G

Grisine torineze cu leurdă și prosciutto

Grisine torineze cu leurdă și cu prosciutto

Grisine torineze cu leurdă și prosciutto.

Grisinele torineze în sine au o poveste a lor. Se spune că pentru prima dată au fost făcute de către brutarul Antonio Brunero  pentru viitorului rege Vittorio Amedeo II de Savoia, care suferea de probleme digestive. Frumos, dar greu de crezut că până atunci nu a mai făcut nimeni fâșii de aluat cu ulei de măsline la cuptor.

Trecând peste acest aspect, sunt într-adevăr bune pentru digestie. Ca și pâinea prăjită, absorb foarte bine sucurile gastrice nedorite la momente de boală. Mi-o amintesc pe profa de istorie din generală, un pedagog extraordinar care la începutul fiecărei ore își cerea scuze că trebuie să ronțăie din când în când câte o grisină fiindcă avea ulcer. De atunci medicina a evoluat, iar eu nu am ajuns actor ci bloger culinar.

Grisine crocante cu parfum de usturoi sălbatic sau sărate și aromate de o șuncă maturată ”la marea artă”. Un argument de vis pentru un vin bun sau o bere măiastru făurită.

Grisine torineze cu leurdă și cu prosciutto

Știu, grisinele se găsesc la magazin. La fel se găsește și pâinea, și cârnații, totuși e o diferență de calitate care justifică efortul. Zic și eu.

Grisine torineze cu leurdă și prosciutto

Grisine torineze cu leurdă și cu prosciutto

  • Porții: 3 tavi
  • Dificultate: mediu
  • Imprimare

Ingrediente

500 g făină

250 ml apă

50 ml ulei de măsline

5 g drojdie uscată

2 linguri rase zahăr brun

1 lingură rasă de sare

2 linguri griș

1 legătură de leurdă

opț 1 lingură de semințe de pin

3 linguri de ulei de măsline

felii de prosciutto crudo. 1 pentru 2 grisine.

Indicații

  1. Într-un castronel puneți apa călduță, zahărul și drojdia uscată, amestecați și lăsați drojdia să se activeze 10 minute.
  2. Cerneți făina într-un vas mai mare și amestecați-o cu sarea, faceți în mijloc un crater și turnați uleiul de măsline și apa puțin câte puțin, amestecând cu o furculiță până când s-au încorporat cât de cât.
  3. Răsturnați pe un plan de lucru și frământați aluatul 10 minute.
  4. Puneți-l la loc călduț acoperit cu un prosop curat sau cu folie alimentară pentru 45 de minute.
  5. Între timp puneți într-un blender sau în mojar leurda cu 3 linguri de ulei de măsline, semințele de pin și un praf de sare până obțineți o pastă.
  6. Tăiați fiecare felie de prosciutto în două pe lung.
  7. Răsturnați aluatul pe un plan de lucru și întindeți-l ușor la mână până obțineți un soi de foaie cu grosimea de aproape 1 cm.
  8. Ungeți-o uniform cu pesto-ul de leurdă în întregime sau doar o parte, în funcție de ce fel de grisine vreți. Dacă vreți doar cu leurdă, toată, dacă vreți și cu prosciutto, doar jumătate.
  9. Tăiați fâșii de aluat late de 1 cm. Răsuciți-le în sens invers de la ambele capete trăgând ușor pentru a obține spirale de aproximativ 30 de cm.
  10. În cazul celor cu prosciutto încercați doar ca jumătatea de felie să fie prinsă undeva în spirală.
  11. Depozitați-le pe o tavă cu un strat de griș. Acesta le va împiedica să se lipească și le va face mai crocante.
  12. Puneți-le în tavă și mai lăsați-le 15 minute înainte de a le pune la cuptor.
  13. Coaceți în cuptorul preîncins la 220° C (treapta înaltă la cele cu gaz) timp de 15 minute sau până devin ușor rumene.

Grisine simple

Sigur, renunțând la pesto și prosciutto puteți să faceți în casă și grisine simple. În acest caz, rulați-le cu palmele ușor până devin subțiri și foarte lungi. Sunt un spectacol. Aveți doar grijă să mai încapă în tavă.

Grisine torineze cu leurdă și cu prosciutto

Crănțăniți fericiți, dar departe de mine fiindcă mă enervează foarte tare.

Foarte!

CategoriesAperitiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *