Mâncare de linte cu cârnați
Bună și moale, mâncarea de linte cu cârnați te ține în brațe și te alintă cu arome de belșug și trai bun. Te ridici sătul și gata de viață după un blid. Te ține sănătos, te face să râzi și să te freci pe burtă mulțumit.
Lintea
Mâncarea de linte e universală și foarte populară. Primul motiv este că lintea este una dintre primele legume consumate și cultivate de om. Sigur că există dovezi isorice în acest sens. Ca fapt divers apare menționată și în Geneză. Al doilea motiv, mai practic este că spre deosebire de fasole, spre exemplu fierbe mult mai repede. E la fel de bogată în proteine și minerale, e sățioasă și aduce cu sine un sentiment de mulțumire. Nimeni nu se ridică de la masă trist după o linte preparată cumsecade.
Lintea e de mai multe feluri, dar la tipul acesta de mâncare îți recomand lintea verde. Cea roșie e dedicată supelor având un timp de fierbere ultrarapid. În mâncărica de linte vrei un pic de bob întreg și ceva de mestecat.
Cârnații
Cârnatul tău proaspăt favorit e perfect. Dacă e făcut de tine în casă, și mai bine. Eu am ales cârnăciori subțiri din carne de vită și porc. Așa i-am vrut. Deși nu e nicio problemă să faci mâncarea de linte cu ceva cârnat afumat, îți recomand să o încerci în varianta sugerată de mine. Gustul de afumat schimbă tot hazul. Nu zic că e rău, îți spun doar că e altă rețetă. Lintea fără carne e și ea foarte bună. Așa cum îți sugeram AICI se poate savura în zilele de Post. În aceeași variantă, fără carne, e o garnitură excelentă.
”Arsura” de pe cratiță
În funcție de foc, cârnați și talent o să-ți rămână arsură pe fundul vasului după ce prăjești cârnații. Acesta e ”secretul gustului”. Orice nuanță de maro, de la deschis și până la foarte închis e perfectă. Trebuie doar să ai grijă ca ceea ce se lipește pe fundul cratiței să nu devină negru. Negru e deja carbonizat și nu mai e bun. Reacția de ardere a zaharurilor fie că provin din carne sau legume se numește Reacție Maillard. Bucătarii o caută fiindcă ea dă gustul extraordinar al mâncării. Resturile pline de gust se curăță cu vin, supă, apă sau chiar lichidul pe care îl lasă legume cum e ceapa. Așa o să procedezi la Mâncarea de linte cu cârnați.
Te sfătuiesc așadar să stai cu ochii pe cârnați. Atât cât acele ”lipituri” să nu devină negre.
Astea sunt recomandările de bază. Zic să trecem la rețetă.
Mâncare de linte cu cârnați
Mâncare de linte cu cârnați
Ingrediente
- Linte verde 300 g
- Cârnați proaspeți 500 g
- Usturoi 2 căței
- Ceapă 2 medii
- Morcov 1 mare
- Apio 1 tijă mare
- Ulei de măsline 50 ml
- Paprika dulce 1 lingură
- Roșii pasate 200 g
- Piper măcinat după gust
- Sare
- Supă de legume sau apă 1,5 l
Indicații
- Pune uleiul și cârnatul la prăjit în oala în care faci mâncarea.
- Între timp curăță și toacă în cuburi mici ceapa, morcovul și tija de apio.
- Toacă usturoiul feliuțe.
- Pune apa sau supa la înfierbântat.
- Când cârnații sunt rumeniți pe ambele părți scoate-i și pune-i deoparte.
- Pune ceapa, morcovul, apio și jumătate din usturoi în oală la foc mediu. Adaugă un praf de sare peste legume și cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn curăță bine oala de resturile lipite de la cârnați.
- Când legumele s-au înmuiat un pic, cam în 5 minute, adaugă lintea trecută printr-un jet de apă. Amestecă bine și lasă un minut să se împrietenească.
- Adaugă boiaua, amestecă și pune imediat apa sau supa de legume fierbinte.
- Lasă să fiarbă la foc mic 20 de minute amestecând din când în când.
- După cele 20 de minute gustă un bob și vezi dacă e aproape fiert. Dacă e fiert adaugă roșiile pasate și usturoiul rămas și mai fierbe 15 minute. Dacă nu mai așteaptă 10 minute.
- Gustă și reglează mâncarea de sare și piper.
- Poți să servești cârnații alături sau să-i tai bucățele și să îi adaugi în mâncarea de linte.
Mâncare de linte cu cârnați
E bună lintea și o iubesc și fetele și băieții. Cu 116 kcal/100 gr e unul dintre alimentele cele mai folosite în regimurile de slăbire, iar la gust seamănă cu fasolea, deci merge cu și fără cârnați. Italienii o mănâncă des sub forma simplă. E o garnitură excelentă pentru preparate din carne, în special de porc, dar e prezentă și în câteva salate. Dacă vrei rețeta originală o găsești pe acest blog AICI.
”Daca te intrebi de ce ai inlocui fasolea cu linte, raspunsul se gaseste in lista lunga a elementelor nutritive pe care boabele de linte le contin. Este vorba despre fibre, proteine, minerale precum fierul, zincul, fosforul, magneziul, vitaminele B1(tiamina), B5 (acidul pantotenic), B6 si B9 (acidul folic).”
Îți spuneam la început că lintea roșie e recomandată la supe creme. Ca să nu te las cu gândul în aer îți propun și o rețetă de Supă de linte cu ghimbir. E foarte bună iarna ca mâncare menită să te ajute în lupta cu răceală dacă ești vegetarian. E însă la fel de bună și vara din pricina aromei răcoritoare a ghimbirului.
Până atunci: Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!
Many thanks! It is an remarkable online site.
https://ubiz.chat/read-blog/59517
Mancarea de linte cu carnati e o alegere excelenta atunci cand vrei sa iei masa in familie. Aduce in farfurie preparate gustoase, bogate in nutrienti si foarte colorate. E o mancare simpla, reconfortanta si de o mare satietate. Te infometezi greu de la un oarecare blid… Pofta buna!