D

Dovlecei cu parmezan la cuptor

Dovlecei cu parmezan la cuptor

Dovlecei cu parmezan la cuptor

Dovleceii cu parmezan la cuptor sunt un aperitiv gustos și iubit de toată familia. Sunt extraordinari și pe post de garnitură atunci când te-ai săturat de clasicii cartofi prăjiți. Sunt mai ușor de digerat decât cei din urmă. În plus, faptul că sunt gătiți la cuptor elimină din ecuație prăjeala. Nu zic că-i rea, dar gătitul la cuptor e mai ușor pentru fiere și ficat.

Dovlecei sau zucchini

Deși în titlu am scris dovlecei fiindcă românii sunt mai obișnuiți cu ei, îți recomand totuși zucchini. Deși seamănă, nu sunt chiar același lucru. Dovleceii au coaja mai tare și e mai bine să o cureți. În plus zucchini au un conținut de apă mai mic și o aromă mai intensă. Cum acum îi găsești la un preț accesibil în orice supermarket nu e mare problemă. De ceva vreme i-am văzut și în piață. Datorită cererii, tot mai mulți agricultori români au început să-i cultive.

Dovlecei cu parmezan la cuptor

Parmezan

Parmezan găsești acum în magazin, atât ras cât și bucată întreagă. Nu contează ce formă alegi, brânza tot rasă se folosește. Dacă ești un fan al brânzei de oaie maturate de tip pecorino nu-i bai să pui din ea. Noi de exemplu folosim jumătate-jumătate și avem parte de o aromă minunată. Pentru că locuim la Timișoara folosim Basky și Pecorino de Lactitalia. Se găsește și în Arad.

Dovleceii cu parmezan la cuptor intră în categoria rețetelor ușor de preparat. Nu ai nicio scuză să nu-i încerci.

Să trecem așadar la rețetă.

Dovleceii cu parmezan la cuptor

Dovlecei cu parmezan la cuptor

  • Porții: 4
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

  • Zucchini 400 g
  • Ouă 2
  • Parmezan ras 100 g
  • Pesmet 200 g
  • Făină 150 g
  • Ulei de măsline 100 ml
  • Sare
  • Piper

Indicații

  1. Spală dovleceii și usucă-i bine cu un șervet.
  2. Taie-i în forma de bastonașe cu grosimea de aproximativ 1 cm.
  3. Bate ouăle într-un castronel cu sare și piper.
  4. Amestecă pe o farfurie întinsă mare parmezanul ras cu pesmetul.
  5. Pregătește-ți o altă farfurie întinsă cu făină.
  6. Trece bastonașele de zucchini prin făină, ou și la final prin pesmet cu parmezan.
  7. Aranjează-le în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Lasă spațiu între ele!
  8. Stropește-le cu ulei de măsline.
  9. Pune-le în cuptor la 190 de grade ventilat. Dacă ai cuptor clasic, preîncălzit la treapta cea mai înaltă.
  10. Urmărește-le până sunt perfect rumenite. Aproximativ 25 de minute.


Dovlecei cu parmezan la cuptor

Dacă îi servești pe post de aperitiv poți să-i însoțești de un sos tzatiki. Îți las rețeta Laurei Laurențiu fiindcă în ea a cea mai mare încredere.

Noi l-am alăturat unui somon la grătar, dar l-am servit de câteva ori și lângă burgeri făcuți în casă.
Rețeta italiană cu zucchini cea mai cunoscută atât la noi, cât și în alte țări din afara peninsulei sunt pastele cu creveți și dovlecei. Găsești rețeta originală pe acest site. Ca să-ți fie mai ușor, chiar ți-o las mai jos.

Zucchini. Sănătate și diete.

De final țin neapărat să te impresionez cu numărul de calorii. O sută de grame de zucchini aduc cu ei 16 calorii.

Zucchini este recomandat pentru toate grupurile de populație, inclusiv: persoanele în vârstă, copiii mici, pacienții cu boli gastro-intestinale etc.. Are un ușor efect diuretic și coleretic, permițându-vă să eliminați excesul de sare din organism – această proprietate este de neprețuit pentru toți cei care suferă de edem, hipertensiune arterială; – leguma este utilă pentru sistemul nervos uman (datorită prezenței vitaminelor B.

Dovlecei cu parmezan la cuptor

Persoanele care suferă de exces de greutate și/sau diabet zaharat pot pregăti o varietate de feluri de mâncare din dovlecel, pentru a reduce aportul caloric și pentru a normaliza nivelul de zahăr. E bun pentru toți cei care suferă de constipație, colită și alte boli ale intestinului. Este baza dietei spitalelor și pensiunilor care se confruntă cu probleme digestive. Zucchini nu dăunează organismului: este hipoalergenic, sărac în calorii, nu conține grăsimi și nu acumulează compuși nocivi.

  1. dyi says:

    Si locuitorii Italiei au renuntat la dovlecei cand au abordat recepta de astazi, preferand zucchini – si au facut ceea ce majoritatea dintre noi considera acum ca fiind cea mai buna optiune.

  2. Nicole says:

    Adevărat, și eu prefer zucchini tocmai pentru acea aromă mai intensă și textură mai plăcută. Am încercat rețeta cu parmezan și a fost un succes în familie. O alternativă delicioasă la cartofii prăjiți și mult mai sănătoasă. Mulțumesc pentru sugestie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *