Uova alla greca/Ouă umplute. Aceste ouă cu gust mediteraneean, proaspăt și cuceritor sunt o alternativă la clasicele ouă umplute cu maioneză sau cu pateu. Poți surprinde cu ele de sărbătorile Pascale, dar sunt și un aperitiv minunat pentru o masă festivă.
Eu am pregătit aceste ouă umplute de ziua mea dintr-un motiv mai puțin obișnuit. În cazul în care nu știai, italienii mănâncă salata ca și aperitiv, la începutul mesei și sunt foarte derutați de modul nostru de a o mânca lângă felul principal. Salata lor are conținut mai complex, de tipul celor pe care le găsești la începutul meniurilor din restaurante. Rețetele de acasă sunt uneori foarte simple și de aici confuzia. Eu am ales să îmbogățesc o astfel de salată simplă cu rucola, roșii cherry și o andivă cu aceste ouă servite alături.
Român fiind într-o oarecare măsură, bineînțeles că am fiert două ouă în plus ca să le umplu cu gălbenuș zdrobit și maioneză. Deh, obișnuința. Îți dai seama că nu strică cu nimic să mai existe pe masă încă o alternativă.
Uova alla greca/Ouă umplute rețeta
Uova alla greca/Ouă umplute
Ingrediente
- Ouă medii 8
- Feta 100 g
- Ardei copt roșu 50 g
- Anșoa în ulei 4 fileuri
- Măsline fără sâmburi 10 g
- Busuioc 6 frunze
- Ulei de măsline 10 g
- Piper măcinat după gust
- Sare un praf
Indicații
- Fierbe cele 8 ouă timp de 8 minute pentru a obține ouă cu gălbenușul tare.
- Răcește ouăle rapid în jet de apă rece și curăță-le.
- Taie ouăle în jumătate și scoate gălbenușul.
- Fărâmițează gălbenușul cu ajutorul unei furculițe.
- Toacă în cuburi mici feta, ardeiul copt, măslinele, fileurile de anșoa. Mărunțește bine cu mâna frunzele de busuioc.
- Pune-le împreună într-un bol, adaugă piper măcinat după gust, un praf de sare și o lingură de ulei de măsline. Amestecă bine!
- Umple jumătățile de albuș cu mix-ul obținut folosind o linguriță.
- Poți decora ouăle umplute cu frunze de busuioc.
Rețeta nu e inventată de mine așa că poți să o prepari cu toată încrederea. E o rețetă consacrată pe care eu am găsit-o într-o revistă italiană. Aromele sunt complementare și rezultatul obținut a încântat pe toată lumea.
Deseori o să găsești preparate cu specific grecesc în bucătăria italiană și invers. Este până la urmă același spațiu mediteraneean care împarte ingrediente, abordări și gusturi similare.
Dacă vrei să faci o minunată salată aperitiv de tipul celei despre care povesteam la început, o poți încerca pe aceasta.
Pingback:Anșoa/Acciughe/Alici/Anchovies - Costin Bărbuț