A

Adevărul despre pizza cu ananas

Adevărul despre pizza cu ananas

Adevărul despre pizza cu ananas. Tot ceea ce credeați despre pizza cu ananas nu e adevărat. Nu e americană și chiar și unii dintre cei mai renumiți pizzaiuoli italieni au reinterpretat-o într-o cheie gourmet. Iată originile și viitorul controversatului condiment.

Cred că nu este nimic mai puternic ce îi unește pe italieni într-un cuget și-o simțire decât disprețul pentru pizza cu ananas. Nu fotbalul, nu Sanremo, ci această aversiune unanimă față de această așa zisă pizza hawaiană. Și totuși nu mulți știu că această pizza nu are nimic de a face cu Hawaii, a fost inventată în Canada de un grec.

Cine a inventat pizza cu ananas?

Să recapitulăm ingredientele: brânză care se topește, roșii, felii de prosciuto cotto și ananas din conservă. Să lăsăm puțin deoparte ipoteza că ar fi putut evolua de la sandwichul toast Hawaii ( brânză, prosciutto, ananas și cireșe Marasca), creat de bucătarul german Clemens Wilmenrod în 1955. Cum s-a născut, atunci? Care este Adevărul despre pizza cu ananas?

Se pare că misterul a fost elucidat de abia în 2010, când Sam Panopoulos a revendicat invenția. Emigrat în Canada în 1954, a gustat prima oară pizza la Napoli, în cursul unei călătorii. Ajuns în Ontario, a deschis un restaurant numit ”Satellite”, unde s-a dedicat unor feluri de mâncare mai degrabă tradiționale. Totul s-a schimbat în momentul în care s-a decis să importe în Canada ceea ce la vremea respectivă era o noutate absolută. A văzut că la Detroit, în Statele Unite, pizza se bucura de un mare succes. Și-a luat un cuptor și a început să o propună, folosind rețetele mai degrabă clasice. Până într-o zi din 1962, când a avut loc întâmplarea.

Pizza cu ananas

Nu a fost nici un fel de cercetare sau experiment, a fost pur și simplu o întâmplare, o chestie de moment, așa cum restauratorul a explicat într-un interviu acordat către BBC în 2017, cu puțin timp înainte de moartea sa. „Am adăugat ananasul la pizza de distracție, să vedem care ar fi fost gustul ei. Dulceața ananasului și gustul sărat de prosciutto au creat un contrast plăcut.”

Și numele pizzei? La vremea respectivă, conservele de ananas în vogă erau produse în Hawaii în proporție de peste 80%. Deveniseră faimoase și răspândite odată cu pasiunea pentru cultura tiki, cauzată de întoarcerea soldaților americani din insulele Pacificului, în al doilea Război Mondial. Chiar dacă ananasul în conservă era printre cele mai în vogă ingrediente ale perioadei, pizza cu ananas nu s-a bucurat de apreciere chiar din primul moment.

Probabil un cuvânt de spus în decretarea succesului au fost chiar criticile aduse acestui fel de pizza, care i-au împins pe curioși să o guste. După incertitudinile inițiale, toți s-au decretat nebuni după această combinație de dulce-sărat, iar această pizza a început să apară și în Statele Unite. Panopoluos a vândut restaurantul in anii 80 și nu a brevetat niciodată pizza hawaiană. Azi se află pe meniurile pizzeriilor din întreaga lume.

Pizza cu ananas, iubită cu adevărat sau nu?

Mulți italieni sunt convinși că pizza cu ananas e pe locul 1 în Statele Unite, dar nu e deloc așa. Datele statistice recente arată că toppingurile cele mai iubite de americani sunt salamul picant, cârnatul, ciupercile, brânza și ceapa.

Pizza cu ananas e în top 5 ale celor mai neatrăgătoare pizza, chiar dacă înaintea ei sunt pizzele cu alte condimente, cum ar fi anșoa, vinete, anghinare și broccoli. În 2017 președintele Islandei a declarat că ar fi vrut să scoată în afara legii ananasul pe pizza. Celebrul chef Gordon Ramsay l-a sprijinit prin declarații pe rețelele de socializare.

Pizza cu ananas în Italia

Pizzaioli italieni, însă, nu sunt atât de vehemenți. Această combinație de gust dulce-sărat nu este nefolosită în felurile de mâncare italiene. Vezi celebrele prosciutto cu melone ( pepene galben) sau cu smochine, două aperitive clasice, larg răspândite. De unde atunci această aversiune față de pizza cu ananas?

Recunoscut de mai multe ori ca fiind cel mai bun pizzaiolo din lume, Franco Pepe a înțeles că problema aici stă doar în execuție. Ananasul și roșiile creează o dublă aciditate, care duce la indigestie. În 2019 vine cu o soluție numită ”Ana nascosta”- prescurtarea de la ananas ascuns. Ananasul proaspăt este pus în evidență prin învăluirea lui în prosciutto San Daniele. Apoi este fript într-un con  cu Grana Padano DOP de 12 luni, stropit apoi cu un praf de lemn dulce.

Până când se va împământeni o altă combinație cu ananas, acesta găsește și alte modalități să apară în rețeta de pizza- în Statele Unite, câteva picături de suc de ananas ajută aluatul să se ”relaxeze”, îl fac mai elastic, datorită enzimelor pe care le conține.

E clar că această pereche nu se va separa foarte curând.

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *