Tagliatelle Bolognese.
Tagliatelle-le bolognese sunt unul dintre cele mai iubite și comandate feluri de paste, atât la noi cât și în întreaga lume. Așa cum le spune numele au ca loc de origine celebrul oraș din Italia. Bologna este numită ”la Rossa, la Dotta, la Grassa”, adică ”Roșia, Învățata, Grasa”. Este numită ”Roșia” din pricina clădirilor monumentale ridicate din cărămidă roșie și a acoperișurilor de aceeași culoare. Învățată este datorită Universității de mare prestigiu de aici, fondată la 1088, an care o face cea mai veche din lumea occidentală. În fine, supranumele ”Grassa” e dat de abundența de produse alimentare de calitate excepțională care își au locul de naștere aici.
Rețeta sosului bolognez din aceste paste este atât de importantă încât în 1982 ”Accademia Italiana della cucina” a depus textul cu rețeta tradițională la Camera de comerț din orașul mai sus menționat.
Gestul a fost făcut pentru prezervarea rețetei în forma ei ideală.
Așadar rețeta presupune realizarea celebrului Ragu Bolognese. Pentru rețeta acestuia dați click aici!
Tagliatelle Bolognese
Tagliatelle Bolognese
Ingrediente
100 grame ragu Bolognese
100 grame tagliatelle
30 grame Parmigiano Reggiano ras
Indicații
- Pastele se fierb în apă sărată clocotită conform indicațiilor de pe ambalaj sau dacă ați făcut paste proaspete, 3 minute.
- Sosul se pune la încălzit într-o tigaie.
- Cu un minut înaintea finalizării gătirii pastelor, acestea se scot din apă și se transferă peste sos
- Se amestecă bine de tot un minut, în așa fel încât toată suprafața pastelor să fie acoperită de sos.
- Se pun în farfuria de servire și se presară cu parmezanul ras
Tradiția cere ca la acest fel pastele să fie proaspete. Ele pot fi făcute în casă sau dacă nu aveți timp se pot cumpăra din supermarket, de la raftul cu produse refrigerate.



Despre lasagna
Bologna este capitala pastelor proaspete, ”pasta fresca” în denumirea originală. Străbătând orașul le veți vedea sub formă de tortelli și tortellini cu umpluturi diverse, tagliolini, tagliatelle și lasagne de calitate excepțională. Persoana care face aceste paste se numește ”sfoglina”. Este nu numai o foarte respectată membră a comunității ci, mai nou, o veritabilă destinație turistică. În atelierele lor vizitatori din America, Asia și chiar și din Europa învață pe bani serioși până unde poate duce amestecarea unui ou cu 100 de grame de făină.

Și în România există în special în zona de Vest, adică în Banat și Crișana, o serioasă tradiție în manufacturarea de tăieței și alte tipuri de paste proaspete. Acestea se regăsesc ulterior în celebra supă bănățeană, în tăiețeii cu varză, cu cartofi sau cu mac. Aceste veritabile ”sfoligna” autohtone își duc însă viața în anonimat. Pot fi zărite doar uneori pe un colț de tarabă din piațele arădene sau timișorene la ceasul de dimineață. Eu cred că merită mai mult pentru rolul pe care îl au în prezervarea rețetelor autentice din zonă.
Pingback:Costin Bărbuț - Tagliatelle cu hribi/Tagliatelle ai funghi porcini
Pingback:Ragu de rață/Ragu d’anatra alla veneta - Costin Bărbuț