Tiramisu cu fructe

Înainte de rețeta de tiramisu cu fructe, câteva cuvinte.

Tiramisu înseamnă de fapt în italiană ”Trage-mă sus”, adică ”Ridică-mă”, de unde și accentul logic pe ”Su” și nu pe ”Mi” fiindcă nu e vorba despre nici un ”Misu”.

Concluzia este că atunci când scoatem cafeaua din rețetă este impropriu să-l mai numim așa, mai corect fiind ”Prăjitură cu pișcoturi și mascarpone”. Această combinație însă, este atât de fixată mondial sub această denumire, încât nu are rost să facem pe academicienii.

Varianta asta o facem când și când, așa încât e probată și zicem noi că e bună și răcoritoare.

Probabil nu aș fi pus această rețetă dacă fetele din grupul Silviei nu ar fi vrut o variantă fără cafea, pentru copii. Interesant cum, deși nu m-aș fi așteptat, foarte mulți copii apreciază combinația de frișcă sau mascarpone cu fructe pe un blat cu sirop simplu în detrimentul prăjiturilor cu ciocolată. Nu zic că e universal valabil, dar pare o tendință foarte răspândită.

Tocmai din acest motiv nu am venit cu sfatul clasic și plictisitor: ”Pune cafea fără cafeină!”.

Dați click AICI aveți altă rețetă de tiramisu făcută de noi. Una cu cremă de portocale.

Să vedem rețeta de tiramisu cu fructe

Tiramisu cu fructe

  • Porții: 12
  • Dificultate: usor
  • Listare

Ingrediente

  • 1 pachet pișcoturi de foarte bună calitate
  • 500 g mascarpone
  • 3 ouă
  • 3 linguri de zahăr
  • un praf de sare
  • 1 compot de caise
  • 1 compot de mandarine
  • 7 căpșuni mari proaspete
  • coaja de la o lămâie

Indicații

  1. Se scot brânza și ouăle din frigider cu o oră înainte de preparare
  2. Se prepară un sirop din zeama celor două compoturi care se reduce pe foc mediu 5 minute împreună cu coaja de la o lămâie, doar partea galbenă
  3. Se separă albușurile de gălbenușuri
  4. Se bat gălbenușurile cu zahăr cu mixerul la viteză medie, până devin o cremă albă, fără cristale de zahăr.
  5. Se bat albușurile spumă cu mixerul la viteză mare. Se pune un praf de sare la început.
  6. Se amestecă brânza mascarpone cu gălbenușurile până sunt bine omogenizate. Se adaugă albușul treptat, amestecând cu o spatulă de jos în sus pentru obținerea unei creme aerate.
  7. Se unge fundul tăvii cu un prim strat subțire de cremă care are rol anti-alunecare
  8. Se introduce pișcotul scurt în bolul cu sirop de fructe și se așează în tavă. Se formează un strat întreg de pișcoturi muiate scurt în sirop.
  9. Se pune un strat generos de cremă
  10. Se pun din loc în loc felii de mandarine și de caise tăiate la aceeași dimensiune cu mandarinele.
  11. Se face iar un strat de pișcoturi înmuiate în sirop și se acoperă cu restul de cremă
  12. Decorați suprafața cu căpșuni tăiate felii subțiri.
  13. Se dă la frigider pentru minim 4 ore, dar mai bine peste noapte.

Tiramisu se face în tavă, cu două straturi de pișcoturi. Așa l-a lăsat pe el istoria să se așeze.

Evident se poate servi și în cupă, fapt care se întâmplă destul de des. Dacă totuși vreți să-l faceți sub formă de tort trebuie să țineți seama de faptul că pișcoturile vor aluneca în toate direcțiile dacă faceți o cremă corectă, adică fluidă și onctuoasă. Consecința este că fie se utilizează gelatină în cremă și se păstrează pișcoturile, fie se înlocuiesc acestea cu un blat care necesită coacere, fie amândouă.

Eu nu găsesc nimic rău la tiramisu la tavă.

Și încă ceva! Noi nu punem frișcă în cremă, rețeta clasică așa prevede, totuși, adăugarea ei nu e invenție românească sau germană, se pune extrem de des și în Italia. Poate unii o fac doar ca să înmulțească crema, cu toate acestea face întreaga prăjitură mai ușoară, fapt care unora pur și simplu le place.

Dacă în cazul pastelor carbonara le-aș pune fericit farfuria în cap amatorilor de smântână, aici cred că nu e cazul să ne cocoșim prea mult. Zic și eu.

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *