Carbonara cu paste de urzici

Carbonara cu paste de urzici.

Bătrânii noștri au avut mereu o obsesie a mâncatului de urzici primăvara și bine făceau. Sunt primele plăntuțe care ne pot scoate din devitaminizarea din iarnă. E drept că în zilele noastre nu mai mâncăm sezonier și local fiindcă ajung la noi portocale, lămâi, kiwi, iar congelarea rapidă face posibil consumul majorității legumelor.

Urzicile au rămas însă un soi de ritual, devenind mai curând o tradiție decât o ”salvare” alimentară. Tradiția e o chestie bună care aduce în viața noastră un ceas mistic cu bătăi mai largi, aninat de încheietura lui Dumniezo. Că vrem să vedem a cui e mâna sau nu, contează mai puțin, căci noi suntem între bătăile lui respirații lungi câtă vreme împingem în fața unui prunc un blid cu urzici primăvara.

Am adus în farfuria asta aroma de urzici, gălbenușul moale de ou bun și vigoarea hreanului.

Cum se face o primă mâncărică de urzici cum se cade, am scris mai demult AICI

Carbonara cu paste de urzici

Astăzi facem paste proaspete de care mulți se tem fără motiv. Este vorba de niște făină în care amestecăm altceva și frământăm lejer 5 minute ca să devină aluat. Mai departe, dacă aveți o mașină de paste e o glumă, dacă nu, luați un sucitor și întindeți aluatul ca pe orice bucată de plastilină. E treabă de copii.

Carbonara cu paste de urzici

Carbonara cu paste de urzici

 • Porții: 2
 • Dificultate: usor
 • Imprimare

Ingrediente

100 g de urzici

300 g de făină

3 gălbenușuri de ou

100 g de bacon ori șuncă cu ceva carne

2 linguri de brânză maturată rasă

hrean proaspăt ras

sare și piper

Indicații

 1. Spălați bine urzicile de resturi de nisip și opăriți-le 10 minute în apă clocotită și sărată
 2. Scurgeți-le de apă și pasați-le cu un blender vertical sau de care aveți la îndemână până devin o cremă.
 3. Într-un vas cerneți 300 g de făină, faceți o adâncitură în mijloc și puneți urzicile. Amestecați încet cu o furculiță până se încorporează aproape toată făina.
 4. Răsturnați totul pe un blat de lucru și frământați 5 minute până obțineți un aluat omogen.
 5. Lăsați-l un pic la odihnit pe masă, acoperit cu folie alimentară.
 6. Împărțiți aluatul în patru și întindeți-l în foi cu grosimea de 1 mm. Presărați foile cu făină!
 7. Dacă nu aveți mașină de paste, tăiați fiecare foaie în două, rulați și tăiați panglici de aproximativ 7 mm lățime. Puneți-le pe o tavă cu făină.
 8. Spargeți 3 ouă și separați albușul de gălbenuș. Albușurile le puteți depozita în cutie ermetică la congelator. Când se adună faceți bezea. Peste gălbenușuri puneți brânza rasă, piper proaspăt măcinat și un strop de apă. Amestecați bine.
 9. Puneți la fiert apă pentru paste.
 10. Într-o tigaie puneți bacon-ul tăiat bețișoare la fript. Când s-a rumenit ușor puneți pastele în apă clocotită și sărată și opriți focul la bacon.
 11. Pastele fierb în 2 minute. Scurgeți-le de apă și puneți-le peste bacon. Amestecați bine câteva secunde pentru a le aroma cu grăsimea lăsată de carne. Adăugați gălbenușurile și amestecați foarte viguros până totul devine o minunată cremă.
 12. Puneți în farfurie și presărați cu hrean proaspăt ras.

Câte ceva în plus

O să vă iasă o cantitate de paste pentru 4 persoane. Dacă sunteți numai 2, depozitați restul pastelor în frigider până la 3 zile. Cantitatea de sos din rețetă este pentru două persoane!

După cum am spus în altă postare, pastele uscate se potrivesc mai bine la anumite sosuri decât cele proaspete. Fiecare tip își are rostul lui. Cu toate acestea, pastele proaspete au, frații mei, o textură care pe noi românii ne înnebunește. De ce? Ce mai contează?

Ah, da, uitam: ” S-a demonstrat că substanţele active prezente în urzică au capacitatea de a menţine testosteronul activ şi pot ajuta în caz de apetit sexual scăzut. Lignanii previn excreţia testosteronului din sânge şi contribuie astfel la stimularea libidoului.” Unica.md

Pentru rețeta clasică de carbonara apasă AICI sau mai jos.

CategoriesCarne Paste
 1. Pingback:Carbonara - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *