Ciulama cu gorgonzola, pui și ciuperci.
Eu sunt unul dintre ăia care nu înțeleg puiul cu smântână. Ce să faci, am și eu rezistențele mele alimentare. Mă rog, e mai degrabă una psihologică fiindcă socotesc felul acesta de mâncare drept o ciulama făcută de un bucătar care nu are niciodată supă bază în restaurant, dar vrea să pună o ”mâncare naționale”. Un fel de ”ia mă, sărăcie ciulama gastronomică!”. Sigur, în timp lucrurile s-au rafinat și acum puiul cu smântână e doar un alt fel de mâncare deosebit. ”Ciulama, la mă-ta acasă!”.
Ca să înțelegeți pe deplin ce inimă de român cu fes am, și chestiile cu bechamel pe același post de ciulama mă fac să dau un ochi peste cap.
Ciulamaua în concepția românească e în fapt un sos pe bază de rântaș desfăcut cu supă de pasăre. La originea turcă preparatul se și prăjește, dar asta e altă poveste pe care nu o voi spune eu. Acceptabilă și logică mi se pare și ciulamaua de ciuperci la care se pune zeama acestora rezultată după fierbere, chit că eu nu o fac așa.
Astăzi am îmbogățit ciulamaua cu supă de pasăre cu ceva gorgonzola care complimentează și puiul și ciupercile, dar mai ales mămăliga națională.
Trecând peste vastele mele cunoștințe culinare vă repet: faceți supă oricând stați în casă 4 ore și căscați ochii la TV sau telefon. Vă ajuta ca nimic altceva la obținerea unor preparate gustoase.
Ciulama cu gorgonzola, pui și ciuperci
Ciulama cu gorgonzola, pui și ciuperci
Ingrediente
2 piepți de pui
5 ciuperci
400 ml supă de pui
1.5 linguri de făină
50 de g de unt
50 g de gorgonzola
ulei
sare și piper
Indicații
Curățați ciupercile de pământ cu un șervet de hârtie. Ciupercile nu se spală.
Tăiați pieptul de pui în cuburi și ciupercile în bucăți mărișoare.
Puneți într-o cratiță la foc mediu untul și puțin ulei. Acesta se pune ca să nu se ardă untul. Când sunt fierbinți puneți puiul și ciupercile, sărați și piperați și gătiți-le până capătă urme de rumenire.
Scoateți cu o spumieră puiul și ciupercile lăsând în cratiță grăsimea și dați focul mic.
Adăugați făina și amestecați 2-3 minute. Veți obține un rântaș destul de gros.
Adăugați treptat supă și amestecați până obțineți o ciulama cremoasă. Aceasta mai trebuie să fiarbă, supravegheat ca să nu se lipească, 5-7 minute.
Puneți în ciulama gorgonzola tăiată cuburi și amestecați la foc mic până la deplina omogenizare
Puneți la loc în ciulama puiul și ciupercile gustați de sare, râșniți un prag de piper și amestecați.
Serviți cu mămăligă.
Gustul e unul de care vă veți îndrăgosti. Nu e rea nici fără gorgonzola, fiindcă gustul din supă e unul extraordinar. Totuși, brânza reușește să aducă exact acel ceva care aruncă totul în sublim.
Dacă îți place gorgonzola, ai AICI rețeta de pui cu sos de gorgonzola.
De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!
Pingback:Piept de pui cu sos gorgonzola - Costin Bărbuț