T

Tagliatelle cu hribi/Tagliatelle ai funghi porcini

Tagliatelle cu hribi/Tagliatelle ai funghi porcini

Tagliatelle cu hribi/Tagliatelle ai funghi porcini. Aceste paste învăluite într-un sos cremos și extrem de aromat cu parfum de pădure sunt extrem de des cerute în restaurantele italiene din toată lumea.

Sunt preparate din ingrediente puține și simple, dar de foarte bună calitate, așa cum se întâmplă cu majoritatea mâncărurilor italiene. Nu necesită cunoștințe solide de gătit, dar rezultatul este unul cu adevărat deosebit.

Ingeniozitatea variantei pe care vi-o propun astăzi stă în realizarea unei creme dintr-o parte din hribi. Astfel sosul devine extrem de dens, iar aroma se răspândește puternic și uniform în tot preparatul. De cele mai multe ori aceste tagliatelle cu hribi se fac fie fără acest sos cremos, fie prin adăugarea unei cantități serioase de smântână de gătit. În cazul propus astăzi aceasta nu e necesară, dar poate fi adăugată într-o cantitate extrem de mică, o lingură, doar ca și corector de sos. Acesta este de fapt și scopul pentru care există.

Această formă de preparare există în toată Italia, în paralel cu celelalte. Eu am întâlnit-o în afara cărților de gătit, în Timișoara, la Filiberto, un loc de care pe mine mă leagă amintiri frumoase.

Hribii folosiți pot fi proaspeți sau congelați, întregi sau bucăți. Nu are mare importanță. Esențial este să îi aduceți la punctul la care nu mai fierb în sucul propriu și încep un strop să se prăjească pe la colțuri.

Astăzi rețeta e cu hribi congelați, deoarece aceștia sunt la îndemână tot timpul anului.

Tagliatelle cu hribi/Tagliatelle ai funghi porcini

Tagliatelle ai funghi porcini

 • Porții: 2
 • Dificultate: medie
 • Imprimare

Ingrediente

160 gr tagliatelle, de preferat proaspete

250 gr. hribi/funghi porcini

2 căței mici de usturoi

2 lingurițe sau pătrunjel tocat

50 ml smântână de gătit opțional

30 ml ulei de măsline

sare și piper

Indicații

 1. Puneți apa cu sare la fiert pentru paste
 2. Dacă aveți hribi proaspeți, curățați-i de zone stricate cu un cuțitaș și de resturi de pământ cu un șervețel de hârtie. Dacă îi spălați, aceștia vor absorbi instantaneu apa, iar gustul lor va fi mai slab și alterat. Tăiați-i în felii sau cuburi, după plăcere.
 3. Puneți în tigaie, la foc mare 2-3 linguri de ulei de măsline și usturoiul zdrobit sau tocat
 4. Lăsați usturoiul să aromatizeze un strop uleiul, dar să nu prindă culoare
 5. Adăugați hribii proaspeți sau congelați, dați-le un praf de sare și lăsați să prindă o culoare arămie. Acest lucru se întâmplă după ce toată apa s-a evaporat, iar ei se prăjesc în ulei un minut – două.
 6. Puneți tagliatellele proaspete la fiert pentru 2-3 minute sau conform indicațiilor de pe ambalaj.
 7. Scoateți cu ajutorul unei linguri aproximativ o treime din ei, bucățile mai puțin arătoase într-un vas rezistent. Adăugați o ceșcuță de apă de la paste sau dacă aveți, supă de legume. Se poate pune și o lingură de smântână de gătit dacă vă place. Cu ajutorul unui blender, de preferat vertical, tocați câteva secunde până devine totul o cremă omogenă.
 8. Turnați crema de hribi în tigaie, peste hribii întregi, și adăugați salvia/pătrunjelul tocat și mai lăsați un minut la foc mediu să se împrietenească. Gustați și ajustați de sare și neapărat piper.
 9. Adăugați pastele în sos și amestecați viguros câteva secunde.
 10. Puneți în farfurie și completați cu un fir de ulei de măsline și verdeață proaspătă dacă mai doriți.

Tagliatelle cu hribi/Tagliatelle ai funghi porcini

Verdeața folosită variază și ea. Cei mai mulți folosesc pătrunjelul, o bună parte aleg cimbrul proaspăt. Eu, în acest caz, fiind o fire mai poetică, prefer salvia. Aromei de pădure dată de hribi, salvia îi adaugă un parfum de intensitate egală, dar cu o direcție paralelă, o ceață mistică ce transformă totul într-un tărâm magic, un portal către o altă lume.

Un foarte bun și drag prieten care mă ducea la cules de hribi

Indiferent de efectul salviei asupra mea, mâncarea asta e una vie pe care trebuie să o încercați, mai ales că este atât de simplu de făcut.

Dacă îți plac tagliatelle-le click AICI pentru cele bolognese sau AICI pentru cele cu sos de vin.

De final, ce să-ți mai spun? Vrei să mănânci bine? Pune mâna și gătește!

 1. Pingback:Paste cu pancetta piacentina și hribi - Costin Bărbuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *