M

Mâncare de linte rețeta italiană

E bună lintea și o iubesc și fetele și băieții. Cu 116 kcal/100 gr e unul dintre alimentele cele mai folosite în regimurile de slăbire, iar la gust seamănă cu fasolea, deci merge cu cârnați.

Italienii o mănâncă des sub această formă. E o garnitură excelentă pentru preparate din carne, în special de porc, dar e prezentă și în câteva salate.

În Italia lintea se mănâncă în perioada Sărbătorilor de iarnă și mai ales în noaptea de Anul Nou. Se spune că aduce bani în anul ce urmează. Tradițional se servește alături de cotechino, așa cum o vedeți prezentată și aici.

Ce este cotechino?

Cotechino este un amestec de carne de porc de lucru, carne de la burta acestuia și șorici condimentate de obicei cu sare, piper și rozmarin și puse într-un maț sub forma unui mic salam. Se servește după ce a fost fiert aproximativ 20 de minute. Doar ca să aveți o imagine, gustul și consistența sunt asemănătoare cu ale celei mai bune porții de carne de porc la conservă care ar putea fi realizată.

Dacă sunteți curioși să-l gustați în România, îl găsiți cu siguranță în magazinele cu specific Italian în perioada Sărbătorilor. Dacă lipsește, cereți-l! Îl vor aduce cu bucurie, mândrie și mirare.

Acum rețeta mâncării de linte.

Mâncare de linte rețeta italiană

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: ușor
  • Listare

Ingrediente

300 grame linte verde

500 ml supă sau apă

1 morcov mediu

1 tijă de țelină apio

1 ceapă medie

3 frunze de dafin

1 rămurică de rozmarin verde

100 ml vin alb sec

ulei de măsline

sare

piper

opț. 100 gr roșii pasate

Indicații

  1. Lintea se clătește, se verifică de eventuale gunoaie și se pune la înmuiat într-un litru de apă cu cel puțin 3 ore înainte de gătire
  2. Morcovii, țelina și ceapa se taie cuburi mici și se pun la călit în uleiul de măsline, la foc mediu-mic, împreună cu rozmarinul și foile de dafin. Se adaugă un praf de sare care le ajută să-și lase apa.
  3. Când ceapa a devenit aurie și restul legumelor au la margine mici urme maronii se adaugă vinul. Se curăță cu o spatulă resturile bune de pe fundul cratiței. Etapa se numește ”sfumatura”.
  4. Se lasă vinul să se evapore aproape complet. Ce e bun din el va rămâne, nicio grijă!
  5. Opțional se adaugă roșiile pasate și se călesc și ele 2 minute.
  6. Se adaugă supa sau apa și se lasă să fiarbă 20-30 de minute mestecând din când în când.
  7. Se adaugă spre final piper proaspăt măcinat din belșug și se reglează de sare după gust.
  8. Se servește simplă sau cu diverse preparate, în special din carne de porc.

Foile de dafin și ramurile de rozmarin se pot lega împreună pentru a fi mai ușor de scos din mâncare după ce și-au lăsat aroma. Acest fel de buchețel se numește bouquet garni.

”Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.

La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogată atât în fibre solubile, cât mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.” Csid.ro

Lintea e extrem de bogată în vitamine din complexul B și are cantități mari de minerale responsabile cu combaterea stresului si tensiunii arteriale. Este una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale, de aceea este foarte recomandată celor ce țin un regim fără carne din rațiuni medicale sau personale. Există în acest sens multe rețete în care se combină cu orez și legume gătite, dar poate fi amestecată și în salate.

Mno, asta fu, arrivederci și sanatati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *