C

Cine a fost Sfântul Valentin

Sfântul Valentin

Cine a fost Sfântul Valentin.

Inimioare, ciocolată, îngerași și trandafiri. Fete cochete și băieți trași la patru ace, cocktailuri nou inventate, meniuri speciale, muzică, așteptări romantice. Întâlniri, cupluri noi, cupluri vechi. Toate astea sunt ingredientele sărbătorii îndrăgostiților, patronată de Sfântul Valentin.

Nu se știu multe despre viața lui, se pare că nici chiar Papa care i-a atribuit sărbătoarea nu avea multe certitudini despre cine fusese. În documentele vechi se găsesc urme alor trei sfinți Valentin legați de ziua de 14 februarie. Nu se știe dacă sunt 3 persoane distincte sau povești diferite despre viața aceluiași personaj.

Trei Sfinți Valentin

Despre unul se știe că s-a născut la Terni, în 176 în Italia. Literatura religioasă îl descrie ca și tămăduitor al epilepsiei și apărător al poveștilor de iubire. În această ipostază proteja îndrăgostiții, îi ghida înspre căsătorie și îi îndemna să aducă pe lume copii. Se spune că era alături de cei care sufereau din dragoste. În legendă a rămas episodul în care împacă doi logodnici certați oferindu-le un trandafir.

              Unul era un preot roman, iar altul a murit decapitat la Roma, la 14 februarie 274. Se crede că ar fi fost chiar episcopul din Terni, dar alte surse mai plauzibile spun că ar fi fost vorba de un alt martir creștin. În orice caz, povestea spune că Valentin a fost judecat pentru că ar fi oficiat o căsătorie între creștina Serapia și legionarul roman Sabino, care era păgân, căsătorie celebrată în grabă pentru că cei doi erau bolnavi și au murit în timp ce primeau binecuvântarea sfântului.

              Multă vreme povestea Sfântului, oricare ar fi fost dintre cei trei, a rămas puțin pomenită, până când în anul 496 Papa Gelasio a încercat să îngroape sărbătorile de origine păgână romană numite ”Lupercalia”, dedicate zeului fertilității Luperco, și care cereau niște practici care nu erau văzute cu ochi buni de Biserica Catolică. Aveau loc în 15 februarie, iar prin mutarea lor cu o zi, s-a încercat ca sfântul Valentin să devină patronul acestei sărbători, curățând-o de urmele ritualurilor păgâne.

Cine a fost Sfântul Valentin

Meritul de a-l fi consacrat pe sfântul Valentin ca și protector al amorului îi este atribuit poetului Geoffrey Chaucer, autorul ”Poveștilor din Canterbury”. Cu ocazia uniunii dintre Richard al II-lea și Anna de Boemia, pe la 1300 a scris poemul ”The Parliament of Fowls”, în care îl asocia pe Sfântul Valentin cu Cupidon. Astfel devine Sfântul Valentin mesagerul iubirii. E foarte posibil ca Chaucer să fi inventat poveștile despre Sfântul Valentin, în care îl asocia cu povești de amor. El îl transformă în patronul iubirii curtezane, care la vremea respectivă începea să se împrăștie între aristocrația europeană. Grație lui Chaucer această poveste este legată mai mult de lumea anglosaxonă. De aici ajunge și în America, unde de-a lungul secolelor a fost instituționalizată și comercializată. Pierde în timp figura acestui sfânt misterios și rămânând doar practicile comerciale.

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *