Piept de pui cu sos gorgonzola.
Puiul cu sos de gorgonzola e o poveste care place aproape tuturor. Atât de mult încât se găsește deja în mod obișnuit pe meniul multor restaurante chiar fără specific italian. Sigur, carnea de pui poate și este înlocuită uneori cu cea de porc, în special cu cotletul. Ideea este ca bucata de carne aleasă să fie una cât se poate de lipsită de grăsimi. Rolul acestui sos este tocmai de a compensa lipsa acesteia.
În general, prin părțile noastre găteala asta este însoțită de cartofi prăjiți. Nu e rău, dar cred că se poate și altfel. Am ales astăzi să adaug ca garnitură zucchini și dovlecei trași în tigaie cu usturoi și ceva roșii deshidratate. Crema de oțet balsamic contribuie la balans și intensifică doar gustul specific al dovleceilor.
Un piept de pui rumenit frumos, sos cremos cu gust intens de brânză și dovlecei aromați dulci-acrișori, parfumați cu roșii deshidratate și un vârf de cuțit de oregano.
Dintr-un motiv necunoscut mie, majoritatea bucătarilor aleg să trateze pieptul de pui cu mai puțină atenție decât e cazul, considerându-l mai ales la acest fel de mâncare mai mult o bază proteică decât o friptură. Mie îmi place combinația dintre bucățelele rumenite de pui cu gust de grătar în aer liber și sosul robust de gorgonzola. Le vreau pe amândouă și le vreau echilibrate în privința cantităților.

Haideți să vedem ce și cum!
Piept de pui cu sos gorgonzola
Piept de pui cu sos gorgonzola
Ingrediente
2 piepți de pui
200 g. de gorgonzola
50 ml lapte sau smântână de gătit
1 dovlecel și 1 zucchini medii
2 căței de usturoi
4 roșii deshidratate în ulei
1 lingură cremă de oțet balsamic sau oțet balsamic
2 linguri de ulei de măsline
sare, piper, oregano
Indicații
- Scoateți pieptul de pui din frigider cu o oră înainte de gătire. Aplatizați bucățile pentru grosime oarecum egală pe toată suprafața fără să exagerați. Crestați-l în romburi cu ajutorul unui vârf de cuțit foarte ascuțit. Puneți pe fiecare piept o lingură de ulei și masați bine. Condimentați cu sare și piper.
- Tăiați dovleceii cuburi mari, roșiile cuburi mici, usturoiul felii.
- Puneți gorgonzola și smântâna de gătit într-o crăticioară și topiți la foc mic până la omogenizarea deplină.
- Frigeți pieptul de pui pe tigaia foarte încinsă aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Scoateți și lăsați la odihnit.
- În aceeași tigaie, puneți o lingură de ulei din borcanul de roșii conservate. Când este încins adăugați dovleceii. Lăsați 3 minute să prindă culoare și adăugați usturoiul și roșiile deshidratate. Condimentați cu sare, piper și o linguriță de oregano. Când dovleceii sunt rumeniți la suprafață, dar nu moi, adăugați oțetul balsamic. Mai amestecați câteva secunde și luați de pe foc.
- În cele 5-10 minute în care ați făcut dovleceii, pieptul de pui s-a odihnit, sucurile s-au răspândit din nou în toată carnea și este fraged în interior.
- Puneți pe farfurie pieptul de pui, sosul de gorgonzola peste el și garnitura alături.







Italienii evită grăsimea animală
Ca și fapt divers, italienii evită grăsimea animală, consumând mai ales cărnuri și părți slabe. Nu au citit un articol într-o revistă de sănătate. E pur și simplu un obicei care în timp a devenit o chestiune de gust. O să spuneți că prosciutto e gras. Da, mezelurile fac excepție, dar să nu uităm că spre deosebire de noi italienii le mănâncă în cantități infime.
Ce să spun de final? Învățați să tratați orice bucată de carne cu respect și recompensa va fi peste așteptări!
Dacă îți place gorgonzola, îți las mai jos o rețetă minunată de Ciulama cu gorgonzola, pui și ciuperci.
Pingback:Ciulama cu gorgonzola, pui și ciuperci - Costin Bărbuț
Pingback:Paste cu pere, nuci și gorgonzola - Costin Bărbuț
Pingback:Piept de pui cu parmezan - Costin Bărbuț