Tagliata de vită

Tagliata de vită.

E una dintre cele mai izbutite modalități de a degusta o bucată bună de carne de vită. Mai are un avantaj dat de caracterul italian al rețetei, e spornică. Pe românește spus, veți achiziționa o bucată de calitate excelentă de carne de vită care pare dedicată unei persoane și veți sătura din ea doi oameni sau mai mulți, în cazul în care doriți să o prezentați ca și aperitiv.

O cumpărați din super (hiper)market de la raftul cu produse premium. Titlul principal de pe copertă trebuie să fie Carne maturată de vită, subtitlul Tenderloin (file) sau Rib-eye (antricot), autorul e mai puțin important până când nu mă plătește să-i zic numele.

Carnea de vită pentru grătar, ca să devină bună, moale, untoasă, gustoasă trebuie să treacă printr-un proces de maturare care are loc în frigidere speciale pentru un timp variabil în funcție de temperatura aleasă. Contează rasa de vită. Modul de sacrificare influențează ph-ul cărnii până la a fi sau a nu fi destinată gastronomiei etc. Procesul și știința aferente lui cresc prețul final. Ce facem? Nu fugim de ea. Aducem doar cantitățile la valori mai normale.

De obicei, bucățile evocate mai sus vin ambalate în bucăți de 250-300 de grame. Jumătate dintr-o astfel de bucată este suficientă pentru masa unui om normal, având în vedere că e însoțită de o salată sau o garnitură.

Tagliata de vită

Tagliata de vită

  • Porții: 2-4
  • Dificultate: ușor
  • Imprimare

Ingrediente

250-300g rib-eye sau tenderloin

60 grame rucola

100 grame roșii cherry

50 grame brânză Grana

sare cristale

piper proaspăt măcinat

20 ml ulei de măsline

20 ml oțet balsamic – opțional

Indicații

  1. Scoateți carnea din frigider și ambalaj cu o oră înainte de pregătire. Întotdeauna! E esențial pentru crustă și frăgezime.
  2. Încingeți tigaia, cea de fontă e ideală!
  3. Ungeți carnea cu ulei de măsline, sărați și piperați și puneți-o în tigaia încinsă. Uitați-vă la ceas!
  4. De obicei, această carne maturată ambalată vine în felii de grosime mică, până în 2 cm. În acest caz lăsați-o pe prima față 2,5 minute. Întoarceți fără să înțepați carnea. Lăsați pe a doua față 2 minute. Scoateți pe un tocător tot fără să înțepați. Dacă felia e ceva mai groasă încercați 3 minute cu 3 minute.
  5. Carnea la grătar trebuie lăsată să se odihnească 10 minute. Deoarece folosim temperaturi mari trebuie să lăsăm fibrele să se redestindă și sucurilor să se distribuie uniform. Astfel carnea va fi fragedă.
  6. Puneți rucola în pat gros pe farfurie, roșiile cherry tăiate în jumătăți pe ici pe acolo și sărați ușor.
  7. După cele 10 minute, tăiați carnea în felii lungi și subțiri cu un cuțit foarte ascuțit și așezați-o pe patul de rucola. Zeama care curge nu e sânge, e mioglobină, adică apă amestecată cu proteine musculare, culoarea e doar o coincidență.
  8. Cu ajutorul curățătorului de legume radeți deasupra fulgi groși de Grana.
  9. Opțional puteți să stropiți cu oțet balsamic de foarte bună calitate.

Carnea obținută va avea gătirea între medium-rare și medium. Așa e cel mai bine. Vă zic eu! De ce să pierdem vremea cu discuții?

Tagliata cu rucola

Tagliata cu rucola e o mâncare sărbătorească. Când e făcută într-o zi oarecare din săptămână aduce mare bucurie. O bucată de carne de mărimea sugerată de mine costă în jur de 15 lei. E păcat să nu începeți să vă bucurați de astfel de mese bune doar pentru hazul de a face ”fețe” când vă uitați la prețul pe kilogram.

Și încă ceva, dacă restaurantul în care o comandați nu are frigider special de vită, carnea va fi congelată, decongelată brusc la microunde și abia apoi preparată. Prețul de cel puțin 4 ori mai mare decât cel de acasă. Doar zic. De ce? Fiindcă și bucătarii de restaurant se iau de blogeri fără motiv.

Mno, asta fu, arrivederci și sanatati!

CategoriesAperitiv Carne
  1. Pingback:Ce e rucola - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *