Pasta ncasciata

Pasta ncasciata. Pasta incaciata sau incasciata e o rețetă tipică siciliană care se finalizează în cuptor. În plus, vă va ajuta să ”scăpați” într-un mod spectaculos de resturile de paste rămase prin cămară.

Din start vă spun că folosind cantitățile indicate obțineți porții pentru un festin. Deși pare un pic migăloasă, dacă urmați pașii corecți nu aveți ce căuta mai mult de 40 de minute prin bucătărie.

La bază e o mâncare de sărbătoare. Se face la Messina de Ferragosto, adică pe 15 august. Data coincide și este legată în zilele noastre de Adormirea Maicii Domnului, dar semnificațiile ei sunt mult mai vechi și am să vă povestesc într-o zi despre ele.

La noi în casă și în cea mai mare parte din Italia, dar și din lumea largă, Pasta ncasciata este legat de un personaj mai mult decât celebru de carte și film și anume comisarul Montalbano. Creație a marelui scriitor Andrea Camilleri, Montalbano a devenit un simbol al unei Sicilii splendide și în același timp decadentă, asaltată futil de modernitate, ancorată într-un trecut parcă fără sfârșit, tragică și seducătoare pe fundalul unui albastru marin perpetuu întrerupt doar de clădiri baroce și zumzet de cicade.

Ce are Sicilia și puține alte zone au este solul îmbogățit spectaculos de cenușă vulcanică. Din pricina asta legumele, fructele, vinurile, toate au un gust mult mai bogat decât în mod obișnuit.

Pasta ncasciata are la bază un sos de carne parfumat completat de vinete fripte, ou fiert, mazăre, brânză care se topește, dar și brânză maturată, uneori mortadela, totul împrietenit în cuptor.

Pastele e bine să fie din cele cu gaură pe mijloc, rigatoni, penne, maccheroni, dar nu-i bai dacă printre ele sunt și de alt fel. Timpul de fierbere indicat pe ambalaj să fie aproximativ același pentru toate pastele, dacă nu, trebuie să le adăugați pe rând în apa clocotită.

Pasta ncasciata

Pasta ncasciata

 • Porții: 8
 • Dificultate: medie
 • Imprimare

Ingrediente

500 g carne tocată vită sau amestec

1 vânătă

250 g mazăre

3 ouă

700 g roșii pasate

1 ceapă

4-5 frunze de busuioc

10 linguri de parmezan ras

300 g de caciotta, cașcaval sau mozzarella

ulei de măsline

sare și piper

Indicații

 1. Cu 30 de minute înainte tăiați vânăta felii nu prea subțiri, aveți nevoie de un singur strat, presărați-le cu sare și lăsați-le la scurs într-o strecurătoare pentru a elimina zeama amară.
 2. Curățați și tocați ceapa, puneți ouăle la fiert pentru 15 minute.
 3. Într-o cratiță medie puneți ceapa la călit în puțin ulei la foc mic. Presărați cu puțină sare pentru a elimina apa.
 4. Când a căpătat culoare, adăugați carnea tocată, amestecați din când în când și lăsați-o la foc iute până devine rumenă.
 5. Între timp, tamponați vinetele cu un șervețel și frigeți-le în puțin ulei de măsline până capătă culoare.
 6. Când carnea s-a rumenit adăugați roșiile pasate, sare și piper, amestecați și lăsați la focul cel mai mic pentru aproximativ 30 de minute.
 7. Fierbeți mazărea în apă clocotită.
 8. Curățați ouăle și tăiați-le felii.
 9. Tăiați caciotta (cașcavalul) în cuburi și radeți parmezanul.
 10. Puneți pastele la fiert în apă clocotită și sărată.
 11. Când sosul este gata amestecați în el mazărea fiartă și frunzele de busuioc rupte mărunt. Dacă nu aveți proaspăt, puneți uscat.
 12. Scurgeți pastele de apă și puneți-le în aceeași oală în care au fiert împreună cu două polonice de sos. Amestecați totul bine.
 13. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.
 14. În vasul pentru cuptor puneți un prim strat subțire de sos de carne, un rând de paste, ceva cuburi de cașcaval, vinetele și un strat de parmezan ras. Apoi iar sos de carne, paste, cașcaval cuburi și ouă. Acoperiți cu paste ultimele bucățele de cașcaval, un ultim strat de sos cu carne și parmezan.
 15. Dați la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

Pasta ncasciata

După cum spuneam e un preparat de sărbătoare sau de întâlnire cu prietenii. Dacă nu vă puteți întâlni, duceți la pachet cuiva drag.

Oricum Pasta ncasciata se păstrează bine în frigider pentru câteva zile, dar și mai bine în congelator.

Pasta ncasciata

Să ne bucurăm de viață zic! Nni viremu!

CategoriesCarne Paste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *