Agnello in umido/Tocană de miel cu mini-bulzuri.
Această tocană de miel cu măsline și capere este o alternativă la clasica friptură pe care noi, românii o facem doar de Paști.
E păcat că mâncăm miel atât de rar și, cu excepția celor care nu tolerează această carne din motive pur personale, toți ceilalți spunem povestea asta în fiecare primăvară.
De foarte multe ori, nevoiți fiind să cumpărăm o jumătate de miel sau chiar unul întreg, rămânem în congelator cu o bună parte din carne. Deseori, trebuie să recunoașteți, ne întâlnim cu ea în congelator de Crăciun și frecvent o și aruncăm. E păcat.
O alternativă pentru a ocupa măcar mai puțin spațiu și a evita lenea de a face o friptură la cuptor este să curățăm carnea de pe pulpa rămasă, să o tăiem și să o congelăm separat de os. Pe acesta îl putem folosi la ciorbă în timp ce bucățelele de carne sunt excelente pentru frigărui sau tocănițe interesante.
Rețeta pe care v-o propun astăzi este deseori servită în Italia. Mi-am permis în virtutea numelui de ”Inspirație Italiană” să o adaptez ușor atât la condimentare cât mai ales la garnitură.
Consider aceste mini-bulzuri o garnitură excelentă pentru multe mâncăruri care se însoțesc cu mămăligă. O să vedeți sunt ușor și rapid de făcut într-un timp în care oricum așteptăm tocana să capete gustul profund dat de clocotul moale și lent.
Agnello in umido/Tocană de miel cu mini-bulzuri.
Agnello in umido
Ingrediente
Friptură
500 g carne de miel tăiată cuburi
3 căței de usturoi
1 ramură de rozmarin
Un pumn de capere mici sau 7 capere mari
6-7 măsline verzi în saramură
1 lingură bulion de roșii concentrat
150 ml vin roșu
250 ml supă de legume sau carne
Ulei de măsline
Sare și piper
Bulz
200 de g mălai instant
700 ml apă
150 g caciotta, fontina sau cașcaval bun
Un pumn de parmezan ras
Sare
1 linguriță de rozmarin sau cimbru tocat
Indicații
Friptură
- Cu măcar 30 de minute înainte se condimentează bine carnea cu sare, piper și rozmarin tocat. Se amestecă bine. Se pot adăuga și alte condimente sau se poate folosi un amestec de condimente pentru miel de bună calitate.
- Se pune într-o tigaie încăpătoare ulei de măsline cât să acopere fundul vasului și cei doi căței de usturoi ușor zdrobiți, dar necurățați. Când încep să capete culoare se adaugă carnea și se scoate usturoiul.
- Se rumenește bine carnea pe toate părțile.
- Se adaugă vinul și se curăță bine fundul vasului cu o lingură de lemn. Când alcoolul s-a evaporat, durează 2-3 minute se adaugă concentratul de roșii, caperele și măslinele și se amestecă bine 1 minut.
- Se pune supa sau apă caldă, se acoperă cu un capac și se lasă pe focul cel mai mic disponibil pentru 40 -60 de minute. Carnea trebuie să fie foarte fragedă.
Bulz
- Se pune mălaiul în 700 de ml de apă sărată care clocotește.
- Se amestecă cu un tel până e gata conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Se răstoarnă mămăliga pe un tocător mare sau un platou și se întinde cu lingura într-un strat ca să se răcească.
- Când s-a răcit acceptabil, se pune într-un vas, se adaugă parmezanul și rozmarinul tocat fin și se amestecă bine compoziția.
- Se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
- Se formează cu mâna mici bulzuri cât un cartof mic în interiorul cărora se pune câte o bucățică de caciotta sau cașcaval. Se sigilează bine și se pun pe o tavă cu hârtie de copt unsă cu ulei. La final se ung și la suprafață cu ulei.
- Se dau la cuptor pentru 15 minute.
- Se servesc împreună cu tocănița de miel.
O rețetă ”foarte” italiană
Rețete de acest fel sunt pe tot teritoriul Italiei și dacă mergeți în vacanță în minunata Peninsulă merită să le încercați. Evitați locurile foarte turistice, urmăriți unde mănâncă localnicii și nu vă feriți să-i întrebați. E extrem de simplu să ai o experiență fabuloasă culinară în Italia procedând așa și fără să vizitați neapărat localuri cu stele Michelin.
Cu sau fără sos de roșii găsiți genul ăsta de tocănițe cu miel în Sicilia, în Toscana, în Umbria și mai ales în Sardinia, un loc unde oaia, mielul și brânza de oaie sunt la locul de cinste pe care, mai glumind despre Daea, mai ținând seama de faptul că ”gura nebunului adevăr grăiește”, ar trebui să îl aibă și în România.
Altă rețetă cu miel, tot din însorita Sardegna, găsești AICI.