C

Când mănâncă un italian?

Faciolaro Roma

Când mănâncă un italian? Știm deja că fiecare țară își are specificul ei în ceea ce privește mesele principale și secundare ale zilei, conținutul lor și în unele cazuri chiar și ora la care sunt servite. Englezii mănâncă un mic dejun copios care deseori trebuie chiar stins cu un pahar de bere, în timp ce la 5 după-amiaza vor un ceai, suedezii au fika, un adevărat ritual zilnic în cadrul căruia se stă la taclale chiar în timpul programului de lucru lângă o cafea servită alături de ceva bun și dulce, iar majoritatea românilor nu înțeleg viața fără ciorbă.

Când mănâncă un italian

Dimineața mănâncă de obicei produse dulci făcute la cuptor, croissant, diverse tipuri de biscuiți sau pâine cu gem ori nutella, însoțite de lapte sau sucuri de fructe. La final beau un espresso, o cafea cu lapte, dar de cele mai multe ori un cappuccino. Micul dejun se numește Colazione sau Prima Colazione.

Il pranzo – prânzul constă în mod tradițional și complet într-un antipasto, primo piatto, secondo piatto, dolce și caffè.

Antipasto este aperitivul. Poate să fie rece sau cald și conține de obicei tartine cu diverse lucruri, mezeluri și brânzeturi italiene, legume gătite sau crude.

Tartinele se numesc crostini.

Mezelurile se numesc salumi.

Brânzeturile se numesc formaggi.

Legumele se numesc verdure.

Primo piatto – felul întâi constă în paste, orez, supe normale sau supe foarte dese. Da, pastele și risotto nu sunt cum v-ați aștepta felul doi sau felul principal.

Felul doi, secondo piatto, poate consta în preparate din carne sau pește însoțite de garnituri sau din feluri de mâncare exclusiv din legume. Varietatea e mare și ține atât de zonă, cât și de forma de relief.

Desertul – il dolce constă în prăjituri sau fructe de sezon.

La sfârșitul mesei, de obicei se bea un espresso pe post de digestiv, dar și pentru a alunga moleșeala. Dacă aceasta din urmă nu reprezintă o problemă pentru că urmează un somn de după-amiază, se adaugă și un ammazzacaffè – ”omorâtor de cafea”, care constă într-o tărie amară sau dulce.

Cina poate să cuprindă toate elementele prânzului sau doar o parte, dar este preparată din ingrediente mai ușor de digerat. Se servește de obicei în compania prietenilor și nu în tăcerea solemnă și resemnată a familiei specifică popoarelor germanice și anglo-saxone.

Merenda e denumirea italiană a gustării dintre mese. Poate să fie un fruct sau o înghețată.

Vă mai spun că, printre toate mesele, un italian bea în medie 4 cafele pe zi, dar asta e o poveste pentru altă dată.

Buon appetito!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *