana Coantă și Adi Hădean în încercarea lor de a populariza materii prime românești de calitate.

CategoriesAperitiv Carne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *