Cozze Marinara

Cozze Marinara. ”Sapore di sale, sapore di mare” zice un hit italian din 1963. Gust de sare și de mare, asta aduce în farfurie această rețetă simplă, dar atât de consumată oriunde se zăresc ceva scoici negre de mare, numite midii pe românește și cozze pe italienește.

„Carnea midiilor este un produs cu conținut scăzut de calorii, bogat în proteine ​​și practic lipsit de carbohidrați. Este folosit de om de mai multe milenii și este un fel de mâncare tradițională pentru toate popoarele care trăiesc pe malul mărilor sudice.”

Wikipedia

Midiile, cozze-le sunt proaspete numai dacă le scoateți cu mâna voastră sau a unui prieten din mare, rareori la pescării din localități de coastă, în rest sunt foarte rapid congelate pentru a le păstra prospețimea. Vă sfătuiesc să le cumpărați în acele pungi mari cu ștampile de dată și proveniență din congelatoarele Selgros sau Metro și nu de pe la standurile de pește din hipermarket-uri. Așa veți fi siguri că bacteriile responsabile cu ”indigestiile” au dispărut.

Înainte de gătire verificați rapid dacă au fost curățate bine, să nu aibă resturi de alge cu pietricele sau nisip. Scoica trebuie să fie închisă. Scoicile care nu se deschid la gătire, se aruncă.

Această rețetă scoate în evidență aroma scoicilor cu ajutorul unui strop de vin alb, e indicat să fie același care se și servește lângă ele. La restaurant este desigur aproape imposibil de realizat acest deziderat, dar acasă 50 de ml din vinul bun de pe masă este o jertfă minoră, dar extrem de bine primită de Zeul Mării.

Tradițional se servesc alături de felii de pâine bună prăjită în cuptor și aromatizată cu ulei de măsline din cel mai bun.

 Acest ulei de măsline pus în stare crudă peste mâncărurile italiene are pe lângă proprietățile lui nutritive extraordinare rolul esențial de a accentua aromele ingredientelor din preparat. De-aia îl tot pun, nu fiindcă se dau interesanți. Cel puțin nu cu treaba asta.

Cozze Marinara

Cozze Marinara

  • Porții: 2
  • Dificultate: medie
  • Imprimare

Ingrediente

750gr – 1 kg midii/cozze curățate

2 căței de usturoi

50 ml vin alb sec

3 linguri de ulei de măsline

½ legătură de pătrunjel

sare și piper

Nu uitați! Să aveți o pâine de calitate în casă.

Indicații

Pâinea

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade, treapta mare la cele fără afișaj. Tăiați pâinea în felii, stropiți-o bine cu ulei de măsline și lăsați-o la cuptor să se rumenească până preparați scoicile, 10-15 minute.

Cozze-le

  1. Tocați fin frunzele de pătrunjel
  2. Examinați fiecare scoică, curățați suprafața de eventuale reziduuri cu ajutorul unui burete de sârmă sau a unui cuțitaș. Clătiți bine în apă rece!
  3. Într-o tigaie încăpătoare la care se potrivește și vreun capac de oală puneți uleiul de măsline și usturoiului ras sau doar zdrobit cu latul cuțitului. Lăsați foarte puțin să se îngălbenească fără capac. Când devine maro, totul e deja amar și trebuie aruncat, deci atenție, mai bine mai puțin decât prea mult!
  4. Adăugați midiile/cozze-le. Așteptați să se deschidă un pic de la căldură.
  5. Mutați tigaia pe focul mare, pe ochiul cel mai mare dacă lucrați cu midii congelate
  6. Adăugați vinul și o parte din pătrunjelul tocat. Sărați și piperați lejer! Lăsați să iasă primul abur și apoi puneți capacul.
  7. După ce toate scoicile s-au deschis, mai lăsați 5 minute să se formeze minunatul sos în care veți înmuia pâinea.
  8. Puneți în farfurie, presărați restul de pătrunjel și mâncați imediat.

Midii Marinara

Midie este denumirea pentru mai multe specii de moluște bivalve. Au cochilia solidă, cu coaja groasă, de culoare maronie spre albastru-violet. Cele mai mari exemplare ajung la lungimea de 14 cm. Midiile trăiesc în grupuri mari în toată zona Mării Mediterane, pe coasta Californiei, Japoniei și Africii de Sud. În Marea Neagră și Marea Mediterană se găsesc două specii mai numeroase, și anume Mytilus galloprovincialis și Mytilus edulis unde formează asociații compacte, sub stabilopozi sau pietrele marine, numite bancuri. Spre deosebire de stridii, midiile nu se fixează direct, ci cu ajutorul unor filamente, denumite byssus.” Wikipedia

Poftă bună să aveți la Cozze marinara!

CategoriesPește

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *