Supă de alac și fasole/Zuppa di farro e fagioli

Supă de alac și fasole/Zuppa di farro e fagioli

Această supă tradițională toscană e făcută să încălzească deopotrivă trupul și sufletul.

Rudă cu grâul comun, alacul este singura specie cultivată de grâu ce are 14 cromozomi (grupa diploidă), una dintre cele mai vechi plante cultivate ale omenirii (6500 î.e.n.).

Denumit ”farro” în italiană el este unul dintre cele mai folosite și apreciate ingrediente în bucătăria țărănească italiană. Pasionați de toate aceste ”boabe antice”, italienii îl cultivă, îl laudă și îl folosesc în supe, salate și tocănițe, pe bună dreptate.

E o supă hrănitoare și plină de gust, blândă și întremătoare ca o mângâiere de bunică.

În mod pur tradițional, această supă se face fără fasole, doar cu apio, morcov, ceapă și cartof, dar rețeta în care aceasta este prezentă pare să fi cucerit gustul tuturor. De asemenea, rețeta clasică se prepară cu apă, dar pentru binele nostru al tuturor eu am ales să o fac cu supă de pui preparată în casă, un ingredient care nu ar trebui să lipsească din frigiderul vostru, mai ales că este atât de ușor de făcut.

De ce și cum v-am povestit AICI. Citiți!

Pentru supa rapidă de legume aveți rețeta AICI.

Alac găsiți în supermarket de obicei și la magazinele naturiste aproape întotdeauna. Dacă nu vreți să ieșiți din casă comandați pe internet. Acolo este 100 %.

Supă de alac și fasole

Supă de alac și fasole/Zuppa di farro e fagioli

  • Porții: 6
  • Dificultate: usor
  • Imprimare

Ingrediente

250 g boabe de alac

1,5 l de supă de pui sau legume

1 morcov

1-2 tije de țelină apio

1 ceapă

1 cartof mare

1 conservă de fasole în apă

1 ramură de rozmarin verde sau un pic de rozmarin uscat

3 linguri de ulei de măsline

sare și piper

Indicații

  1. Puneți supa bază la încălzit.
  2. Curățați și tăiați în bucăți mai degrabă mari morcovul, apio și cartoful. Ceapa tocați-o cuburi.
  3. Într-o oală puneți la încins la foc mediu uleiul. Adăugați ceapa, morcovul, și apio, un strop de sare și lăsați-le să se călească 2-3 minute.
  4. Adăugați cartofii cuburi, alacul și rozmarinul. Căliți-le un minut amestecând bine.
  5. Puneți peste legume fasolea fiartă și supa fierbinte și lăsați la fiert aproximativ 20 de minute la foc mic. Verificați să fie fiert alacul, în funcție de soi poate să mai fie nevoie de 10 minute de fierbere.
  6. Serviți cu piper proaspăt măcinat.

Alacul

”Alacul are cu 40% mai multe proteine, cu 15% mai puțin amidon și conține mai multe carotenoide decât grâul obișnuit, este bogat în fosfor, vitamina B6 și potasiu. Grâul alac este o sursă importantă de mangan – cel care este responsabil de sănătatea oaselor, nervilor, celulelor, tiroidei și a glicemiei.

În plus, magneziul conținut în alac este implicat în producția a peste 300 de enzime, inclusiv a celor responsabile de reglarea nivelelor de glucoză, respectiv insulina.” Paradisulverde.com

Alacul este denumit planta înger și este considerată de specialiștii în agricultură de 18 ori mai valoroasă decât grâul.

La noi a reînceput să fie cultivat timid. Descoperiți-l cu această ocazie. Vă veți îndrăgosti de el.

CategoriesAperitiv
  1. Pingback:Supă de cereale - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *