T

Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

Aceste tagliatelle cu urdă și ciuperci sunt cremoase, bune de să le pui pe rănile sufletului, simple și delicate. Reprezintă o alternativă ieftină, dar cu un farmec aparte la celebrele Tagliatelle cu funghi porcini. Se prepară rapid cu o mână de ciuperci champignon și cu o cutiuță de ricotta pe care o găsești la supermarket. Asta dacă nu ai tu urdă românească din lapte de vacă.

Tagliatelle

Tagliatelle-le sunt preferatele românilor. E posibil să fie legate de tradiția laștelor care s-a răspândit din vest prin toată țară. Laște cu varză dulce călită, laștele cu cartofi, cele cu magiun de prune sau cu mac și zahăr. Numele provine din maghiarul laska și în special în Banat, dar nu numai se scrie și citește ”lașce”. Sigur, le găsești deja preparate la magazin. Dacă îți plac pastele proaspete, aruncă un ochi la raftul de refrigerate. În foarte multe supermarket-uri o să le găsești în forma asta. Dacă nu, alege o marcă de paste recunoscută. Eu te încurajez să le prepari în casă, așa cum ți-am arătat AICI. Dacă ești pasionat de paste, cumpără-ți o mașină de paste. O să-ți deschidă un microunivers de care te vei îndrăgosti. Foarte mulți au dat în damblaua asta după ce și-au cumpărat-o.

Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

Champignon

Dacă nu ești ca taică-meu care după ce plouă vara alergă cu sacii plini în locurile știute de el, le cumperi de la piață sau din magazin. Sunt ciuperci de cultură care se cresc în microferme. Acum vreo 20 de ani pornise nebunia asta și găseai prin toate beciurile de bloc sau de garaj. Acum s-au mai organizat lucrurile.

O să vezi, dacă nu ai văzut deja că sunt ciuperci champignon albe sau brune. La gust sunt la fel, diferențele sunt legate de rezistență și mărime. Cele brune sunt mai rezistente și cresc la dimensiune medie. Cele albe cresc fie uriașe, fie mititele. Alege-le pe cele care par mai proaspete.

Ambele tipuri de ciuperci Champignon, atât albe cât și brune, se găsesc pe rafturile supermarketurilor și atunci când le cumpărați este bine să fiți atenți la câteva lucruri pentru a fi siguri că sunt proaspete: să aibă textură fermă (dacă a trecut ceva timp de când au fost culese acestea se înnegresc și devin lipicioase), să aibă pălăriile întregi și să aibă acel miros specific de pământ și iarbă.

Urdă sau ricotta

Spunem urdă și citim ricotta fiindcă e același lucru. Există ricotta de vacă și ricotta de oaie. La acest fel de mâncare o folosim pe cea de vacă. O găsiți la supermarket pe lângă mascarpone sau la magazinele fabricilor de lactate.

Sunt extrem de multe feluri de mâncare și deserturi cu ricotta în Italia. Vorbim până la urmă de o țară cu mare tradiție în prelucrarea laptelui. Cum urda este de fapt un produs secundar, rezultat în urma meșteșugirii brânzeturilor celebre este totodată foarte accesibilă ca și preț.

Să trecem dar la rețetă!

Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

  • Porții: 2
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • Tagliatelle 180 g
  • Urdă Ricotta 250 g
  • Ciuperci champignon 250 g
  • Usturoi 2 căței medii
  • Pătrunjel 1 legătură
  • Ulei de măsline 70 ml
  • Piper măcinat după gust
  • Sare

Indicații

  1. Curăță usturoiul, turtește-l cu latul lamei cuțitului și toacă-l grosier. Nu-l tăia foarte mărunt fiindcă se poate arde, iar gustul amar va compromite toată mâncarea.
  2. Curăță ciupercile bine de pământ cu ajutorul unui șervet de hârtie și taie partea de jos a piciorului. Taie-le în jumătate, pe urmă în felii nu foarte subțiri.
  3. Pune apa pentru paste la fiert împreună cu o linguriță de sare.
  4. Pune uleiul de măsline într-o tigaie și înfierbântă-l bine. Nu-l arde, adică nu-l lăsa până scoate fum.
  5. Toacă frunzele de pătrunjel spălate și rupte de pe tija groasă.
  6. Pune ciupercile în ulei, un praf de sare și amestecă-le bine.
  7. Adaugă usturoiul, amestecă și gătește până dispare lichidul din ciuperci și încep să prindă culoare.
  8. Pune pastele la fiert.
  9. Într-un bol termorezistent pune urda și adaugă-i un polonic de apă de la paste. Amestecă bine până obții o cremă.
  10. Adaugă această cremă de ricotta/urdă peste ciuperci și amestecă bine.
  11. Dacă pastele nu sunt încă fierte, oprește focul de la tigaia cu ciuperci și lasă-le la cald.
  12. Când tagliatelle-le sunt gata conform timpului indicat pe ambalaj, scurge-le de apă și adaugă-le peste urda cu ciuperci. Aprinde focul sub cratiță.
  13. Pune și pătrunjelul. Amestecă bine de tot. Dacă vrei o consistență mai moale poți adăuga un pic de apă de la paste.
  14. Gustă, reglează de sare și piper.


Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

Urda este în fapt un ”transportator” de arome. Avantajul este că spre deosebire de unt sau brânzeturile cremoase, este mai slabă. La 100 grame, ricotta are Calorii 138, Proteine 11, Lipide 8, Carbohidrati 5 și Fibre 0. În comparație, untul are 742 de calorii la 100 de grame. Alt avantaj este că e mai ieftină. Gătește cu ricotta fără frică, așadar.

Tagliatelle cremoase cu urdă și ciuperci

Amestecarea pastelor în sos

Dacă ești nou pe acest blog te rog să nu pui sosul peste paste și să dai farfuria la masă. Farmecul pastelor constă în amestecare lor în tigaie pentru a le umple de sos și aromă. Sosul pus ca o pleașcă peste tagiatelle nu e doar o ”greșeală”, e o aberație, o oroare, un kitsch, o bătaie de joc, o mizerie. Artizanii de paste din toată lumea nu mai știu ce să inventeze pentru a obține o suprafață aderentă. Striațiile sunt o soluție, tipurile de grâu, metalul prin care iese forma specifică. E ca și cum cineva îți dă un autoturism la proiectarea și execuția căruia au lucrat sute de oameni și tu crești găini în el.

Acum un an am făcut niște extraordinare Chifteluțe de spanac și urdă marinate. Îți las rețeta mai jos ca să vezi dacă se potrivesc cu ce ai chef să prepari în weekend.

De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.