Kugel de cartofi

Am ales să vă povestesc rețeta de Kugel de cartofi, dar există și Kugel cu tăiței sau cu amestec de legume.

Kugel înseamnă în Yiddish budincă. E un preparat specific pentru ziua de Shabbat, când în tradiția evreiască nu e voie la gătit. Astfel se poate face cu o zi înainte. Tradiția a perfecționat în acest sens variante ale rețetei care se prepară la temperaturi mici pentru timp îndelungat, în așa fel încât în ziua servirii să fie fierbinte. Nu e cazul la noi.

O să întrebați ce e cu rețeta asta pe blogul meu. Aș putea să vă spun ceva despre comunitățile de evrei din Italia, unde au existat și orașe majoritar evreiești sau cartiere enorme cum este cazul la Roma. Aș minți și nu e cazul.

Kugel-ul provine din comunitatea de evreii așkenazi din Germania și Franța, întinsă în Polonia, Ungaria, Ucraina, România și chiar Rusia.

Motivul acestei rețete este unul mai neserios. Urmărim cu mare plăcere pe Netflix celebrul serial Shtisel, un adevărat fenomen social în Israel. Personajul principal are o mică obsesie pentru acest preparat însoțit de castraveți murați.

Kugel cu cartofi

Ce trebuie să vă mai spun este că în mod tradițional, la această rețetă de kugel de cartofi nu se folosește ulei, ci ”schmaltz”, adică untură obținută prin topire din grăsimea găinilor de curte. Schmaltz-ul este folosit de altfel la multe preparate din bucătăria evreiască și dă o savoare extraordinară preparatelor.

Ultimul aspect, pentru o crustă corectă pe laterale și fund tava trebuie să fie metalică la acest preparat, nu ceramică.

Kugel de cartofi

 • Porții: 8
 • Dificultate: usor
 • Imprimare

Ingrediente

 • 10 cartofi medii curățați și rași mare
 • 2 cepe rase
 • 5 ouă
 • 75 ml ulei
 • 2 lingurițe de sare
 • 1 linguriță de piper
 • Opț. O linguriță praf de copt
 • Opț. Untură de pasăre: găină, rață, gâscă

Indicații

 1. Curățăm și radem cartofii și ceapa pe răzătoarea mare. Punem cartofii într-o strecurătoare și apăsăm pe ei pentru a scurge parte din zeama lor.
 2. Batem ouăle cu sare și piper.
 3. Amestecăm foarte bine ouăle cu legumele și uleiul. Opțional adăugăm și praful de copt.
 4. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius
 5. Ungem o tavă de aproximativ 20×30 cm cu ulei sau cu untură de pasăre și o dăm în cuptor fără conținut.
 6. Când este fierbinte, o scoatem pe plita aragazului cu mare grijă și turnăm amestecul de ouă și legume. Trebuie să sfârâie când punem cartofii în ea.
 7. Dăm la cuptor pentru o oră – o oră și jumătate până când kugel-ul este bine rumenit.

Aceasta a fost rețeta de kugel de cartofi

Tradițional Kugel-ul se servește cu smântână și cepșoară tocată deasupra. Puteți face așa sau îl puteți savura cu ceva castraveți murați, în special dacă aveți din cei murați la soare. Aceștia sunt un alt produs tradițional dus de evreii așkenazi din România în America, mai exact în New-York unde sunt cele mai mari comunități. Rețeta păstrează atât usturoiul cât și mărarul, fiind identici cu cei făcuți la noi. De altfel, alături de pastramă, adusă în Lumea Nouă tot de evreii de pe la noi și de prin jur alcătuiesc un sendviș celebru, New York Pastrami.

Dar asta e altă poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *