G

Galletto al forno/Pui d-ăla mic la cuptor

Galletto al forno/Pui d-ăla mic la cuptor

Galletto al forno/Pui d-ăla mic la cuptor.

Au apărut de ceva vreme prin galantare niște pui mici. Mici-mici. Ei au apărut mai demult, dar în ultima vreme sunt mai deși. Dai cu ochii prin raft și ei ies deși. Luați doi.

Acești pui cântăresc 400-450 de grame și teoretic fiecare reprezintă porția pentru o persoană. Se gătesc ca orice pui normal, dar sunt mai simpatici, motiv pentru care și-au atras o oarecare ură printre cocoși și găinile bătrâne.

Modalitatea de gătire propusă de mine astăzi, și anume în oala de fontă, îi face după părerea mea mai fragezi. În familia mea este apreciat acest mod fiert-copt-rumen de devorare a păsărilor. Condimentarea este una tipic italiană, poate cea mai utilizată în peninsulă, și aduce cu sine arome proaspete și deschise către servirea cu toate garniturile.

Din ce se scurge în vas vă îndemn să faceți un sos simplu. De fiecare dată când preparați carne la cuptor acesta se va forma. Obișnuiți-vă să nu-l aruncați. Este poate cea mai bună parte. De data aceasta va fi unul dulce acrișor cu aromă de piper, lămâie și rozmarin.

Pentru astăzi am ales ca garnitură un piure din cartofi copți.

Galletto al forno/Pui d-ăla mic la cuptor

Galletto al forno

 • Porții: 2-4
 • Dificultate: ușor
 • Imprimare

Ingrediente

2 pui Coquelet – în italiană galletto (aprox. 550g x 2)

1 lămâie

5 căței de usturoi

2 ramuri de rozmarin

75 grame de unt

100 ml apă sau supă

1 linguriță de făină(5 g)

40 ml ulei de măsline

sare și piper

Indicații

 1. Scoateți puișorii din frigider cu o oră – două înainte de gătire, pârliți de resturi de pene la flacăra aragazului
 2. Când timpul a trecut încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius
 3. Tăiați jumătate din cantitatea de unt și împărțiți-o în două. Ungeți bine cu unt fiecare puișor în interior și exterior și la sfârșit introduceți bucățica rămasă sub piele. Restul dați la frigider până sunt gata puii.
 4. Condimentați cu sare și piper în interior și exterior pe toate părțile
 5. Tăiați lămâia în două și introduceți câte o jumătate în interiorul fiecărui pui. Puneți și câte un cățel de usturoi necurățat ci zdrobit în fiecare.
 6. Introduceți în pui și câte o ramură de rozmarin
 7. Încingeți oala de fontă, puneți pe fundul ei ulei de măsline, 3 căței de usturoi în coajă, 100 ml de apă sau supă și cei doi pui. Puneți capacul și dați la cuptor pentru 45 de minute.
 8. Scoateți capacul, ungeți puiul cu zeama din vas și mai lăsați-l 45 de minute fără capac repetând ungerea la 15 minute.
 9. ATENȚIE! Cratița de fontă se încinge extrem de tare în cuptor. Manipulați cu mare grijă. Când o scoateți din cuptor puneți-o pe un ochi de aragaz.
 10. Scoateți puii din cuptor și vas și lăsați-i la odihnit pe un tocător pentru cel puțin 15 minute pentru a se relaxa fibrele. Astfel vor deveni zemoși și fragezi.
 11. Zdrobiți cu furculița cățeii de usturoi și scoateți cojile. În vas, peste zeama rămasă, adăugați făina și untul rece rămas și amestecați bine la foc mic pentru 4-5 minute. Condimentați cu piper proaspăt măcinat și un pic de sare. Acesta este sosul.

De obicei sosurile acestea se strecoară. Sunteți liberi să nu o faceți. Dacă sunteți bucătari însă e obligatoriu. Trebuie să știți că de cele mai multe ori se și îndepărtează cea mai mare parte din grăsime.

Piureul de cartofi copți

Despre piure-ul din cartofi copți vă povestesc AICI. Tot ce vreau să vă spun este că, dacă în general vă iert, atunci când faceți o carne la cuptor, și acesta oricum stă pornit peste o oră, este păcat să nu gândiți și o garnitură din legume pe care să le preparați tot în el. Gustul legumelor preparate în cuptor este indiscutabil mai bun și mai complex.

Mno, asta fu, arrivederci și sanatati!

CategoriesCarne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *