Supă de pui corectă – bază.
Supa de pui e iubită de toată lumea și dincolo de servirea ei ca atare e un ingredient capabil să îmbogățească enorm gustul și calitățile nutritive ale felurilor de mâncare din care face parte.
Știți cum să faceți o supă de pui ”adevărată”?
Cea mai cunoscută întrebuințare în scop terapeutic a supei de pui este în răceli și gripe simple, deoarece controlează activitatea neutrofilelor. Supa de pui împiedică circulația acestor celule și ajută la eliberarea unor enzime care nu numai că distrug virușii și bacteriile, dar, de asemenea, ajută eliberarea de mucus si atacă celulele care provoacă inflamarea țesuturilor.
Condiția esențială pentru a beneficia de aceste proprietăți este însă fierberea extractivă. Fierberea simplă vă aduce pe masă o supă cu oarece gust, dar lipsită în mare parte de substanțele benefice ale acestei minuni culinare.
Fără să intru în amănunte vă spun că ”substanțele bune” din pui, dar și cele care dau gustul fabulos se află în cartilagii și oase.
Cum le extragem?
Prin fierbere la temperatură mică pe o perioadă ceva mai lungă, adică de 3 până la 5 ore.
Nu vă îngrijorați! E un proces pe care nu trebuie să-l supravegheați. Supa stă pe focul cel mai mic disponibil la mașina voastră de gătit și se face singură. Un fapt în plus, cantitatea de zeamă nu scade aproape deloc.
Sigur, este foarte importantă calitatea păsării. Nu toți avem acces la găini de curte, dar e bine să ne informăm și să identificăm un crescător care respectă cât mai mult modul de creștere al acestora.
Ce greșeli și ”sfaturi” să evităm?
- Găina sau puiul cumpărate nu se spală. Nu are sens să umplem chiuveta cu salmonela. Acea clătire nu face de fapt nimic. E doar o ”chestie” din capul nostru. Puteți să tamponați ușor carnea cu un șervet de hârtie dacă e ceva ce vă deranjează estetic.
- Pasărea trebuie controlată de resturi de pene. Le putem smulge sau arde la flacăra aragazului. Am primit la restaurante aripioare sau pulpe cu resturi de pene. E scârbos.
- Nu trebuie aruncată prima apă. Este iar o chestie fără sens. Pierdem primele proteine și grăsimi cedate de carne și noi le aruncăm la chiuvetă crezând că ”scăpăm de cele rele din pui”. Care rele? Dacă puiul e unul nociv sau alterat nu are ce căuta în oală.
- Zeama se spumează pentru a obține o supă cât mai clară, din nici un alt motiv. Ce se ridică sunt doar proteine coagulate.
- Cu cât mai multe legume cu atât mai bună supa. Fals! De la prea multe rădăcinoase gustul devine metalic și ușor acru. Nu e o supă plăcută. Respectați cantitățile clasice! Cei ce scriu rețeta nu sunt niște săraki pe care îi taxați voi pe barosăneală.
Un ultim aspect. Gustul și calitățile nutritive ale supelor în general provin din oase și cartilagii. Dacă puneți și pieptul de pui la supă o faceți fiindcă vă place multă carnea fiartă sau vreți să faceți o salată ”di biof, da cu pui”. Dacă puneți numai piept de pui ca să faceți supă vă aflați într-o mare eroare.
Consecință. Dacă faceți supă din găină întreagă îndepărtați pieptul. În supă nu are sens, dar gătit altfel și corect e un deliciu cu puține calorii.
Supă de pui corectă
Supă de pui corectă – bază
Ingrediente
Aproximativ 1 kg carne de pui cu oase Ex. 1 pui căruia îi scoateți carnea de pe piept sau o caserolă ”tacâmuri” pentru supă
4 l apă
1 morcov mediu
¼ țelină medie
1 ceapă
1 rădăcină de pătrunjel
1 linguriță cu vârf de sare
câteva boabe de piper
Indicații
- Verificați puiul de resturi de pene și îndepărtați-le.
- Dacă puiul e întreg despărțiți pulpele și aripile ca în imaginile de mai jos, despărțiți pieptul de restul carcasei și puneți totul exceptând pieptul într-o oală încăpătoare. Adăugați apă rece cât să acopere bine carnea plus încă ceva și adăugați sarea.
- Curățați morcovul țelina și pătrunjelul și tăiați-le în două. Spălați bine ceapa, îndepărtați foile foarte murdare, dar nu o curățați și nu o tăiați.
- Puneți oala inițial pe foc mediu, așteptați să înceapă să fiarbă, îndepărtați spuma de două-trei ori până nu mai apare.
- Mutați oala pe ochiul cel mai mic, la focul cel mai mic și lăsați-o abia-abia să clocotească pentru 3-4 ore.
- Dacă e găină de țară puneți legumele după 2 ore de fierbere, dacă nu, le puteți adăuga chiar acum.
- Când e gata, lăsați un pic să se răcească și strecurați supa. Legumele și carnea curățată de pe oase pot fi adăugate la loc în supă, pot fi începutul unei salate cu maioneză sau parte a unui pilaf.
Supă de pui corectă
Supa de pui e o minune servită în mod tradițional cu tăiței sau găluște. Aveți AICI și o rețetă italiană.
Când sunteți bolnavi se poate bea și ca atare din cană.
Cel mai important este însă faptul că ea este o bază plină de elemente nutritive și tămăduitoare pentru o sumedenie de alte mâncăruri. Acestea nu vor avea numai un gust cu mult mai bun, dar vor contribui din plin și la sănătatea noastră.
Vreți exemple?
Pilaf, risotto, ostropel, ciulama, ramen, supe creme de mazăre, conopidă, broccoli, cartofi, praz, ceapă, ciuperci, cereale cum e zuppa di farro, tocănițe de legume, sosuri de paste, sosuri pentru carne. Sigur, supă de bază poate să fie făcută și din legume. Aveți rețeta AICI. În același mod puteți face supă și din alte tipuri de cărnuri cu os și cartilagii.
Dacă vreți să faceți stoc de ceva, de supă să faceți. Se păstrează în recipiente de plastic în frigider pentru o săptămână sau în congelator mult și bine.
E aur!
Pingback:Costin Bărbuț - Supă de alac și fasole/Zuppa di farro e fagioli